Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naissenaattorit patistavat Obamaa ajamaan naisen YK:n pääsihteeriksi

Amerikkalaiset naissenaattorit kehottavat presidentti Barack Obamaa ajamaan naista YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi. YK:ta nyt johtavan Ban Ki-moonin on määrä jättää tehtävä vuoden lopussa.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
CHRIS WATTIE / Reuters
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on jättämässä tehtävänsä vuoden lopussa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on jättämässä tehtävänsä vuoden lopussa. Kuva: CHRIS WATTIE / Reuters

Seitsemän amerikkalaista naissenaattoria kehottavat presidentti Barack Obamaa ajamaan naista YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi. Senaattorit tekivät esityksensä uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina.

"Pyydämme, että Yhdysvallat ottaisi johtavan roolin siinä, että päteviä naisia harkittaisiin ehdokkaaksi”, naiset kirjoittivat Obamalle osoitetussa kirjeessä.

YK:n uusi pääsihteeri on määrä valita myöhemmin tänä vuonna.

Nykyinen pääsihteeri, eteläkorealainen Ban Ki-Moon on jättämässä tehtävän kuluvan vuoden lopussa kahden viisivuotiskauden jälkeen.

YK:n johdossa on ollut aina miespuolinen henkilö järjestön perustamisesta lähtien, 70 vuotta sitten.

YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto tekee suosituksen pääsihteeriehdokkaasta yleiskokoukselle.

Senaattorien kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on tunnettu poliitikko Barbara Boxer, senaatin ulkoasiainkomitean jäsen.

Reutersin mukaan Obaman hallinnon vastauskirje toteaa, että ”vaikka pitäisimme naisen valintaa tervetulleena, puollamme lopulta parasta ehdokasta tehtävään, olipa hän kumpaa sukupuolta tahansa”.

Jo 53 maata ajaa naista pääsihteerin virkaan.

Pääsihteerikisaan on tähän mennessä nostettu seitsemän ehdokasnimeä, joista kolme on naista: YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön johtaja (UNESCO) Irina Bokova, Kroatian entinen ulkoministeri Vesna Pusic ja Moldovan entinen ulkoministeri Natalia Gherman.

Neljä muuta ehdokasta ovat Makedonian entinen ulkoministeri Srgjan Kerim, Montenegron ulkoministeri Igor Luksic, Slovenian entinen presidentti Danilo Turk ja entinen YK:n pakolaiskomissaari, portugalilainen Antonio Guterres.

Mahdollisia naisehdokkaita ovat myös entinen Uuden Seelannin pääministeri Helen Clark, Argentiinan ulkoministeri Susana Malcorra ja EU:n komission bulgarialainen varapuheenjohtaja Kristalina Georgieva.

YK:n pääsihteerivirka kiertää alueelta toiselle ja Itä-Euroopan pitäisi olla seuraavana vuorossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat