Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Enää Trump ei naurata edes silloin, kun hän puhuu tuhmia

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
REBECCA COOK / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump Detroitissa 3. maaliskuuta.
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump Detroitissa 3. maaliskuuta. Kuva: REBECCA COOK / Reuters

Washington

Luulin, että Donald Trumpin on vaikea mennä enää pidemmälle.

Trump on jo kannattanut kidutuksen palauttamista ja luvannut sulkea Yhdysvaltain rajat muslimeilta – laittomia toimia molemmat. Hän on kierrellyt Ku Klux Klanin tuomitsemisessa ja kutsunut meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi – mauttomia lausuntoja molemmat.

”Tulinen debatti Ku Klux Klanista vuonna 2016. Kuka olisi uskonut?” kysyi The New York Times -lehti etusivullaan.

Torstai-illan vaaliväittelyssä Trump ylitti kuitenkin jälleen yhden rajan.

”[Kilpakumppani] Marco Rubio viittasi käsiini ja siihen, että jos ne ovat pienet, jonkin muun täytyy myös olla pieni. Vakuutan teille, että sen suhteen ei ole ongelmaa. Vakuutan”, Trump sanoi.

Viime syksynä tämä olisi vielä huvittanut minua. Enää ei naurata.

Trump on ravistellut terveellä tavalla omaa puoluettaan ja Yhdysvaltain poliittista järjestelmää. Hänen suosionsa osoittaa, että Yhdysvalloissa on suuri määrä pettyneitä ihmisiä, joiden ongelmia nykyiset poliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan.

He kokevat täysin oikeutetusti, että he ovat jääneet globaalin talouden jalkoihin, heidän työpaikkansa ovat kadonneet rajan taakse eikä presidenttien vaihtuessa mikään heidän elämässään ole muuttunut.

He näkevät Trumpissa miehen, joka on rakentanut menestyvän bisneksen eikä kiertele lausunnoissaan, kuten muut poliitikot.

Ongelma on se, että Trump lupaa kaiken kertomatta, miten hän toteuttaisi lupauksensa. Hän sanoo rakentavansa Meksikon rajalle muurin, pakottavansa Applen palauttamaan kännykkätuotannon Kiinasta Yhdysvaltoihin ja panevansa Lähi-idän maat maksamaan syyrialaispakolaisille turvapaikan, jotta nämä pysyvät poissa Yhdysvalloista. Muun muassa.

Kuulostaako hyvältä? Miksi tätä ei ole tehty jo aikaisemmin?

Poliitikot kiertelevät, koska he tietävät, että joskus he eivät tule saamaan tavoitteitaan läpi. Se johtuu siitä, että maassa on olemassa ihmisiä, jotka ovat asioista eri mieltä, ja maailmassa on olemassa asioita, joita poliitikko yksin ei voi korjata.

Tästä amerikkalaiset äänestäjät eivät pidä. Olen kiertänyt viime viikkoina Iowassa, New Hampshiressa ja Texasissa ja puhunut kymmenien äänestäjien kanssa. Monet sekä oikealla että vasemmalla ovat syvästi pettyneitä siihen, etteivät asiat Yhdysvalloissa mene heidän mielensä mukaan.

Kukaan ei halua hyväksyä sitä, että puolet maasta äänestää toista puoluetta. Erimielisiä ihmisiä ei saisi olla olemassa, tai ainakaan heidän mielipiteitään ei pitäisi ottaa huomioon.

Tämä on sellaista ajattelua, josta pitäisi opetella eroon hiekkalaatikolla. Mutta nyt hiekkalaatikolle on tullut uusi, iso poika, joka sanoo, etteivät säännöt päde häneen.

Voit sekä säästää hiekkakakun että syödä sen, hän lupaa. Miten? Koska minä sanon niin.

Viime syksynä tämä olisi vielä huvittanut minua. Enää ei naurata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat