Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirusta saattaa levittää toinenkin, 20 kertaa yleisempi hyttynen

Ulkomaat
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

Zikavirusta saattaa levittää Brasiliassa toinenkin, paljon yleisempi hyttynen.

Brasilialaisen Fiocruz-instituutin tutkijat löysivät zikavirusta Culex quinquefasciatus -hyttysten sylkirauhasista. Tulokset ovat vielä alustavia, mutta tutkijoiden mukaan on ”hyvin suuri mahdollisuus”, että hyttynen levittää virusta.

Tähän asti zikaviruksen pääasiallisena levittäjänä on pidetty Aedes aegypti - lajia, joka tunnetaan suomeksi keltakuumehyttysenä.

Tämä on huono uutinen zikaviruksen vastaiselle kamppailulle, sillä Culex-hyttyset ovat Brasiliassa noin 20 kertaa yleisempiä kaupunkiympäristöissä kuin keltakuumehyttyset.

Lisäksi ne lisääntyvät myös likaisissa vesissä, kun taas keltakuumehyttynen suosii seisovaa puhdasta vettä. Culex-hyttynen liikkuu iltaisin ja öisin, keltakuumehyttynen taas eniten päivällä.

Fiocruz-instituutin tutkijan mukaan Culex-hyttynen voisi selittää viruksen nopean leviämisen. Se on levinnyt vauhdilla myös maissa, joissa keltakuumehyttysiä on vähän.

Tutkijat tartuttivat zikavirusta hyttyseen laboratoriossa. Vielä ei ole varmaa, että se käyttäytyy samalla tavoin luonnossa. Kenttätutkimukset ovat meneillään, mutta niiden tulosten vahvistuminen voi viedä kuukausia.

Aiemmin melko vaarattomana pidetty zikavirus on yhdistetty sikiöiden kehityshäiriöiden yleistymiseen Brasiliassa.

Yhteyttä ei ole vielä vahvistettu tieteellisesti, mutta sitä pidetään hyvin todennäköisenä. Myös jotkut muut infektiot, kuten raskausaikana sairastettu vihurirokko, voivat aiheuttaa mikrokefaliaa. Tutkijat selvittävät myös muita mahdollisia tekijöitä, kuten geneettisiä tekijöitä ja samanaikaisesti sairastettujen muiden infektioiden vaikutusta.

James Gathany / CDC
Culex quinquefasciatus -hyttynen
Culex quinquefasciatus -hyttynen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat