Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi teki kotietsinnän Brasilian ex-presidentin Lulan asuntoon

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva
Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva Kuva: Ricardo Moraes / Reuters

Brasilian liittovaltion poliisi teki varhain perjantaiaamuna kotietsinnän ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan sekä hänen poikansa asuntoihin, kertoo sanomalehti Folha de São Paulo.

Ex-presidentti vietiin lehtitietojen mukaan kuulusteluihin. Uutistoimisto Reutersin mukaan kuulustelut kestivät kolme tuntia, jonka jälkeen entinen presidentti päästettiin vapaaksi.

Kotietsintä on osa öljy-yhtiö Petrobrasin suurta korruptiotutkintaa, joka tunnetaan nimellä Operaatio Autopesula.

Poliisi teki etsinnän myös ex-presidentin johtaman Instituto Lulan tiloihin.

Lula – kuten brasilialaiset häntä kutsuvat – johti Brasiliaa vuosina 2003–2011. Hän on yhä erittäin vaikutusvaltainen hahmo Työväenpuolueessa ja Brasilian politiikassa.

Olisi suuri poliittinen pommi, jos Lula lopulta joutuisi kiipeliin korruptiotutkinnassa. Se olisi kova isku myös koko Työväenpuolueelle, joka on valmiiksi vaikeuksissa talouden taantuman ja korruptiosyytösten keskellä.

Yksi tutkinnan haara kohdistuu siihen, maksoivatko operaation kohteena olevat rakennusyhtiöt hänen perheensä omistuksessa olevan asunnon ja käyttämän huvilan remontteja.

Lulan presidenttikaudella köyhyys väheni merkittävästi ja Brasilian talous kasvoi raaka-ainebuumin avittamana. Hänen kansansuosionsa oli aikanaan suuri, mutta sittemmin koko Työväenpuolueen maine on ryvettynyt yhä enemmän korruptioskandaalien vanavedessä.

Öljy-yhtiö Petrobrasin valtava korruptiotutkinta on järisyttänyt Brasilian poliittista ja taloudellista eliittiä.

Tällä viikolla Folha de São Paulo -lehti kertoi, että suuren brasilialaisen rakennusyhtiön Andrade Gutierrezin johto on kuulusteluissa myöntänyt maksaneensa pimeästi vaalirahaa nykyisen presidentin Dilma Rousseffin kampanjaan vuonna 2010.

Rousseff on ollut Lulan poliittinen suojatti. Hän toimi energiaministerinä Lulan hallituksessa ja siten samalla Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana.

Brasilialainen Isto É -lehti puolestaan uutisoi Työväenpuolueen senaattorin Delcídio do Amaralin kertoneen syyteneuvottelussa tietoja, jotka voivat vaikeuttaa huomattavasti presidentin asemaa. Senaattorin kerrotaan myös sanoneen rikostutkijoille, että entinen ja nykyinen presidentti olivat täysin tietoisia korruptiosta öljy-yhtiön sisällä.

Lukuisat yritysjohtajat, lobbarit ja poliitikot ovat viime aikoina tehneet tutkintavankeudessa syytesopimuksen, jossa he saavat lievennystä tuomioonsa, jos kertovat tutkinnan kannalta hyödyllisiä tietoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat