Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi Kiinan pidättämistä kirjankustantajista palasi yllättäen Hongkongiin

Kyseessä oli Lui Por, joka johti sensaatiokirjoihin erikoistunutta Mighty Current -kustantamoa. Hän katosi viime lokakuussa käydessään Manner-Kiinan puolella.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Kirjankustantamo Mighty Currentin kirjakaupan ovi oli lukittu tammikuussa, kun HS kävi paikalla.
Kirjankustantamo Mighty Currentin kirjakaupan ovi oli lukittu tammikuussa, kun HS kävi paikalla. Kuva: Mikko Paakkanen / HS

Yksi Kiinan pidättämistä hongkongilaisen kirjankustantamon työntekijöistä palasi perjantaina yllättäen Hongkongiin, Hongkongin viranomaiset kertoivat South China Morning Postille.

Kyseessä oli Lui Por, joka johti sensaatiokirjoihin erikoistunutta Mighty Current -kustantamoa. Hän katosi viime lokakuussa käydessään Manner-Kiinan puolella. Kiinan viranomaiset ilmoittivat vasta helmikuun alussa pidättäneensä Luin ja kaksi hänen kanssaan Shenzenissä ollutta kustantamon työntekijää.

Jo aiemmin Kiinan viranomaiset olivat kertoneet kahden kustantamon työntekijän olevan pidätettyinä Kiinassa. Hongkongissa erityistä huomiota ja huolta on herättänyt Lee Bo, joka katosi joulukuussa Hongkongissa. Kiinan poliisin ei pitäisi voida toimia Hongkongin erityisalueella.

Toinen aiemmin pidätetyistä oli kustantamon pääomistaja Gui Minhai, joka on Ruotsin kansalainen. Hän katosi lokakuussa lomamatkalla Thaimassa.

Hongkongissa on useita kiinankieliseen Kiina-kritiikkiin erikoistuneita kustantamoja, ja alan kirjakauppojakin on ainakin kolme Causeway Bayn kaupunginosassa. Niiden asiakkaat ovat lähinnä mannerkiinalaisia turisteja, jotka haluavat sensuroimatonta tietoa kotimaastaan.

Mighty Currentin huhuttiin valmistelleen kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin väitetyistä entisistä naissuhteista.

Entinen Britannian siirtokunta Hongkong palasi kommunistipuolueen johtaman Kiinan alaisuuteen 1997. Voimaan tuli ”Yksi maa, kaksi käytäntöä” -järjestelmä, jonka periaatetta Kiina hongkongilaisten mielestä selvästi ja järjestelmällisesti rikkoo.

Lui Por ei perjantaina halunnut kommentoida asiaa edes poliisille.

”Uskon, että Lui Por tuntee itsensä avuttomaksi”, demokraattisen puolueen edustaja Albert Ho sanoi South China Morning Postille.

Uutistoimisto AFP:lle hän sanoi Luin olevan todennäköisesti ”hyvin peloissaan” ilmoittaessaan Hongkongin poliisille, ettei hänen katoamistaan saa tutkia.

”Tarkoituksena on vain osoittaa Kiinan viranomaisille, että pysyy hiljaa”, Ho sanoi.

Viidestä kustantamon työntekijästä neljä on yhä tiettävästi pidätettyinä Kiinassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat