Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöaktivisti tapettiin Hondurasissa – vastusti Suomen rahoittamaa patoa

Hondurasilainen aktivisti Berta Cáceres vastusti Finnfundin rahoittamaa patohanketta.

Ulkomaat
 
JORGE CABRERA / Reuters
Mielenosoittajat pitelivät tapetun aktivistin Berta Cáceresin kuvia Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa.
Mielenosoittajat pitelivät tapetun aktivistin Berta Cáceresin kuvia Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa. Kuva: JORGE CABRERA / Reuters

Aseistautuneet miehet tappoivat Berta Cáceresin torstain vastaisena aamuyönä Hondurasissa. Hänet ammuttiin omassa kodissaan.

Cáceres oli kansainvälisesti tunnettu ympäristöaktivisti ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja. Hän vastusti Agua Zarcan patohanketta, jonka rahoittajiin kuuluu Suomen valtion omistama Finnfund.

Cáceres oli saanut toistuvia tappouhkauksia. Hän johti lenca-intiaanien oikeuksia ajavaa Copinh-järjestöä, joka vaatii Finnfundia vetäytymään hankkeesta.

Hänet palkittiin viime vuonna ”vihreäksi nobeliksi” kutsutulla Goldmanin ympäristöpalkinnolla.

Finnfundin viestinnästä vastaavan johtajan Tapio Walleniuksen mukaan tilanne voimalahankkeen ympärillä on ollut kireä.

”Siellä on ollut jännittynyt tilanne, kun Copinh-järjestö on kampanjoinut voimakkaasti hanketta vastaan. Tapaus on meidän mielestämme järkyttävä, mutta vielä ei tiedetä, kuka teon takana on”, Wallenius sanoo.

”Julkisuudessa se on yhdistetty paikalliseen hankeyhtiöön, mutta ennen kuin aletaan lynkata ketään, olisi hyvä tietää, mitä on oikeasti tapahtunut”, hän sanoo.

Walleniuksen mukaan Finnfund miettii mahdollisia reaktioita asiaan vasta, kun siitä saadaan lisätietoa.

Poliisi sanoi paikalliselle medialle, että Cáceres tapettiin ryöstöyrityksen yhteydessä. Tämän perhe sanoi kuitenkin olevansa varma, että Cáceres joutui väkivallan kohteeksi nimenomaan voimalayrityksiin kohdistuneen kansalaisaktivisminsa vuoksi.

Cáceresin seurassa ollut meksikolainen ympäristöaktivisti haavoittui.

Agua Zarcan hanke on Gualcarque-joelle rakennettava 22 megawatin vesivoimala.

Finnfund on lainoittanut sitä tähän mennessä noin kahdella miljoonalla dollarilla. Konsulttiyhtiö Pöyry on ollut hankkeessa teknisenä neuvonantajana.

Copinh-järjestön mukaan voimala tuhoaa luontoa ja on viety läpi vastoin lenca-intiaanien hyväksyntää.

Finnfundin Walleniuksen mukaan valtaosa alueen asukkaista tukee voimalahanketta. Hän sanoo, että paikallisyhteisöihin on oltu yhteydessä alusta asti ja jännitteitä on yritetty ratkoa keskusteluilla. Finnfundin asiantuntija kävi alueella viimeksi tammikuussa.

”Voimala on pieni ja ympäristövaikutuksiltaan vähäinen. Näemme, että se on joutunut osaksi Hondurasin sisäpoliittista tilannetta. Hallituksen ja sen kriitikoiden väliset suhteet ovat kireät”, Wallenius sanoo.

Amerikkojen ihmisoikeuskomissio oli vaatinut Hondurasin valtion järjestämään suojelua Cáceresille. Aktivistin perheen mukaan hän ei kuitenkaan käytännössä saanut suojelua patoyritystä puolustavien viranomaisten painostuksen vuoksi.

Meri Mononen-Matias kansalaisjärjestö Maan ystävistä kertoo, että Berta Cáceresin oli tarkoitus tulla Suomeen lähiaikoina puhumaan vesivoimalahankkeesta.

”Finnfund ei voi vastuullisesti edistää voimalahanketta, ennen kuin tämä kamala rikos on selvitetty perinpohjaisesti oikeudessa”, Mononen-Matias sanoo.

Cáceres ei ole ensimmäinen Hondurasissa tapettu kansalaisaktivisti. Global Witness -järjestön selvityksen mukaan vuosina 2002–2014 maassa tapettiin 101 aktivistia.

Cáceres haudataan lauantaina synnyinkaupungissaan La Esperanzassa. Sadat ihmiset olivat vastassa hänen ruumistaan kaupungin sisääntulon luona.

JORGE CABRERA / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat