Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset ottivat haltuunsa hallintoa arvostelleen lehden Turkissa – ”Tämä tarkoittaa lehdistön­vapauden loppua”

”Tiedotusvälineet ovat aina toimineet paineen alla, mutta koskaan tämä ei ole ollut näin räikeää”, päätoimittaja Sevgi Akarçeşme totesi Reutersille.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Turkkilaisen Zaman-lehden journalisti osoitti mieltään lehdistönvapauden puolesta sen jälkeen, kun poliisi oli ratsannut toimituksen joulukuussa.
Turkkilaisen Zaman-lehden journalisti osoitti mieltään lehdistönvapauden puolesta sen jälkeen, kun poliisi oli ratsannut toimituksen joulukuussa. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Turkkilaisviranomaiset ottivat perjantaina oikeuden päätöksen turvin vallan maan hallintoa arvostelleessa Zaman-sanomalehdessä. Toimenpide kaventaa entisestään surkeana pidettyä sananvapaustilannetta Turkissa.

Zaman on Turkin laajalevikkisin lehti. Helmikuun lopussa sen levikki oli uutistoimisto Reutersin mukaan 650 000 kappaletta.

Viranomaisten otettua Zaman hallintaansa lehteä tukevien väkijoukko kerääntyi toimituksen eteen kannustamaan journalisteja.

”Näpit irti lehdestäni” ja ”Vapaata lehdistöä ei voida vaientaa” oli kirjoitettu mielenosoittajien banderolleihin.

Ennen viranomaisten saapumista Zamanin toimitukseen englanninkielinen sisarlehti Today´s Zaman yritti saada viimeiset ”vapaat” uutisensa julkaistua, kertoi lehden päätoimittaja uutistoimisto Reutersille.

”Tämä tarkoittaa käytännöllisesti lehdistönvapauden loppua Turkissa. Tiedotusvälineet ovat aina toimineet paineen alla, mutta koskaan tämä ei ole ollut näin räikeää. Lehden haltuunotto on perustuslain vastaista. Varsinkin, kun toimenpiteelle ei ole mitään perusteita”, päätoimittaja Sevgi Akarçeşme totesi Reutersille.

Vielä ainakin perjantai-iltana Today’s Zamanin kirjoitus viranomaisten ahdistelusta oli nähtävillä lehden verkkosivulla.

”Nämä ovat lehdistönvapauden synkimpiä aikoja – – Intellektuelleja, liikemiehiä, julkisuuden henkilöitä, kansalaisjärjestöjä, tiedotusvälineitä ja journalisteja vaiennetaan uhkailulla ja kiristyksellä”, lehti kirjoitti.

Turkkilaisviranomaiset ottivat vallan Zamanissa, koska maan johto pelkää lehden tukevan Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Gülenia.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Gülenin tarkoituksena on kaapata ”kätyreidensä” avulla valta Turkissa. Erdoğan pelkää, että Gülen on rakentamassa Turkkiin ”rinnakkaisvaltiota”.

Presidentti on henkilökohtaisesti nostanut useita syytteitä häntä arvostelleita journalisteja vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat