Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpilta odotetaan samaa ihmetemppua kuin mainoksesta tutulta pesuaineelta

Populistiehdokas on tuonut yhteen ainutlaatuisen koalition, kirjoittaa Jaakko Lyytinen.

Ulkomaat
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Presidenttiehdokas ilmoittaa haluavansa lakkauttaa kaiken sosiaaliturvan ja lopettaa valtion puuttumisen talouselämään. Hän ei peittele inhoaan itärannikon liberaaleja kohtaan. Hän väläyttelee jopa ydinpommin käyttämistä.

Hänen puheensa ovat niin räväköitä, että politiikan kommentaattorit pitävät ehdokkaan valintaa puolueelta poliittisena itsemurhana. Tutkijat ovat yhtä hämmentyneitä. Ehdokkaan voittokulkua ei osata selittää järkisyin.

Runoilija töräyttää ilmoille sen, mitä moni ajattelee, mutta ei uskalla sanoa ääneen. Kyseisen ehdokkaan valinta on hänestä ”eräs moraalisesti kuvottavimmista tapauksista Amerikan historiassa”.

Onko puhe Donald Trumpista? Ei, vaan Barry Goldwaterista, joka oli republikaanien presidenttiehdokas vuoden 1964 presidentinvaaleissa. Yhdysvaltain lähihistoriaan perehtynyt Tommi Uschanov kuvaa Goldwaterin valinnasta käytyä keskustelua kirjassaan Hätä on tarpeen (2015).

Kun demokraattien Lyndon B. Johnson voitti Goldwaterin murskaluvuin itse vaaleissa, huokaistiin maailmalla helpotuksesta. Myös Suomessa Goldwater oli kylvänyt kauhua halki puoluekentän.

Tämän viikon niin sanotun supertiistain perusteella näyttää siltä, että republikaanit ovat valitsemassa ehdokkaakseen Donald Trumpin ja demokraatit Hillary Clintonin.

Räyhäkkäänä populistina pidetyn Trumpin voittokulkua on hämmästelty maailmalla aivan kuin Goldwateria puoli vuosisataa sitten. Mistä Trumpin suosio kertoo? Mitä hänen valintansa voisi tarkoittaa esimerkiksi Euroopan kannalta?

Historiantutkija Juhana Aunesluoma työskentelee vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa ja seuraa Yhdysvaltain vaaleja aitiopaikalla. Aunesluoman mukaan Trumpin suosiossa on kyse tyypillisestä protestista, joka kohdistuu vakiintuneita puolueita vastaan.

Trump vetoaa keskiluokkaan, jonka elintaso on jymähtänyt ja joka kokee asemansa uhatuksi. ”Monien amerikkalaisten mahdollisuus sosiaaliseen nousuun on heikentynyt. Trumpin kannattajat ovat myös ärtyneitä tai vihaisia liittovaltion hallitusta kohtaan”, Aunesluoma sanoo.

Koska Trump tulee politiikan ulkopuolelta, hänen odotetaan ”räjäyttävän lian pois”, kuin Andy-pesuaineen vanhassa mainoksessa, Aunesluoma vertaa. Trumpin kärjistetty tyyli herättää kannattajissa luottamusta. Häntä pidetään rehellisenä, sanansa mittaisena miehenä, joka on myös myyttisen ”tavallisen amerikkalaisen” puolella.

Trumpin populismi ja protestiliike on tuonut yhteen koalition, jota Aunesluoma pitää ainutlaatuisena Yhdysvaltojen poliittisessa historiassa: ”Häntä kannattavat arvomaailmaltaan ja poliittisilta näkemyksiltään hyvin erilaiset ihmiset. Yhteistä on voimakas ärtymys molempien pääpuolueiden eliittejä kohtaan. Keskeinen osa viestiä on myös globaalin vapaakaupan vastustaminen.”

Globalisaation vastustaminen kytkee Trumpin osaksi samaa ilmiötä, joka kannattelee myös eurooppalaisia populistipuolueita.

Euroopan kannalta Yhdysvaltojen presidentinvaali on äärimmäisen tärkeä, sanoo professori Aunesluoma. Jos Trumpista tulisi lopulta presidentti, se tarkoittaisi suurta muutosta maanosien pitkässä liitossa. Trumpin johtamalta supervallalta Eurooppa ei saa enää mitään ilmaiseksi, sanoo Aunesluoma.

Samanlainen irtiotto seuraisi luultavasti muidenkin republikaanien kärkiehdokkaiden valinnasta. Yhdysvallat ei halua enää maksaa Euroopan puolustamisesta samanlaista hintaa kuin tähän asti. Hillary Clintonin valinta säilyttäisi suhteet luultavasti ennallaan, Aunesluoma arvioi.

Sinänsä Eurooppa ja EU ovat täysin yhdentekevä teema Yhdysvaltain vaaleissa. Vanha mantere mainitaan lähinnä silloin, kun keskustelu sivuaa Venäjää tai Lähi-idän konfliktia.

Yhdysvaltain näkökulmasta Eurooppa näyttää surkealta kuin etäinen sukulaisvanhus, joka istuu yksin puistonpenkillä, muistelee hienoa menneisyyttään ja kieltää omat ongelmansa.

Sellainen sukulainen on Amerikan-serkun mielestä parhaimmillaan, kun hänestä ei kuulu mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat