Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Norjaan jo pitkään pysähdyksissä – loppuuko tulo myös Suomeen?

Norja ryhtyi neuvottelemaan turvapaikanhakijoista Venäjän kanssa aiemmin kuin Suomi. Norja voi myös palauttaa tulokkaat takaisin helpommin kuin EU-maa Suomi.

Ulkomaat
 
Reuters
Kaksi turvapaikanhakijaa ylitti Venäjän ja Norjan rajan Storskogissa marraskuussa.
Kaksi turvapaikanhakijaa ylitti Venäjän ja Norjan rajan Storskogissa marraskuussa. Kuva: Reuters

Turvapaikanhakijoiden tulo Norjaan itärajan yli Venäjältä on loppunut. Ainoa maiden välinen yhteinen raja-asema, Storskog Kirkkoniemen tuntumassa, on kuitenkin auki, kertoo Suomen sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Jos joku turvapaikanhakija sinne menee, Norja ottaa vastaan. Mutta sinne ei ole enää mennyt ketään.”

Turvapaikanhakijoiden virta Venäjältä Norjaan alkoi aiemmin kuin virta Suomeen. Toisaalta turvapaikanhakijoiden saapuminen Norjaan loppui jo viime vuoden puolella.

Suomessakin Lapin itärajalla turvapaikkaliikenne näyttää nyt ainakin keskeytyneen. Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen Sallan ja Rajajoosepin rajanylityspaikkojen kautta on jo neljättä päivää täysin pysähdyksissä, everstiluutnantti Jussi Sainio Lapin rajavartiostosta kertoi perjantaina iltapäivällä kolmen aikaan.

Norja ryhtyi neuvottelemaan turvapaikanhakijoiden tulosta Venäjän kanssa aiemmin kuin Suomi, Nerg kertoo. ”Heillä on ollut samantyyppinen neuvotteluprosessi Venäjän kanssa kuin meillä.”

Norja voi toimia tulijoiden palauttamisessa kuitenkin jonkin verran vapaammin kuin Suomi. Suomi on EU:n jäsen toisin kuin Norja, ja siten Suomea rajoittaa EU:n lainsäädäntö.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio kertoo, että Norja sääti syksyllä lain, joka helpottaa palautuksia Venäjälle. Lain mukaan Venäjä on niin sanottu kolmas turvallinen maa, ja siten Norja voi palauttaa turvapaikanhakijan Venäjälle, koska voidaan ajatella, että turvapaikkaa olisi voinut hakea siellä.

EU-lainsäädännön vuoksi Suomella ei ole aivan vastaavaa mahdollisuutta. EU-säädösten mukaan Suomi voi kuitenkin pitää Venäjää turvallisena turvapaikkamaana. Se tarkoittaa, että Suomi voi palauttaa Venäjälle sellaiset, joilla voidaan katsoa olevan sinne siteitä.

Siteitä on, jos henkilöllä on Venäjän myöntämä pitkäaikainen viisumi tai oleskelulupa Venäjälle, Vuorio kertoo. Jos tulijalla on vain kauttakulkuviisumi, ei häntä voi palauttaa, koska siteitä Venäjään ei katsota olevan. Ilmeisen perusteettoman hakemuksen jättävät palautetaan ensisijaisesti kotimaihinsa.

Suomi on palauttanut Venäjälle muutamia sellaisia, joilla katsotaan olevan sinne siteitä, ja Venäjä on ottanut heidät vastaan. Esimerkiksi Nepaliin ja Intiaan on puolestaan palautettu lennoilla ihmisiä, joiden hakemukset on katsottu ilmeisen perusteettomiksi.

Osa ilmeisen perusteettoman hakemuksen jättäneistä on palannut vapaaehtoisesti Venäjälle, koska he eivät ole halunneet matkustaa kotimaihinsa.

Sekä Norjaa että Suomea sitoo Geneven pakolaissopimus, jonka mukaan kaikkien turvapaikkaa hakevien hakemukset on otettava vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat