Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puute perus­tarvikkeista syvenee Venezuelassa – inflaatio jopa 700 prosenttia

Venezuelassa on maailman korkein inflaatio ja pulaa lähes kaikesta.

Ulkomaat
 
© Marco Bello / Reuters
Venezuelalaiset jonottivat ruokaa ja perustarvikkeita marketin edustalla maan pääkaupungissa Caracasissa tammikuussa.
Venezuelalaiset jonottivat ruokaa ja perustarvikkeita marketin edustalla maan pääkaupungissa Caracasissa tammikuussa. Kuva: © Marco Bello / Reuters
Fakta

17 vuotta sosialistista vallankumousta

Venezuelaa on johtanut lähes 17 vuotta sosialistinen liike, joka tunnetaan nimellä chavismo.

Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty aate on yhdistelmä sosialismia, populismia, kansallismielisyyttä ja anti-imperialismia.

Chávez vetosi etenkin köyhiin, joita varten hän perusti lukuisia sosiaaliohjelmia. Hän kuoli syöpään vuonna 2013.

Nykyisen presidentin Nicolás Maduron kaudella Venezuelan talousvaikeudet ovat pahentuneet.

Säänneltyjä ruokatavaroita saa kaupasta kahdesti viikossa. Omat vuoropäivät määräytyväthenkilönumeron lopun mukaan. Tällainen on nykyään arkea Venezuelassa.

Hintasäänneltyihin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi riisi, ruokaöljy, vessapaperi, kahvi, jauhot, liha, maito, sokeri ja kana.

Ruokaa voi joutua jonottamaan aamuyöstä saakka. Jonot venyivät useiden tuntien mittaisiksi.

Sekään ei riitä takaamaan ruokaa. Jos tavarat ovat lopussa, vaihtoehdoksi jää yleensä musta pörssi ja sen kalliit hinnat. Puute ruokkii keinottelijoiden ja työkseen jonottavien välittäjien ammattikuntia.

Ruokajonot eivät ole Venezuelassa uutta, mutta tilanne on vaikeutunut entisestään.

Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan Venezuelan inflaatio on tänä vuonna jopa yli 700 prosenttia, mikä on maailman korkein. Lehtijutuissa ihmiset kuvaavat, että he tarvitsevat jonottamaan mennessään repun rahojen kantamiseen.

Hyperinflaatio oli aiemmin ongelma monissa Latinalaisen Amerikan maissa, mutta toisin kuin Venezuelassa, muualla siitä on päästy ylitse vuosia sitten.

Tilanne on paradoksaalinen maassa, jolla on maailman suurimmat todennetut öljyvarat.

Venezuelan hallitus on yrittänyt korjata ongelmia muun muassa devalvaatiolla sekä nostamalla minimipalkkoja ja polttoaineen hintaa.

Se reagoi ruokapulaan myös perustamalla kaupunkiviljelyministeriön. Tavoitteena on opettaa ihmisiä viljelemään itse ruokaa kaupungissa.

Kansainvälisen maatalousjärjestön FAO:n tietojen mukaan Venezuelan runsaat viljelysmaat ja lauhkea ilmasto tarjoavat ”ihanteelliset olosuhteet maataloudelle”. Se voisi kasvattaa pelloillaan ison osan tarvitsemastaan ravinnosta.

Kotimainen tuotanto on kuitenkin rapautunut ja tuontiriippuvuus kasvanut lähes 17 vuotta kestäneen sosialistivallan aikana.

Venezuela on ollut pitkään poliittisesti voimakkaan jakautunut maa, jossa on yleensä kaksi päinvastaista totuutta kaikesta. Hallituksen mukaan ruokajonot johtuvat oikeiston lietsomasta taloussodasta.

Toisten mukaan puute ja maatalouden alamäki johtuvat kansallistamisista ja hintasääntelystä, jotka yhdessä erinäisten muiden ongelmien kanssa ovat tehneet hallaa kotimaiselle tuotannolle. Aiemmin Venezuela oli riisin nettoviejä. Tätä nykyä se tuo ulkomailta ison osan riisistään.

Nyt dollareista ja tuontitavarasta on pulaa. Venezuelan vientituloista 95 prosenttia tulee öljytuloista, joten öljyn hinnan lasku lisää vaikeuksia.

Kaikki ruoka ei ole lopussa. Vähintään hedelmiä ja vihanneksia on yleensä aina saatavilla.

”Nälänhätää ei ole. Mutta puhumme aliravitsemuksesta, etenkin lasten kohdalla”, sanoi International Crisis Groupin edustaja radiokanava NPR:lle.

Vakavin tilanne on sairaille ihmisille. Ruokajonojen ohella ovat kasvaneet lääkepula ja sairaaloiden ongelmat.

Puutetta on tavallisista särkylääkkeistäkin, ja nyt Venezuelassa leviää lisäksi zikavirus.

Lääkärit kuvaavat terveydenhuollon ahdinkoa hätätilaksi ja humanitääriseksi kriisiksi. Maailman terveysjärjestö WHO olisi valmis toimittamaan maahan apua ja lääkkeitä, mutta se edellyttäisi hallituksen avunpyyntöä, kertoo El Universal -lehti.

Samaan aikaan poliittinen umpikuja jatkuu. Oppositio voitti parlamenttivaaleissa joulukuussa, mikä mursi sosialistihallituksen otteen yhdessä vallan kammarissa. Hallitus on pyrkinyt korkeimman oikeuden avustuksella rajoittamaan parlamentin toimivaltaa.

Monet ovat varoittaneet tilanteen voivan kärjistyvän levottomuuksiksi, ryöstelyksi ja väkivallaksi. Laittomia aseita Venezuelasta ei puutu.

MARCO BELLO
Öljytuloista riippuvainen Venezuela joutui nostamaan bensiinin hintaa talousongelmien taltuttamiseksi.
Öljytuloista riippuvainen Venezuela joutui nostamaan bensiinin hintaa talousongelmien taltuttamiseksi.
Noel West / Reuters
Venezuelan terveydenhuollon ahdinkoa pahentaa zikaviruksen leviäminen. Pulaa on särkylääkkeistäkin. Apteekin työntekijä odotti asiakkaita Caracasissa tammikuussa.
Venezuelan terveydenhuollon ahdinkoa pahentaa zikaviruksen leviäminen. Pulaa on särkylääkkeistäkin. Apteekin työntekijä odotti asiakkaita Caracasissa tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat