Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovi Eurooppaan sulkeutui naisten ja lasten edestä – pakolaisten enemmistö ei enää ole nuoria miehiä

Syyrialainen Iwan, 9, on nukkunut kaksi viikkoa mutaisella pellolla. Pääsy Eurooppaan on epävarmaa.

Ulkomaat
 
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Euroopan entistä tiukempi rajapolitiikka on sulkenut pakolaisten reitin kohti pohjoisempia Euroopan maita. Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa yli 10 000 ihmistä. Pulaa on ruuasta, pesutiloista ja kunnollisista teltoista. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo
Fakta

Kahdessa kuukaudessa tullut 130 000

 Tammi–helmikuussa Eurooppaan saapui Välimeren kautta 130 000 ihmistä, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

 Merimatkalla on kuollut vuodenvaihteen jälkeen ainakin 410 ihmistä.

 Kevään tullen pakolaismäärien uskotaan kasvavan. Suurin osa tulijoista on nyt naisia ja lapsia.

Lähde: UNHCR

Idomeni

Tuutulaulu on vaihtunut kyselytunniksi.

Onko tämä meidän uusi kotimme, lapset kyselevät nukkumaanmenoaikaan vihreässä kupoliteltassa kreikkalaisella pellolla. Milloin raja avataan, he kysyvät parinsadan metrin päässä Makedonian rajapiikkilangasta, joka pysyy suljettuna. Syyrialaisperhe haluaa Saksaan, mutta reitti on tukossa.

”Lasten kysymykset ovat vaikein asia. Mitä sanoisin? Ei minulla ole vastauksia”, sanoo syyrialainen Piman Ali ja katsoo, kun hänen viisivuotias tyttärensä Sama Ibrahim esittää hittipiirretyn tunnuskappaletta pimeässä leirissä vähän ennen nukkumaanmenoaikaa.

Tuhansien suomalaistyttöjen tavoin Sama rakastaa Frozen-sadun Elsaa. Sama laulaa ja tanssii, mutta äiti ei ole laulanut tuutulaulua Syyriasta lähdön jälkeen.

”En pysty. Voin ajatella vain sitä, miten meidän käy”, Ali sanoo.

Kaisa Rautaheimo / HS
Yhdeksänvuotias syyrialaispoika Iwan Ibrahim kävi nukkumaan kupolitelttaan Kreikan ja Makedonian rajalla. Saksaan pyrkivä kolmilapsinen perhe on ollut jumissa kreikkalaiskylässä Idomenissa kaksi viikkoa.
Yhdeksänvuotias syyrialaispoika Iwan Ibrahim kävi nukkumaan kupolitelttaan Kreikan ja Makedonian rajalla. Saksaan pyrkivä kolmilapsinen perhe on ollut jumissa kreikkalaiskylässä Idomenissa kaksi viikkoa.

Viime vuonna Eurooppa kysyi, missä ovat naiset ja lapset, kun yli miljoona ihmistä saapui rajojen yli hakemaan turvapaikkaa. Miksi valtaosa tulijoista on nuoria miehiä, ihmeteltiin.

Tässä naisia ja lapsia nyt olisi. Jumissa mutaisella pellolla Kreikan ja Makedonian rajalla Idomenin pikkukylässä. YK:n pakolaisjärjestön mukaan 56 prosenttia tämänvuotisista Eurooppaan Välimeren kautta tulevista on naisia ja lapsia. Unicefin mukaan heitä on 60 prosenttia.

Samaan aikaan Euroopan maat yksi toisensa jälkeen tiukentavat rajapolitiikkaansa, vaikka yhteisenä tavoitteena piti olla sopia pakolaispolitiikasta Turkin kanssa.

Artikkeliin liittyvät

Ovi Eurooppaan on sulkeutunut naisten ja lasten edestä Kreikan ja Makedonian rajalla.

Idomenin rajakylässä pakolaisia vastassa on raja-aita, jonka aukeneminen on viime päivinä muuttunut lottoamiseksi Euroopan eri maiden tempoilevan rajapolitiikan vuoksi. Lauantaina rajakylään oli pakkautunut yli 10 000 ihmistä.

Näkymä Idomenissa on kuin suviseurat helvetistä. Värikkäät kupoliteltat täplittävät peltoa. Avustusjärjestöjen isoihin valkoisiin telttoihin mahtuu vain murto-osa leirin asukkaista.

Iso osa leirin asukkaista on lapsia. Moni on kipeänä. Pimeän tultua teltoista kuuluu itkua ja yskimistä. Harvalla on sukat, kaikilla ei edes kenkiä.

Sää on kuin Suomessa juhannuksena: päivällä on jopa 17 astetta auringossa, mutta yöllä käydään lähellä nollaa.

Saman veli Iwan, 9, on kuumeessa ja nuhassa. Myös sisko Hilin, 7, on ollut päiviä kipeä eikä jaksa juuri poistua teltasta.

Pulaa on ruoasta, vaatteista, pesutiloista ja äidinmaidonkorvikkeesta.

Piman Ali ei ole vaihtanut vaatteita eikä käynyt suihkussa kahteen viikkoon. Lapsia hän pesee kosteuspyyhkeillä.

Kaisa Rautaheimo / HS
Syyrialaispoika Salah, 5, lämmitteli nuotiolla varhain aamulla, kun lämpötila oli vielä parissa asteessa. Sade muutti pellon mutavelliksi.
Syyrialaispoika Salah, 5, lämmitteli nuotiolla varhain aamulla, kun lämpötila oli vielä parissa asteessa. Sade muutti pellon mutavelliksi.

YK:n alainen pakolaisjärjestö UNHCR on varoittanut, että Idomeniin on syntymässä humanitaarinen kriisi, jonka Euroopan unioni on itse aiheuttanut kyvyttömyydellä tehdä yhteistyötä tai noudattaa jo sovittuja päätöksiä pakolaisten auttamiseksi.

”Euroopan on nyt aika herätä ja sijoittaa ihmiset Kreikasta muualle. Muuten viimevuotinen toistuu, mutta entistä pahempana kaaoksena ja sekaannuksena”, sanoi UNHCR:n edustaja Vincent Cochetel alkuviikosta.

Riskit ovat viime vuotta suuremmat, sillä tänä vuonna liikkeelle ovat lähteneet erityisen haavoittuvassa asemassa olevat: raskaana olevat naiset, imettävät naiset, pienet lapset äitiensä kanssa ja yksin tulevat lapset.

Heitä uhkaavat erilaiset vaarat kuin miehiä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet, että salakuljettajat ovat vaatineet joiltain naisilta seksiä matkakulujen kattamiseksi. Leirillä miesten joukossa nukkuminen pelottaa.

Syyrian Homsista kolmen lapsensa kanssa paennut Swasan Sabah ei uskalla nukkua, koska ei halua jättää lapsiaan valvomatta. Tai jos nukkuu, niin teltan ovensuussa.

”Voimme odottaa mitä vaaroja tahansa”, sanoo miehensä sodassa menettänyt Sabah.

Avustusjärjestöt ovat pystyttäneet Idomeniin teltan lapsille ja rauhallisen imetyshuoneen naisille. Synnyttäjät viedään paikalliseen sairaalaan.

”He saavat levätä pari päivää synnytyksen jälkeen. Mutta sitten moni jatkaa matkaa kävellen”, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön edustaja Kyriaki Chionidou Idomenissa.

Leirissä on paljon naisia yksin lasten kanssa. Iso ryhmä ovat myös ilman vanhempia saapuvat alaikäiset. Euroopan poliisivirasto Europol ilmoitti alkuvuodesta, että viime vuoden jäljiltä on kateissa 10 000 pakolaislasta.

”Kukaan ei tiedä, missä he ovat”, Chionidou kertoo.

Osa ei todennäköisesti ole kateissa muilta kuin viranomaisilta, mutta osa on päätynyt ihmiskaupan uhriksi.

Ympäri leiriä on varoituksia, joissa vanhempia kehotetaan valvomaan lapsiaan jatkuvasti. Joillakin lapsilla on varmuuden vuoksi kaulassaan nimilappu.

”Ei tämä ole paikka lapsille”, Chionidou sanoo ja osoittaa ruokajonoa, jossa on juuri puhjennut tappelu. Nuori mies kuristaa toista ja heittää tämän viereisen teltan päälle. Teltasta pakenee pieni tyttö.

Ruokajonot ovat tuntien mittaiset, ja turhautuminen herättää raivoa myös rajalla. Maanantaina leiriläiset yrittivät murtaa raja-aitaa väkivalloin ja poliisi torjui yrityksen kyynelkaasulla.

Idomenin leirillä avustava Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi hoitaneensa kyynelkaasun vuoksi myös lapsia. Heistä nuorin oli kuusiviikkoinen vauva.

Miehet ovat lähimpänä Makedonian raja-aitaa pyrkimässä eteenpäin – ja eturivissä leiriltä otetuissa uutiskuvissa. Usein valtaosa leiristä rajautuu kuvista pois: heti rajatungoksen takana lapset pesevät vesihanoilla hampaita ja yksi äiti imettää teltan edustalla.

Idomenin leiriin ei haluta pysyviä rakennelmia, joten ihmiset saavat apua ainoastaan vapaaehtoisilta ja kansalaisjärjestöiltä.

EU on näkyvästi läsnä vain rajan toisella puolella: Makedoniassa, joka ei ole unionin jäsen. Rajojen sulkemista vaativat Keski-Euroopan itäiset maat ovat lähettäneet joukkoja makedonialaispoliisin tueksi. Piikkilangan takana näkyy univormuja, joissa lukee puolaksi poliisi.

Kreikan puolella on vain kreikkalaispoliiseja.

Koska EU ja Kreikka haluaa ohjata pakolaiset Kreikan käsittelykeskuksiin, bussit ja taksit eivät saa ajaa pakolaisia perille Idomeniin. Viimeiset kilometrit – pahimmillaan kymmenet – kuljetaan jalan.

Bushra Mansour kävelee kreikkalaisen pellon poikki ja kohti leiriä niin rivakasti, että hänet pitää juosta kiinni. Samaa reittiä pitkin tulee päivittäin satoja ihmisiä. Lapsia on rintarepuissa, sylissä viltteihin käärittynä ja täyteen pakatuissa rattaissa.

Taim, 8, ja Abdulnasser, 9, kävelevät äitinsä rinnalla. Äiti ja pojat pakenivat Alepposta kuukausi sitten, kun Venäjä kiihdytti ilmaiskuja Syyrian hallituksen rinnalla. He tulivat Kreikkaan Turkin Izmiristä kumiveneellä salakuljettajien kyydissä.

Kaisa Rautaheimo / HS
Äiti Bushra Mansour saapui poikiensa Taimin, 8, ja Abdulnasserin, 9, kanssa Makedonian rajalle, jonne on pakkautunut yli 10 000 ihmistä. Perheen isä on Saksassa. Perhe lähti Syyrian Alepposta kuukausi sitten.
Äiti Bushra Mansour saapui poikiensa Taimin, 8, ja Abdulnasserin, 9, kanssa Makedonian rajalle, jonne on pakkautunut yli 10 000 ihmistä. Perheen isä on Saksassa. Perhe lähti Syyrian Alepposta kuukausi sitten.

Reitti näkyy Taimin olkalaukussa. Hän kaivaa esiin kotoaan Alepposta mukaan ottamansa FC Barcelona -rannekellon, Syyrian puntia ja Istanbulin metrolipun. Piirustuslehtiössä on delfiinejä.

Isoveli Abdulnasser sanoo, ettei hengenvaarallinen venematka Turkin Izmiristä Egeanmeren yli Kreikkaan pelottanut.

”Haluan vain nähdä isäni.”

Viime tapaamisesta on kulunut kohta vuosi. Isä pakeni samaa reittiä Saksaan yhdeksän kuukautta sitten. Ideana oli yhdistää perhe virallista reittiä, mutta kaikki on kestänyt luultua pidempään.

Sitten Euroopasta alkoi kantautua uutisia, että perheenyhdistämistä halutaan vaikeuttaa. Suomessakin hallitus kaavailee siihen uusia rajoituksia.

Kiivainta keskustelua on herättänyt lakiluonnos, että puolison ja kahden lapsen tuominen Suomeen edellyttäisi 2 600 euron kuukausituloja.

”Lähdimme, kun kuulimme että perheenyhdistämistä vaikeutetaan ja rajoja on alettu sulkea”, Nisreen Mansour sanoo. Hänen miehensä on Bushran Mansourin veli. Naiset lähtivät Turkista eri reittejä mutta tapasivat jälleen Idomenissa.

Kumpikin perhe on kotoisin Syyrian Alepposta. Heillä on hyvät perusteet saada turvapaikka Saksasta, mutta kukaan ei enää tiedä, mitä dokumentteja rajanylitykseen vaaditaan.

Rajan ylittämisestä on tullut lottoamista, vaikka Itävallan ja Balkanin maiden viimekuisessa sopimuksessa luvattiin päästää syyrialaiset ja irakilaiset läpi. Nyt osa heistäkin käännytetään rajalla viallisten papereiden vuoksi.

Nisreen Mansour näyttää Kreikan saarilta saamaansa maahantulopaperia.

”Nyt he väittävät, että tässä on vääränvärinen allekirjoitus.”

Säännöt vaihtuvat joka päivä. Torstaina leirissä kiersi tieto, että Makedonia ei päästä läpi syyrialaisia, jos he ovat oleskelleet Turkissa yli kuukauden.

Avustusjärjestöjen mukaan Makedoniaan on jäänyt ihmisiä jumiin, sillä Serbia ei ole päästänyt läpi kaikkia syyrialaisia ja irakilaisia.

Makedonian Helsinki-komitean edustaja Voislav Stojanovski sanoo HS:lle pääkaupungista Skopjesta puhelimitse, että ihmisiltä kysytään rajalla kompakysymyksiä, joihin ei ole oikeaa vastausta. Matkan jatkuminen voi jäädä siihen.

”Ei ole mitään yhteistä linjaa. Jokainen maa tekee mitä haluaa”, Stojanovski sanoo.

Kaisa Rautaheimo / HS
Idomenissa on pulaa kaikesta. Ruokajono kestää pahimmillaan tunteja, mikä synnyttää raivoa ja tappeluita.
Idomenissa on pulaa kaikesta. Ruokajono kestää pahimmillaan tunteja, mikä synnyttää raivoa ja tappeluita.

Euroopasta välittyvä viesti tulijoille on kuitenkin entistä selkeämpi: te ette ole enää tervetulleita Eurooppaan.

”Älkää tulko Eurooppaan”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk torstaina Kreikan-vierailullaan.

Hän osoitti sanansa köyhyyttä pakeneville siirtolaisille.

”Älkää uskoko salakuljettajia. Älkää riskeeratko henkeänne ja rahojanne. Se ei ole sen arvoista. Kreikka tai muut Euroopan maat eivät enää ole kauttakulkumaita.”

Maanantaina EU-johtajat ja Turkki neuvottelevat sopimuksesta, jonka mukaan Turkkiin palautettaisiin kaikki muut kuin syyrialaiset pakolaiset.

Idomenin leiriläiset ovat jääneet vanhojen ja uusien käytäntöjen väliin. EU:n kyvyttömyys johdonmukaiseen pakolaispolitiikkaan on johtanut tilanteeseen, jossa tuhannet lapset odottavat seuraavaa nytkähdystä nukkuen mudassa.

On niitäkin, joita kaaos auttaa. Rikollisia salakuljettajia on alkanut avustustyöntekijöiden mukaan pyöriä yhä enemmän myös Idomenissa.

Algeriasta, Gazasta ja Pakistanista tulleet ihmiset kertoivat HS:lle Idomenissa, että salakuljettajat pyytävät 700–2 000 euroa sen mukaan, haluavatko he Itävaltaan asti vai riittääkö opastus metsän läpi Makedoniaan.

Saman isä Bahzad Ibrahim maksoi jo 23 000 euroa saadakseen perheensä Turkista Kreikkaan. Salakuljettajat toivat heidät rekan kyydissä.

Kyyti oli kumivenettä selvästi kalliimpi mutta myös turvallisempi. Perhe aikoo odottaa rajan aukeamista vielä muutaman päivän. Entä jos raja pysyy kiinni?

”Alan ehkä etsiä toista vaihtoehtoa”, Ibrahim sanoo.

Vastausta on vaikea tulkita muuksi kuin salakuljettajiin turvautumiseksi. Perhe ei näe muita vaihtoehtoja kuin Saksaan pääsyn.

Siellä Samalle on luvattu ostaa Frozen-prinsessan mekko.

Oikaisu 6.3. kello 10.50: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, syyrialaisten ja irakilaisten rajan yli päästämisestä sopivat Itävalta ja Balkanin maat, eivät Itävalta ja Baltian maat.

Kaisa Rautaheimo / HS
Taim Mansour, 8, esitteli Syyrian puntia, jotka hän otti mukaansa kotoa Alepposta.
Taim Mansour, 8, esitteli Syyrian puntia, jotka hän otti mukaansa kotoa Alepposta.
Kaisa Rautaheimo / HS
Idomenin pakolaisleiri on täynnä kirjavia telttoja.
Idomenin pakolaisleiri on täynnä kirjavia telttoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat