Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja Erdoğan tietää sen

Pakolaiskriisin kanssa painivat Euroopan johtajat katsovat voimattomina vierestä, kun Erdoğan polkee sananvapautta ja kiristää otettaan vallasta.

Ulkomaat
 
Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto on kylmä suihku paitsi Turkin sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille. Kuva: Reuters

Ajoitus tuskin oli sattumaa, kun poliisit rynnivät vesitykkejä ja kyynelkaasua käyttäen hallintoa arvostelleen Zaman-lehden toimitukseen perjantaina Istanbulissa ja ottivat sen haltuunsa.

Samoihin aikoihin Turkissa oli nimittäin käymässä merkkivieras, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän oli saapunut Ankaraan keskustelemaan pakolaiskriisistä ja pohjustamaan maanantaina Brysselissä järjestettävää EU–Turkki -huippukokousta.

Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto oli jääkylmä suihku paitsi sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille.

Turkin viranomaiset perustelivat toimiaan sillä, että Zamanilla on läheiset kytkökset Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnaajaan Fethullah Güleniin, jota hallinto pitää vihollisenaan. EU:lle ja monille turkkilaisille tapahtuma puolestaan oli jälleen näyte siitä, miten presidentti Recep Tayyip Erdoğan hiljentää kriittiset tiedotusvälineet, polkee ihmisoikeuksia ja kiristää otettaan vallasta.

Vaikka teko ei suoranaisesti ollutkaan viesti EU:lle, sen ajankohta kertoo paljon Erdoğanin vallantunnosta. Hän tekee mitä huvittaa välittämättä siitä, mitä EU tempuista ajattelee ja kuka sattuu olemaan Ankarassa kylässä. Presidentin korvia tuskin punoittaa, vaikka EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn sanoi olevansa ”äärimmäisen huolissaan” Zamanin haltuunotosta.

”EU:n jäsenehdokasmaana Turkin täytyy kunnioittaa median vapautta”, Hahn sanoi Twitterissä.

Erdoğan toimii kovaotteisesti ja röyhkeästi, koska hän voi. Euroopan unionilla ei ole enää samanlaista isoveljen auktoriteettia Turkkiin kuin sillä aikaisemmin ehkä oli.

Unionin jäsenyysneuvotteluiden junnaaminen on rapauttanut kansalaisten EU-myönteisyyden. Turkin huomiota vievät myös Syyrian sota, yhteenotot kurdien kanssa ja maan sisäinen turvallisuus, jota toissaviikkoinen autopommi-isku Ankarassa jälleen järkytti.

Euroopan johtajat ovat hillinneet kielenkantojaan Turkin ihmisoikeuksista ja sananvapauden musertamisesta, koska EU tarvitsee kipeästi Turkin apua pakolaiskriisissä. EU ja Turkki sopivat viime vuonna, että Turkki hillitsee siirtolaisten virtaa Kreikkaan, mutta asia ei ole edistynyt riittävästi.

”Laittomien maahantulojen määrä Turkista Kreikkaan on edelleen liian korkea”, sanoi Tusk Euroopan johtajille lähettämässään kirjeessä.

Turkki kyllä tahtoo myös EU:lta asioita. EU on luvannut Turkille rahaa, viisumivapautta ja jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista vastineeksi avusta pakolaiskriisin selättämisessä.

Turkin ja EU:n välisiä neuvotteluita ja yhteistyötä vaivaa kuitenkin se, että EU:lla on kiire, Turkilla ei – ja Erdoğan tietää tämän hyvin. Presidentillä on aikaa odottaa, mitä hyvää Euroopan ahdingosta hänen kirstuunsa sataa. EU pelkää, että jos ulkorajoja ei saada tukittua ajoissa, vapaan liikkuvuuden Schengen-alue romahtaa.

EU-komissio arvioi, että pysyvät tarkastukset Schengen-alueella tarkoittaisivat Euroopan taloudelle jopa 18 miljardin euron menetyksiä vuodessa.

Siinä missä Erdoğan osoitti tällä viikolla valtaansa polkemalla jälleen sananvapautta, EU tarjosi Turkille ystävän kättä.

EU-komissio ilmoitti perjantaina, että ensimmäinen erä Turkille luvatusta kolmen miljardin euron potista maassa olevien syyrialaisen auttamiseen on maksettu. Komissio myös kiitteli Turkin ryhtyneen toimiin, joita siltä vaaditaan viisumivapauden myöntämiseksi.

Viestien tavoitteena oli selvästi yhteishengen pönkittäminen ennen maanantain kokousta. Toiveissa on, että kokouksessa EU ja Turkki ottavat askeleita pakolaiskriisin ratkaisussa.

Laajentumiskomissaari Hahn lupasi Twitterissä, että perusoikeudet pysyvät agendalla EU:n neuvotteluissa Turkin kanssa.

”Ne eivät ole neuvoteltavissa”, komissaari sanoi.

Se, että Turkin sananvapaustilanteesta keskusteltaisiin vakavasti johtajien neuvottelupöydässä, voi kuitenkin olla liikaa odotettu.

Reuters
Rynnäkköpoliisi ja Zaman-lehden työntekijät ottivat yhteen lehden pääkonttorissa Istanbulissa perjantaina.
Rynnäkköpoliisi ja Zaman-lehden työntekijät ottivat yhteen lehden pääkonttorissa Istanbulissa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat