Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriassa halutaan vaihtaa rahat nopeasti dollareiksi – suomalainen Erkki Kettunen kertoo elämästään Syyriassa

Pankit eivät suostu vaihtamaan Syyrian puntia dollareiksi, ja rahaa vaihdetaan pimeästi.

Ulkomaat
 
Erkki Kettunen
Omar Sanadiki / Reuters
Bensan hinta Syyriassa on lähes nelinkertaistunut. Mies laski seteleitä bensa-asemalla Damaskoksessa tammikuussa 2015.
Bensan hinta Syyriassa on lähes nelinkertaistunut. Mies laski seteleitä bensa-asemalla Damaskoksessa tammikuussa 2015. Kuva: Omar Sanadiki / Reuters

Damaskos

Jokainen syyrialainen, jolla on vähänkin ylimääräistä rahaa, vaihtaa ne heti dollareiksi.

Syy on selvä.

Kun tulin Syyriaan yli neljä vuotta sitten, yhdellä dollarilla sai 64 Syyrian puntaa. Tänään dollarilla saa neljäsataa puntaa.

Tilanne on sama kuin aikoinaan Neuvostoliitossa. Ihmiset vaihtavat Syyrian punnat dollareiksi ”pimeästi”, koska dollari säilyttää arvonsa.

Pankeissa voi vaihtaa vain dollareita Syyrian punniksi. Syyriaan ei voi lähettää rahaa ulkomailta, koska eurooppalaiset pankit ovat laittaneet Syyrian pankit boikottiin. Libanonin pankit eivät salli syyrialaisten lähettää rahaa ulkomaille.

Suomalaisen tilin ja luottokortin omistajana olen suuressa arvossa sukulaisilleni ja ystävilleni. Voin ostaa heille lentolippuja tai siirtää rahaa ulkomailla opiskelevien lasten tileille.

Rahan arvon heikentymisellä on surullisia vaikutuksia. Kaikki hinnat ovat nousseet – tuontitavaroiden hinnat juuri dollarin ja Syyrian punnan suhteessa. Myös Syyriassa tuotettujen tavaroiden hinnat ovat kallistuneet.

Lihan kilohinta on kaksinkertaistunut, leivän hinta kolminkertaistunut ja bensan hinta lähes nelinkertaistunut.

Hallitus tukee leivän, sokerin, nestekaasun ja bensan hintaa. Eräs ystävistäni sanoikin, että ilman tukiaisia Syyrian rauhallisillakin seuduilla puhkeaisi kapina hallitusta vastaan.

Syyrian armeijan sotilas saa palkkaa 25 000 puntaa kuukaudessa eli noin 63 dollaria. Palkka ei ole paljonkaan muuttunut neljän vuoden aikana. Valtion virkamiesten keskipalkka on noin sata dollaria. Karu totuus on, että sillä rahalla ei elä. Monilla sotilailla onkin sivubisneksiä.

Otimme kyytiin erään sotilaan Syyrian ja Libanonin rajalta. Hän oli ostanut Syyrian Tax Free -myymälästä halvalla kaksi isoa muovisäkillistä tupakkaa ja myi niitä eteenpäin. Hänen kolme lastaan opiskelevat yliopistossa. Jostain oli saatava lisää rahaa. Hän oli onnellinen, että saa palvella rajalla.

Damaskoksessa opettajat ja insinöörit ajavat illalla taksia lisätienestin saamiseksi, jos he vain omistavat auton.

Pieniä kioskeja on joka kadunkulmassa. Monet sotilaat pitävät niitä lisätienestin saamiseksi. Samoin pakolaiset myyvät kahvia, keksejä ja tupakkaa kadun varrella.

Meillä ei ole hätää, koska elämme dollari- tai eurotaloudessa.

Omatuntomme keventämiseksi tuemme rahallisesti kahta perhettä. Toinen perheistä asuu talossamme Sahnayassa, lähellä Darayaa. Perhe on menettänyt asuntonsa ja vanhimman poikansa Darayassa, joka ei ole enää turvallinen paikka.

Sodasta huolimatta ainakaan Damaskoksessa ei ole ollut missään vaiheessa pulaa ruoasta.

Ruokaa ei täällä osteta isoista marketeista. Täällä on omat teurastajat kanalle, naudalle ja lampaalle. Heiltä voi kysyä eläinten osia, kuten pässin kiveksiä, lampaan aivoja ja mikä erityistä, kateenkorvia.

Jokin aika sitten luin Hesarista jutun kateenkorvista. Sain ajatuksen, että voisimme kysyä kateenkorvaa teurastajaltamme.

Vaimoni ei edes tiennyt, mikä kateenkorva on arabiaksi. Lopulta löysimme teurastajan, joka ymmärsi mitä etsimme.

Suomessa kateenkorvasta saattaa joutua pulittamaan jopa 45–50 euroa kilolta. Me maksoimme teurastajalle neljä euroa kilolta tuosta herrojen herkusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat