Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttoa ja muslimeja vastustava Robert Fico jatkaa vallassa Slovakiassa

Ficon vasemmistolainen SMER-puolue sai 27,3 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
 
DAVID W CERNY
Slovakian pääministeri Robert Ficon vasemmistolainen SMER-puolue voitti lauantain parlamenttivaalit.
Slovakian pääministeri Robert Ficon vasemmistolainen SMER-puolue voitti lauantain parlamenttivaalit. Kuva: DAVID W CERNY

Slovakian pääministeri Robert Ficon vasemmistolainen SMER-puolue voitti lauantain parlamenttivaalit, mutta menetti parlamentaarisen enemmistönsä, kertoo uutistoimisto AFP.

Fico on valittu pääministeriksi jo kahdesti. Hän on tullut tunnetuksi maahanmuuttoa vastustavana poliitikkona, jonka mielipiteet eivät poikkea Itä-Euroopan muiden maiden yleisestä linjasta. Pääministeri Fico on todennut muun muassa, että turvapaikanhakijoina esiintyvät islamistit ovat vakava turvallisuusuhka Euroopan unionille.

SMER-puolue sai 27,3 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä onnistui keräämään keskustaoikeistolainen liberaalipuolue Vapaus ja solidaarisuus (SaS), 13,3 prosenttia. Konservatiivinen OLANO-NOVA keräsi 11,2 prosenttia äänistä.

Vaalituloksen mukaan ainakin seitsemän puoluetta pääsi parlamenttiin, mukaan luettuna äärioikeistolainen Slovakian kansallispuolue (SNS), joka sai kahdeksan prosenttia äänistä. Analyytikot ovat ennustaneet puoluetta Ficon SMER-puolueen mahdolliseksi hallituskumppaniksi.

”Parlamentissa on suuri sekamelska ja valtava määrä puolueita”, totesi Fico saapuessaan SMER-puolueen päämajaan muutama minuutti ennen äänestyksen päättymistä.

”Fico tarvitsee ainakin kaksi tai kolme koalitiokumppania muodostaakseen hallituksen. Meidän on odotettava lopullisia lukuja, jotta saamme selkeämmän kuvan vaihtoehdoista”, sanoi politiikan analyytikko Abel Ravasz AFP:lle.

Myös äärinationalistinen, Marian Kotleban johtama Meidän Slovakia -puolue pääsi 150-jäseniseen parlamenttiin 6,8 prosentin tuloksella.

Slovakian unkarilaisvähemmistön ja slovakkien välien parantamista ajava puolue Most-Híd sai 7,3 prosenttia äänistä. Liberaali Siet-puolue nousi ensimmäistä kertaa parlamenttiin 6,7 prosentilla äänistä.

23 puoluetta osallistui lauantain vaaleihin. Puolueen on saatava yli viisi prosenttia äänistä, jotta se pääsee parlamenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat