Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haastajat Cruz ja Sanders vahvoilla lauantain esivaaleissa Yhdysvalloissa

Cruz vakiinnuttaa asemaansa Donald Trumpin päähaastajana.

Ulkomaat
 
DAVE KAUP / Reuters
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi yrittävä Ted Cruz voitti Donald Trumpin selvin luvuin Kansasissa ja Mainessa.
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi yrittävä Ted Cruz voitti Donald Trumpin selvin luvuin Kansasissa ja Mainessa. Kuva: DAVE KAUP / Reuters

Lauantai oli hyvä ilta presidenttikisan haastajille. Republikaani Ted Cruz ja demokraatti Bernie Sanders yltivät vahvoihin tuloksiin omien puolueidensa johtavia presidenttiehdokkaita vastaan.

Cruz voitti republikaanien johtavan ehdokkaan Donald Trumpin selvin luvuin Kansasissa ja Mainessa. Trump taas voitti esivaalit Kentuckyssa ja Louisianassa, jossa jaossa oli eniten valitsijamiehiä.

Sanders taas voitti entisen ulkoministerin Hillary Clintonin Kansasissa ja Nebraskassa. Clinton voitti Sandersin Louisianassa.

Lauantaina tulokset merkitsevät sitä, että texasilaissenaattori Ted Cruz vahvistaa asemiaan Trumpin päähaastajana kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta. Cruzilla on nyt takanaan voitto kuudessa esivaalissa tai vaalikokouksessa. Trump on voittanut 12:ssa.

Demokraattien puolella Sanders osoitti, että hän pystyy voittamaan Clintonin Keskilännessä. Sanders tarvitsisi nyt lisää tällaisia voittoja haastaakseen Clintonin selvän johtoaseman.

Sanders on voittanut nyt seitsemässä osavaltiossa, Clinton 12:ssa.

”Superlauantaina” republikaanien vaalikokouksia tai esivaaleja järjestettiin neljässä osavaltiossa. Demokraatit äänestivät kolmessa. Osavaltiot olivat kuitenkin melko pieniä, joten jaossa ei tällä kertaa ollut supertiistain kaltaista valitsijapottia.

Lauantain tuloksia seurattiin kuitenkin erityisen kiinnostuneina siksi, että ne tulivat republikaanipuoluetta järisyttäneen viikon päätteeksi. Torstaina entinen presidenttiehdokas Mitt Romney piti poikkeuksellisen puheen oman puolueensa johtavaa presidenttiehdokasta vastaan. Romney kutsui Donald Trumpia huijariksi ja varoitti, että tämä on uhka Yhdysvaltain demokratialle.

Yli sata republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa allekirjoitti avoimen kirjeen, jonka mukaan Trumpin ”sisäänpäin kääntyneisyydestä holtittomuuteen heilahteleva” ulkopolitiikka vaarantaisi Yhdysvaltain turvallisuuden.

Cruzin hyvä tulos lauantaina osoitti, että jotkut äänestäjät ovat saattaneet kuunnella Romneya. Cruz onkin pyrkinyt vetoamaan äänestäjiin, että ryhmittäytymällä hänen taakseen he voivat estää Trumpin ehdokkuuden.

Ongelma on se, että republikaanipuolueelle valinta Trumpin ja Cruzin välillä on kitkerää kalkkia. Trump on arvaamaton rääväsuu, mutta osa republikaaneista pitää mielipiteissään häilyväistä bisnesmiestä silti parempana vaihtoehtona kuin jäykän konservatiivista senaattoria.

Washingtonissa kiertäneen vitsin mukaan Cruz voitaisiin murhata senaatin istunnossa, eikä kukaan ilmiantaisi murhaajaa.

Kollegoiden vastenmielisyys Cruzia kohtaan johtaa hänen idealismistaan, joka on ilmennyt itsekkyytenä. Cruz on kieltäytynyt kompromisseista sekä demokraattien että oman puoluejohtonsa kanssa. Hänen taipumattomuutensa johti siihen, että liittovaltion hallinto jouduttiin sulkemaan syksyllä 2013, kun budjetista ei päästy sopuun. Sulku vahingoitti republikaanien mainetta.

Puolue pelkää, että jos Cruz olisi republikaanien ehdokas, puolue menettäisi naisten ja vähemmistöjen ääniä demokraateille jyrkkien abortin- ja siirtolaisvastaisten mielipiteidensä takia.

Cruzin kampanjan tärkeimpiä teemoja on ”Washingtonin eliitin” eli omien kollegojen ryöpyttäminen. Kuvaavaa on, ettei yksikään sadasta senaattorista kannata häntä presidentiksi.

Seuraavaksi äänestetään Wisconsinissa ja kolmessa muussa osavaltiossa tiistaina. Ratkaiseva päivä esivaaleissa koittaa kuitenkin 15. maaliskuussa, jolloin äänestetään Floridassa, Ohiossa ja kolmessa muussa osavaltiossa.

Elleivät republikaanien kolmonen ja nelonen, Floridan senaattori Marco Rubio ja Ohion kuvernööri John Kasich, yllä tuolloin voittoihin kotikentillään, heidän kampanjansa laita alkaa olla toivoton.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat