Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallankaappausta suunnitteleva terroristijohtaja vai hyväntekijä? – Tätä miestä Turkin johto pitää suurimpana vihollisenaan

Ulkomaat
 
Stringer Turkey / Reuters
Fethullah Gülen elää maanpaossa tilallaan Saylorsburgissa Pennsylvaniassa. Kuva vuodelta 2013.
Fethullah Gülen elää maanpaossa tilallaan Saylorsburgissa Pennsylvaniassa. Kuva vuodelta 2013. Kuva: Stringer Turkey / Reuters

Turkin poliittisella johdolla ja erityisesti maan presidentillä Recep Tayyip Erdoğanilla on yksi vihollinen ylitse muiden.

Erdoğanin mielestä maata ei uhkaa niinkään esimerkiksi terroristijärjestö Isis tai kurdit, vaan omaehtoisessa maanpaossa elävä entinen imaami, vauras muslimisaarnaaja Fethullah Gülen. Erdoğan pelkää, että Gülen yrittää syöstä hänet vallasta.

Kuka tämä mies oikein on ja aikooko hän todellakin kaapata vallan Turkissa, kuten Erdoğan pelkää?

74-vuotias Gülen muutti Yhdysvaltoihin 1999, kun häntä epäiltiin islamistisesta salaliitosta.

Tuolloin Turkkia ei vielä johtanut Erdoğanin luotsaama, islamiin juureutuva AK-puolue, vaan maassa vannottiin sekularismin ja länsimaalaisuuden nimeen. Gülen kiisti syytteet ja väitti niitä tekaistuiksi.

Hän asuu edelleen Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa, eikä hänellä ole enää asiaa kotimaahansa.

Pitkään Gülenin johtama Hizmet-liike sekä Erdoğanin AKP pitivät yhtä.

Gülenista tuli kuitenkin Erdoğanin vihollinen muutama vuosi sitten, kun gülenistien sanottiin paljastaneen laajan korruptioskandaalin, jonka jäljet ulottuivat aina Erdoğanin poikaan asti. Nyt Turkin hallitus syyttää Gülenia terroristijärjestön johtajaksi.

Siinä Erdoğan on ainakin oikeassa, että Gülenilla on paljon vaikutusvaltaa.

Hän perusti kouluja niin Turkkiin kuin ulkomaillekin, ja hänellä on eri arvioiden mukaan miljoonia seuraajia. Viimeksi tällä viikolla Erdoğan yritti sammuttaa liikettä ottamalla haltuunsa Gülenia lähellä olevan, Turkin suurimman sanomalehden Zamanin. Valtauksen jälkeen Zamanin julkaisemat jutut muuttuivat kriittisistä hallitusta mielisteleviksi.

Gülenilaiset koulut ovat olleet tunnettuja korkeasta tasostaan. Koulut ovat olleet ulkomailla erityisen suosittuja entisen Neuvostoliiton maissa, koska gülenilaiset opettajat eivät juo alkoholia, kirjoittaa Andrew Finke l kirjassaan Turkista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Gülenin muslimiveljeskunta on islamilainen reformiliike, joka kannattaa konservatiivisia arvoja aivan kuten AKP:kin. Erona Erdoğanin AKP:hen on kuitenkin muun muassa se, että Gülenin mukaan uskonto ei kuulu valtiolle vaan yksilöille. Gülen on myös hyvin länsimielinen. Toista tyyliä edustaa Erdoğan, joka on haistatellut pitkät EU:lle ja Yhdysvalloille.

”Ainakin siinä mielessä Gülen on maltillinen, etten näe mitään valtiovallan toimesta tapahtuvaa radikaalia ideologiaa hänen ajatuksissaan”, toteaa Alaranta.

Gülen kannattaa maltillista islamia, joka korostaa epäitsekkyyttä, kovaa työtä sekä koulutuksen merkitystä. Gülenin seuraajia on ollut vaikutusvaltaisilla paikoilla Turkin yhteiskunnassa esimerkiksi oikeus- ja poliisilaitoksessa, kuten myös jopa AKP:n sisälläkin.

Tutkija Alaranta arvioi, ettei Zamanin valtaus tule olemaan viimeinen esimerkki Erdoğanin vastaisten soraäänten vaimentamisessa.

Gülenilaisten jahtaamisessa on Alarannan mukaan kyse ”noitavainoista”.

”Kaikki, jotka ovat korottaneet ääntänsä AKP:ta vastaan, muodostavat Erdoğanille yhteisen vihollisen. Presidenttivaltaiseen järjestelmään siirtymisen tarkoituksena on nujertaa kaikki, jotka pystyisivät horjuttamaan AKP:n valtaa. Tuskin tämä tähän jää – seuraavaksi yritetään saada Cumhuriyet-lehti puolueen haltuun.”

Gülenista on ollut helppo tehdä vihollinen siksikin, että Gülen on pitänyt hyvin matalaa profiilia julkisuudessa. Hizmetin organisaatiolla ei ole selkeää rakennetta ja sen on arvioitu olevan muslimimaailman suurin järjestö.

Harvinaisessa haastattelussa Britannian yleiradioyhtiölle BBC:lle Gülen kiisti vaikutusvaltansa esimerkiksi Turkin oikeusjärjestelmään. Selvästi hän kuitenkin asettautui vastustamaan Erdoğanin hallitsemaa AKP:ta.

”Ihmisten tulisi äänestää niitä, jotka kunnioittavat demokratiaa, lainmukaisuutta ja jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa. Kehotus äänestää jotain puoluetta olisi loukkaus kansalaisten älykkyyttä kohtaan. Kaikki näkevät selvästi, mitä Turkissa on tapahtumassa”, Gülen totesi BBC:lle.

Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto on kylmä suihku paitsi Turkin sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat