Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nancy Reagan 1921–2016

Nancy Reagan kuoli – pitkä ura Hollywoodista Valkoiseen taloon

Ulkomaat
 
Jarmo Matilainen / HS
Ronald ja Nancy Reagan vierailivat Suomessa toukokuussa 1988. Kuvassa oikealla presidentti Mauno Koivisto sekä vaimo Tellervo Koivisto.
Ronald ja Nancy Reagan vierailivat Suomessa toukokuussa 1988. Kuvassa oikealla presidentti Mauno Koivisto sekä vaimo Tellervo Koivisto. Kuva: Jarmo Matilainen / HS

Yhdysvaltojen entisen presidentin Ronald Reaganin vaimo Nancy Reagan kuoli sunnuntaina, kertoivat uutistoimistot.

Reagan kuoli 94 vuoden ikäisenä.

Nancy Reagan on tunnettu muun muassa siitä, että hän tuki miestään voimakkaasti koko heidän yhteisen taipaleensa ajan Hollywoodin studioilta Valkoiseen taloon ja Ronald Reaganin kuolinvuoteelle 2004 asti. Nancy Reagan muistetaan myös esimerkiksi huumeidenvastaisesta iskulauseestaan ”Sano ei”.

”Elämäni alkoi varsinaisesti vasta silloin, kun tapasin aviomieheni”, Nancyn kerrotaan sanoneen Valkoisen talon mukaan.

Televisiohaastattelussa Nancy Reagan on kertonut, kuinka ”Sano ei” -iskulause sai alkunsa.

”Se oli vastaukseni lapselle kouluvierailulla. En tietenkään tarkoittanut, että se olisi koko vastaus, mutta se palveli tarkoitusta”, Nancy Reagan kertoi CNN:n mukaan.

Pariskunnan avioliitto oli Yhdysvaltain poliittisten piirien leiskuvimpia rakkaustarinoita, mikä herätti aikoinaan myös epäilyjä Nancy Reaganin liiallisesta vaikutusvallasta Valkoisessa talossa.

Nancy Reaganin julkisten esiintymisten aikana mieheensä kiinnittämästä jumaloivasta katseesta tuli suoranainen käsite. Kun Reagan 1994 ilmoitti sairastavansa Alzheimerin tautia julkisessa kirjeessä, hän huolehti eniten vaimonsa taakasta. Nancy pysyttelikin tiiviisti miehensä tukena loppuun asti, vaikka viimeisten vuosien aikana Alzheimerin tauti invalidisoi ex-presidentin kokonaan.

Pariskunta ehti olla naimisissa 52 vuotta, eivätkä vuodet näyttäneet laimentavan heidän tunteitaan. He kulkivat aina käsi kädessä ja Reaganin presidenttikaudella he jättivät toisilleen lemmenviestejä ympäri Valkoista taloa.

Nancy Reagan syntyi New Yorkissa heinäkuun 6. päivä vuonna 1921 ja sai nimen Anne Frances Robbins. Hänen vanhempansa erosivat ennen syntymää. Myöhemmin hän muutti Chicagoon äidin mentyä uudelleen avioon. Pyrittyään Hollywoodissa elokuvatähdeksi hän otti nimekseen Nancy Davis.

MGM-elokuvayhtiön leivissä Nancy Davis näytteli 11 elokuvassa. Hän joutui kuitenkin epäsuosioon, kun häntä epäiltiin yhteyksistä kommunisteihin. Epäilykset johtuivat kirjeestä, joka oli tarkoitettu toiselle samannimiselle henkilölle, kertoo uutiskanava CNN.

Nancy Davis haki apua näyttelijäliitolta, jota edusti Yhdysvaltojen tuleva presidentti Ronald Reagan. Pariskunta meni naimisiin 1952 pienessä kirkossa lähellä Los Angelesia.

Ihailijoiden lisäksi Nancy Reagan sai osakseen myös arvostelua muun muassa kalliista edustustyylistään. Nancy Reagania syytettiin siitäkin, että hän haki neuvoja astrologeilta miettiessään miehensä aikatauluja.

© GUS RUELAS / Reuters
Nancy Reagan vieraili miehensä Ronald Reaganin haudalla Simi Valleyssä Kaliforniassa kesäkuussa 2014.
Nancy Reagan vieraili miehensä Ronald Reaganin haudalla Simi Valleyssä Kaliforniassa kesäkuussa 2014.
Hans Paul / Lehtikuva
Ronald ja Nancy Reagan Helsingissä 1988.
Ronald ja Nancy Reagan Helsingissä 1988.
Reuters
Nancy Reagan matkalla miehensä Ronald Reaganin hautajaisiin Washingtonissa 2004.
Nancy Reagan matkalla miehensä Ronald Reaganin hautajaisiin Washingtonissa 2004.
PETER JONES / Reuters
Nancy Reagan miehensä hautajaisssa Washingtonissa 2004.
Nancy Reagan miehensä hautajaisssa Washingtonissa 2004.
Reuters Photographer / Reuter
Ronald ja Nancy Reagan 1982.
Ronald ja Nancy Reagan 1982.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat