Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ja Turkki tänään huippukokouksessa: Tavoitteena sulkea Balkanin pakolaisreitti kokonaan

Maanantain huippukokoukselta toivotaan pakolaiskriisissä sellaista, mikä ei viime marraskuussa onnistunut.

Ulkomaat
 
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Euroopan entistä tiukempi rajapolitiikka on sulkenut pakolaisten reitin kohti pohjoisempia Euroopan maita. Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa yli 10 000 ihmistä. Pulaa on ruuasta, pesutiloista ja kunnollisista teltoista. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo

Bryssel

Nyt se pitää vihdoin saada kuriin ja vieläpä loppumaan. Ihmisten hallitsematon vaeltelu Turkista Kreikkaan ja sieltä edelleen pitkin Eurooppaa.

Tässä on yksinkertaistettuna se, mitä EU-jäsenmaiden 28 johtajaa ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu yrittävät saavuttaa maanantaina Brysselin kriisikokouksessa. Tai muuten: no, kuukausia kestänyt kaaos kärjistyy ja jatkaa Euroopan unionin yhtenäisyyden ja perusteiden nakertamista.

HS:n tuoreen kuvareportaasin Kreikan ja Makedonian rajalta voi lukea tästä. Valtaosa rajan mutaleiriin jumiin jääneistä tuhansista ihmisistä on naisia ja lapsia.

EU:n ja Turkin maanantaisessa huippukokouksessa yritetään ennakkotietojen mukaan sopua, jossa Turkki yrittäisi vihdoin pysäyttää siirtolaisten ja pakolaisten tulon Kreikkaan. Vastalahjaksi EU nopeuttaisi Turkille jo aiemminkin tarjottujen porkkanoiden – kuten viisumivapauden – kypsymistä.

Politico-verkkolehden mukaan olisi syntymässä sopimus, jonka mukaan kaikki Turkin ja Kreikan välisillä merialueilla tavoitetut pakolaiset ja siirtolaiset palautettaisiin Turkkiin. EU-maat puolestaan ottaisivat hallitusti vastaan pakolaisia suoraan Turkista, mikä lopettaisi salakuljettajien bisnekset.

Yves Herman / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä viime marraskuun huippukokouksessa, jolla pakolaiskriisiä yritettiin saada hallintaan. Davutoğlun mukaan kokous oli ”historiallinen”, mutta ihmisten vaellus EU-maihin ei kokouksen jälkeen ole tyrehtynyt.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä viime marraskuun huippukokouksessa, jolla pakolaiskriisiä yritettiin saada hallintaan. Davutoğlun mukaan kokous oli ”historiallinen”, mutta ihmisten vaellus EU-maihin ei kokouksen jälkeen ole tyrehtynyt.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi kirjeessään EU-johtajille viime perjantaina, että huippukokouksessa tulisi sopia niin sanotun Balkanin reitin sulkemisesta. Tässä tapauksessa todellisuus on ajanut jo EU-päätöksenteon edelle, sillä Kreikan ja Makedonian raja on pitkälti suljettu.

Vain kolme viikkoa sitten Euroopan voimanainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel, varoitti Makedonian rajan sulkemisesta. Hänen vaatimuksensa kaikui kuuroille korville monissa itäisen ja kaakkoisen Euroopan maissa sekä Itävallassa, joka yllätti helmikuun puolivälissä rajoittamalla turvapaikkahakemusten päivittäisen määrän 80:een.

Itävallan poliitikot ovat piikitelleet Merkeliä, että hän voisi aloittaa suorat lennot Turkista, Jordaniasta ja Kreikasta Saksaan ja säästää välillä olevat maat kansainvaellukselta.

Itävalta ei halua olla Saksan pakolaispolitiikan ”jakelukeskus” eikä ”odotushuone”, Itävallan liittokansleri Werner Faymann totesi lehtihaastattelussa viime viikolla.

Merkel on yrittänyt vakuuttaa saksalaisia ja muuta Eurooppaa siitä, että mitään suunnitelma B:tä ei ole, vaan turvapaikanhakijoiden virta tulee pysäyttää Turkkiin. Mutta toisin on käynyt: ihmisiä saapuu Kreikkaan yhä parituhatta joka päivä, mutta nyt he ovat jäämässä jumiin talousvaikeuksien piinaamaan maahan.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on viime aikoina todennut, että hän ei halua maansa muuttuvan ”sielujen varastoksi”.

Kaisa Rautaheimo / HS
Idomenin pakolaisleiri Pohjois-Kreikassa on täynnä kirjavia telttoja. Makedonia on rajoittanut turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Viikon aikana rajan on voinut ylittää 100-200.
Idomenin pakolaisleiri Pohjois-Kreikassa on täynnä kirjavia telttoja. Makedonia on rajoittanut turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Viikon aikana rajan on voinut ylittää 100-200.

Huippukokoukselta odotetaan siis sitä, että Turkki pelastaisi EU:n lisäksi historiallisen arkkivihollisensa Kreikan. Se on paljon toivottu, sillä vastaavanlainen lupaus saatiin viime marraskuussa pidetyssä Turkin ja EU:n ”historialliseksi” julistetussa huippukokouksessa.

EU-maita on hirvittänyt liian läheinen kaveruus Turkin kanssa, koska maa on kääntynyt entistä autoritaarisempaan suuntaan ja kiihdyttänyt sotaansa kurdeja vastaan. Viime perjantaina Turkin viranomaiset ottivat haltuunsa maan laajalevikkisimmän lehden Zamanin, samalla kun Eurooppa-neuvoston pomo Donald Tusk vieraili maassa.

Lehden kaappaaminen aiheutti vastalauseiden ryöpyn EU:sta. Ja alleviivasi, että EU on joutunut työntämään ihmisoikeudet taka-alalle, kun se on yrittänyt saada turkkilaisjohtajat suostumaan yhteistyöhön pakolaiskriisin hoitamisessa.

EU on luvannut Turkille viisumivapauden lisäksi kolme miljardia euroa avustusrahaa sekä jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista. Yleinen käsitys on, että Turkki on nyt EU:hun nähden ylilyöntiasemassa.

Turkilla on kuitenkin syynsä tulla toimeen sekä EU:n että etenkin Saksan kanssa, etenkin kun maan suhteet Yhdysvaltoihin ja Venäjään ovat kylmenneet Syyrian sodan erimielisyyksien vuoksi.

Mutta vaikka Turkki haluaa ystäviä Berliinistä ja Brysselistä, maan kantokyky etenkin noin kolmen miljoonan syyrialaispakolaisen kanssa on kauan sitten ylitetty. Turkki halunnee kunnon vakuutukset Brysselistä, että jos se suostuu – ja edes onnistuisi – pysäyttämään ihmiset maan rajojen sisäpuolelle, EU-maat alkaisivat ottaa satojatuhansia pakolaisia suoraan Turkista.

EU:n lupauksiin voi olla vaikea uskoa, sillä viime vuonna jäsenmaat lupasivat sijoittaa uudelleen 160 000 pakolaista EU:n sisällä. Viime viikon lopulla tavoitteesta oli toteutunut 0,4 prosenttia: vain 660 ihmistä oli siirretty.

Paine asioiden muuttamiseen on Euroopassa kuitenkin kova, mitä alleviivaa, että jo ensi viikolla pidetään seuraava huippukokous pakolaiskriisin tiimoilta. Merkelille asialla on sisäpoliittinenkin hoppu, sillä Saksassa järjestetään sunnuntaina kolmet osavaltiovaalit, joiden uhataan muuttuvan kansanäänestykseksi pakolaispolitiikasta ja kasvattavan äärioikeiston suosiota.

Pakolaiskriisi uhkaa myös EU:n pyhänä pidettyä vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimusta, sillä jo kahdeksan jäsenmaata on aloittanut jonkinlaiset rajatarkastukset. EU-komission viime viikolla esittämän suunnitelman mukaan Schengen-alue pitäisi palauttaa normaalitilaan ensi joulukuuhun mennessä.

Vaikeasta asetelmasta huolimatta Eurooppa-neuvoston Tusk totesi viime perjantain kutsukirjeessään EU-johtajille, että ”ensi kerran sitten maahanmuuttokriisin alkamisen näen merkkejä eurooppalaisesta konsensuksesta”.

Kaisa Rautaheimo / HS
Syyrialaispoika Salah, 5, lämmitteli nuotiolla Idomenin pakolaisleirillä varhain aamulla, kun lämpötila oli vielä parissa asteessa. Sade muutti pellon mutavelliksi.
Syyrialaispoika Salah, 5, lämmitteli nuotiolla Idomenin pakolaisleirillä varhain aamulla, kun lämpötila oli vielä parissa asteessa. Sade muutti pellon mutavelliksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat