Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koodarit kohtasivat turvapaikanhakijat Saksassa – turhia sovelluksia ei kaivata

Berliinissä tavoitteena on kehittää sovelluksia eli appeja, joista on turvapaikanhakijoille oikeaa hyötyä.

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki / HS
Shila Sarvari (kesk.) ja hänen miehensä Zobeyr Sarvari tekivät ehdotuksia turvapaikanhakijoiden nettisovelluksiin Berliinissä. Tulkki Gissu Firoozmand auttoi.
Shila Sarvari (kesk.) ja hänen miehensä Zobeyr Sarvari tekivät ehdotuksia turvapaikanhakijoiden nettisovelluksiin Berliinissä. Tulkki Gissu Firoozmand auttoi. Kuva: Tiina Rajamäki / HS

Berliini

Kuvittele, että lapsesi on sairas ja olet suurkaupungissa, jonka kieltä et ymmärrä. Tarkalleen ottaen et tunne edes paikallisia kirjaimia.

Kuinka löytää silloin päivystävä lääkäri? Tällainen on yksi kysymyksistä, johon turvapaikanhakijanaiset haluaisivat vastauksen nopeasti.

Ongelma nousi esiin naisten työryhmässä Berliinissä, jossa pohdittiin, miten turvapaikanhakijoille tarkoitettuja digitaalisia sovelluksia kuten karttaohjelmaa voisi parantaa.

Afganistanilainen Shila Sarvari, 19, osallistuu viikonloppuna satojen muiden turvapaikanhakijoiden kanssa tapahtumaan, jossa käyttäjät ja ohjelmistosovellusten tekijät kohtasivat.

Sarvari on ollut miehensä Zobeyr Sarvarin kanssa Berliinissä vasta neljä kuukautta. Hän on elänyt suurimman osan elämästään maanpaossa Iranissa. Lopulta elämä sielläkin kävi vaikeaksi, kun hallitus esimerkiksi kielsi opiskelun.

Siksi hän ei juurikaan osaa englantia, mikä harmittaa nyt.

”Olen onnellinen vastaanottokeskuksessamme käyvästä saksalaisesta naisesta, joka on vienyt meitä naisia elokuviin ja puistoihin. Niin näkee vähän muutakin”, Sarvari kertoo.

Sama nainen ehdotti hänelle tuloa tapahtumaan, jossa turvapaikanhakijat osallistuvat uusien sovellusten koodaamiseen, sellaisen kuin arriving-in-berlin-kartan. Sarvarilla on paljon ideoita, joita naisten karttasovellukseen pitäisi lisätä. Missä ovat pankkiautomaatit, puistot ja elokuvateatterit?

Berliinin Maailman kulttuurien talossa järjestetyn tapahtuman punainen lanka oli saada turvapaikanhakijat tekemään itse.

Moni aplikaatiokehittäjä on nähnyt turvapaikanhakijoissa hyvän mobiilisovelluksen käyttöryhmän mutta unohtanut käyttäjien mielipiteet ja tarpeet.

Paikalla on myös Ben Sahlmüller, jonka tehtävä oli toppuutella innokkaita saksalaisia koodareita ja muita ideanikkareita tarjoilemasta vaikkapa puhelinsovelluksia turvapaikanhakijoille tarjottimella. Sahlmüller työskentelee järjestössä, joka auttaa auttajia tekemään työnsä järkevästi.

”Paljon tärkeämpää on, että turvapaikanhakijat tekevät itse tai yhdessä saksalaisten kanssa. Erittäin usein törmään siihen, että joku on omassa päässään kehittänyt omasta mielestään hienon projektin tai ohjelman kysymättä, kiinnostaako sen käyttö oikeasti”, Sahlmüller sanoo.

Siihen on vielä matkaa, että Shila Sarvari koodaisi itse. Päivän voitoksi osoittautuu oman sähköpostiosoitteen luominen farsin kielellä.

”Käyttäisin mielelläni puhelimen kautta nettiä enemmänkin, mutta vastanottokeskukseen tuli langaton verkko vasta viime viikolla, ja sekin pätkii.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat