Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoosta tulevat Britannian kiivaimmat EU-ääripäät – ”Maltan tuskin odottaa, että pääsen äänestämään eron puolesta”

Valkoisessa Haveringin lähiössä toivotaan eroa EU:sta. Moni­kulttuurinen Lambeth taas haluaisi Britannian jäävän unioniin.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Koillislontoolaiset Dennis Shean (vas.) ja Davin Gillings kannattavat Britannian eroa EU:sta. Aina tavatessaan miehet puhuvat politiikkaa. Päiväkahvit Nes’ Cafe -kantakuppilassa kuluvat EU:ta sättiessä. Seinällä oleva kuva jalkapalloilija Bobby Mooresta muistuttaa Englannin ainoasta maailmanmestaruudesta vuonna 1966.
Koillislontoolaiset Dennis Shean (vas.) ja Davin Gillings kannattavat Britannian eroa EU:sta. Aina tavatessaan miehet puhuvat politiikkaa. Päiväkahvit Nes’ Cafe -kantakuppilassa kuluvat EU:ta sättiessä. Seinällä oleva kuva jalkapalloilija Bobby Mooresta muistuttaa Englannin ainoasta maailmanmestaruudesta vuonna 1966. Kuva: Mark Earthy
Fakta

Britannia äänestää EU-jäsenyydestä kesäkuussa

 Kansanäänestys järjestetään juhannusviikon torstaina eli 23.kesäkuuta.

 Äänestäjät valitsevat kahdesta vaihtoehdosta: pitäisikö Britannian pysyä EU-jäsenenä vai erota.

 Äänioikeus on Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisilla sekä maassa asuvilla Kansainyhteisön maiden ja Irlannin kansalaisilla. EU-kansalaisista saavat näin ollen äänestää irlantilaiset, maltalaiset ja kyproslaiset.

 Jos Britannia eroaa EU:sta, alkaa asteittainen irrottautuminen unionista.

  Britannia ja EU voivat neuvotella uudesta suhteestaan kaksi vuotta. Aikaa voi pidentää kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.

Lontoo

Tervetuloa Britannian EU-kielteisimpään kolkkaan. Suur-Lontoon koilliskulmassa eli Haveringissa asuvat maan innokkaimmat EU-eron kannattajat.

Heihin kuuluvat myös paikalliset kaverukset Davin Gillings ja Dennis Shean.

”Maltan tuskin odottaa, että pääsen äänestämään EU-eron puolesta. En tunne ketään, joka haluaisi Britannian pysyvän EU:ssa”, Gillings kertoo.

Gillings ja Shean tapaavat vähintään kerran viikossa ja puhuvat politiikkaa. Kunniansa saavat kuulla etenkin EU sekä sen nimettömät ja kasvottomat virkamiehet. Kaksikon kantapaikka on Nes’ Cafe -kuppila Haveringin Hornchurch-kylässä. Ikkunapöydästä on parhaat näköalat.

Itäisestä Keski-Euroopasta lähtöisin oleva tarjoilija kantaa lounasta ja kahvia.

Mielipidemittausyhtiö YouGov kartoitti helmikuun lopussa Britannian EU-myönteisimmät ja EU-kielteisimmät alueet. Suur-Lontoon Havering osoittautui koko Britannian EU-skeptisimmäksi paikaksi. Lontoon EU-myönteisin alue on puolestaan monikulttuurinen Lambeth miljoonakaupungin ytimessä.

”Ei meillä ole mitään Eurooppaa ja eurooppalaisia vastaan. Itsekin tein aikoinaan paljon töitä norjalaisten kanssa”, puolustusteollisuuden palveluksessa uransa tehnyt Gillings sanoo.

Nyt on kuitenkin kärsivällisyys loppu.

”Britannian on aika ruveta päättämään taas omista asioistaan. Maahanmuutto pitää saada kuriin, ja rajat omaan valvontaan”, rakennuttajana aiemmin toiminut Shean kertoo.

Miltä näyttää Britannian EU-kielteisin alue?

Haveringissa äänestetään perinteisesti konservatiivipuoluetta. Alueen kunnanvaltuustossa istuu nykyään myös kuusi EU-kielteisen Britannian itsenäisyyspuolueen eli Ukipin edustajaa.

Työväenpuolueen valtuutettuja on vain yksi.

”En ole ikinä äänestänyt labouria, enkä äänestä. Konservatiivit ovat puolueeni. Viime vaaleissa valintani oli tosin Ukip, mutta vain EU:n takia”, Gillings kertoo.

Haveringin asukkaat ovat keskiluokkaa ja sinikaulustyöläisiä. Nukkumalähiö on rauhallinen ja vehreä – ja tylsähkö. Maisemaa halkovat talorivistöt ovat toistensa kopioita.

Ydinlontoolaisten mielestä Havering ei ole Lontoota laisinkaan. Täällä ollaan jo vähän niin kuin maalla, Essexin kreivikunnassa.

Haveringin iskulause on ”puhtaus, turvallisuus ja ylpeys”. Alueen noin 237 000 asukkaasta lähes 90 prosenttia on valkoisia. Se on lontoolaisittain iso osuus.

EU-myönteinen Lambeth Etelä-Lontoossa on monessa suhteessa Haveringin täydellinen vastakohta.

Noin 310 000 asukkaan hallintoalue on maahanmuuttajien suosiossa ja tiheästi asuttu. Köyhyys ja rikollisuus ovat ongelmia.

Lontoolaisten EU-myönteisyys yhdistetään yleensä Lontoon Cityyn, liike-elämään ja hyvin koulutettuun keskiluokkaan. Lambethista on kuitenkin vauraus kaukana.

Yli neljännes Lambethin asukkaista on syntynyt Britannian ja EU:n ulkopuolella. Etnisiä vähemmistöjä on jo enemmistö eli peräti 60 prosenttia väestöstä. Joka kymmenes asukas on EU-maahanmuuttaja.

Alueen kunnanvaltuustossa eivät konservatiivit juhli. Lambeth on perinteisesti työväenpuolueen vahvaa aluetta. Britanniassa marginaaliset vihreätkin ovat nousseet valtuustoon.

Vihreitä äänestää myös Lambethiin kuuluvassa Brixtonissa asuva Hauwa Bisset.

”Kannatan EU-jäsenyyden jatkoa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on ainoa eurooppalainen johtaja, jolla on kattava näkemys pakolaispolitiikkaan”, monialayrittäjänä – eli kampaajana, ompelijana ja vaihtoehtokosmetiikan valmistajana – toimiva Bisset kertoo.

Mark Earthy
Lontoon Brixtonissa asuva Hauwa Bisset kannattaa Britannian EU-jäsenyyttä ja ihailee Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Brixton kuuluu Lambethiin, joka on Lontoon EU-myönteisintä aluetta.
Lontoon Brixtonissa asuva Hauwa Bisset kannattaa Britannian EU-jäsenyyttä ja ihailee Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Brixton kuuluu Lambethiin, joka on Lontoon EU-myönteisintä aluetta.

Bisset’n mielestä Britannia voisi ottaa monessa suhteessa mallia Saksasta ja muustakin EU:sta.

”Saksassa on puhdasta. Koulutuksen ja sairaanhoidon tasosta pidetään huolta, toisin kuin täällä.”

Britannian konservatiivihallituksen veronalennukset eivät kuulemma hyödytä köyhiä, sillä hallituksen toinen käsi leikkaa samanaikaisesti tukia.

EU-kansalaisina perusbriteillä olisi ainakin jonkinlainen sosiaaliturva, Bisset miettii.

Sekä Bisset Etelä-Lontoossa että Gillings ja Shean Koillis-Lontoossa uskovat, että juuri heidän EU-kantansa voittaa kesäkuun kansanäänestyksessä.

Ratkaisevaa on se, ketkä ääntään vaivautuvat käyttämään.

Varttuneet ja konservatiivit sekä kummankin EU-leirin ääripäät ovat varmimpia äänestäjiä.

Nuoret ja naiset ovat taipuvaisia nukkumaan.

”Mutta jos nuoret innostuvat äänestämään, ehkä vaaka heilahtaa”, Gillings sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat