Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhoillinen Saudi-Arabia taistelee verkossa vihapuhetta vastaan koskettavilla Youtube-videoilla

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Kuningas Abdulazizin kansallisen dialogin keskuksen Youtube-tilillä jaetusta videosta, joka kertoo kahden veljeksen kasvusta lapsista vanhoiksi miehiksi siitä, miten he valitsevat olla riitelemättä.
Kuvakaappaus Kuningas Abdulazizin kansallisen dialogin keskuksen Youtube-tilillä jaetusta videosta, joka kertoo kahden veljeksen kasvusta lapsista vanhoiksi miehiksi siitä, miten he valitsevat olla riitelemättä.

Saudi-Arabia pyrkii suitsimaan ääriajattelua siellä missä sitä lietsotaankin: verkossa. Yksi maailman konservatiivisimmista maista on yksi maailman suurimpia Youtube-videoiden kuluttajia kansalaista kohden.

Niinpä myös suvaitsevampia näkemyksiä ja ajatuksia pyritään levittämään nyt videoilla. Suurimpina haasteina ovat terroristijärjestö Isis ja Saudi-Arabiaa sisältä repivä vastakkainasettelu sunni- ja shiiaväestöjen välillä, kertoo uutistoimisto AFP.

Isis on vuoden 2014 jälkeen paitsi vallannut osia Irakista ja Syyriasta, myös osoittautunut poikkeuksellisen kyvykkääksi jakamaan omaa propagandaansa verkossa ja sosiaalisen median kanavissa.

Kansallisen yhtenäisyyden talkoisiin ovat tarttuneet kolmannen sektorin toimijat ja vapaaehtoiset kansalaiset. Kuningas Abdulazizin kansallisen dialogin keskus (KACND) perusti viimeisimpänä kampanjanaan videokilpailun, jonka pääpalkintona viiden parhaan lyhytelokuvan tekijän kesken jaettiin reilut 36 000 euroa (150 000 rialia).

Kilpailun ehtona oli, että video ladataan Youtubeen nähtäville. Osallistujia tuli 128. Voittajatyössä eroavaisuudet muuttuvat kuviksi iloista: näkymättömän seinän erottamat ihmiset toimistossa juovatkin yhdessä kahvia, mies joka on ampumassa toista onkin kohta nauramassa yhdessä aiemman uhrin kanssa.

Keskuksen videoita pääset katselemaan artikkelin lopusta. Useat niistä on tekstitetty englanniksi.

”Isiksen ideoita vastaan kilpaileminen on haasteista kaikkein suurin”, keskuksen uusien medioiden asiantuntija Haheeb Al-shammari sanoo AFP:lle.

Saudi-Arabiaa on moitittu siitä, että se suosii 1700-luvulla eläneen sunnisaarnaaja sheikki Mohammed bin Abd al-Wahhabin taantumuksellisia opetuksia. Maassa on noin kymmenen prosentin shiiamuslimien vähemmistö, joka kokee tulevansa syrjityksi.

Niinpä ihmisoikeusjärjestöt ja shiiat ovat ottaneet KACND:n pyrkimykset mieluusti vastaan. Ne eivät kuitenkaan riitä, sanoo esimerkiksi shiiaenemmistöisessä Qatifin kaupungissa toimivan Thulatha -kulttuurifoorumin johtaja Jafar al-Shayeb.

Hänestä Saudi-Arabian hallinnon tulisi ryhtyä lainsäädännöllisiin toimiin lisääntyvän vihapuheen kitkemiseksi. Samaa mieltä on ihmisoikeusjärjestön johtaja Ibrahim al-Mugaiteeb, jonka mukaan erityisesti sosiaalisen median vihapuheeseen olisi korkea aika puuttua.

”Tarvitaan laki, joka sanoo, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia”, AlMugaiteeb sanoo AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat