Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea uhkasi ”vihollisia” ydintuholla, Etelä-Korea aloitti valtavan sotaharjoituksen Yhdysvaltain kanssa

Sotaharjoituksiin osallistuu yli 300 000 sotilasta. Pohjois-Korea on uhitellut ydintuholla usein aiemminkin.

Ulkomaat
 
Paakkanen
KIM HONG-JI / Reuters
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas (vas.) harjoitteli eteläkorealaisten merijalkaväkijoukkojen kanssa Pohangissa Etelä-Koreassa maaliskuussa 2014.
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas (vas.) harjoitteli eteläkorealaisten merijalkaväkijoukkojen kanssa Pohangissa Etelä-Koreassa maaliskuussa 2014. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Peking/Helsinki

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina jokavuotisen sotaharjoituksensa, joka tänä vuonna on kaikkien aikojen suurin.

Yhdysvallat ja Etelä-Korean pitävät yhteisiä sotaharjoituksia joka vuosi, ja Pohjois-Korealla on tapana vastata harjoituksiin uhkaamalla sodalla ja ydinaseilla. Pohjois-Korea on perinteisesti pitänyt Etelä-Koreassa pidettäviä sotaharjoituksia hyökkäyksen valmisteluna.

Ennen tämänkertaisen, tavallista suuremman sotaharjoituksen alkamista Pohjois-Korea on koventanut puheitaan jo hyvissä ajoin. Toissa viikolla se uhkasi muuttaa Etelä-Korean ja Yhdysvallat ”tulimereksi”, kun Etelä-Korea ja Yhdysvallat valmistelivat harjoitustaan.

Muutamaa tuntia ennen harjoituksen alkua Pohjois-Korea uhosi tuhoavansa Etelä-Korean ja Yhdysvaltain tukikohtia ”ennaltaehkäisevillä” ydiniskuilla, jos nämä ryhtyvät provokaatioon, uutistoimisto AFP kertoo.

Etelä-Korea ilmotti vastaavansa Pohjois-Korean aggressioon.

”Jos Pohjois-Korea aloittaa provokaation, asevoimamme vastaavat ankarasti ja armottomasti”, Etelä-Korean puolustusministeriön tiedottaja Moon Sang-Gyun sanoi tiedotustilaisuudessa.

On epäselvää, kykenisikö Pohjois-Korea toteuttamaan uhkauksensa, jos se todella päättäisi niin tehdä. Pohjois-Korealla on ydinpommeja, mutta asiantuntijat ovat suhtatuneet epäillen Pohjois-Korean kykyyn varustaa ohjuksia ydinkärjillä.

Pohjois-Korean sotaisat puheet on todennäköisesti suunnattu myös omalle kansalle. Pohjois-Korea pyrkii pitämään kansan käsityksessä, että se on jatkuvan hyökkäysuhan alla. Näin Pohjois-Korean johto mahdollisesti pyrkii yhdistämään kansaa ja viemään huomiota pois maan sisäisistä ongelmista.

Sulkeutunutta diktatuuria Pohjois-Koreaa ärsyttävät myös maailmanjärjestö YK:n viime viikolla määräämät uudet pakotteet, jotka ovat seurausta Pohjois-Korean tänä vuonna tekemistä ydin- ja rakettikokeesta.

Uusissa pakotteissa muun muassa velvoitetaan jäsenmaat tarkastamaan kaikki Pohjois-Koreaan tai sieltä pois menevä rahti. Aiemmin tarkastuksia piti tehdä vain, jos on syytä epäillä, että rahdin joukossa on kiellettyjä tavaroita kuten aseita.

Ensimmäisenä maana velvoitetta noudatti Filippiinit, joka viime viikolla pysäytti pohjoiskorealaiseksi epäillyn rahtilaivan. Laivan tarkastaminen oli määrä aloittaa tänään maanantaina.

Sierra Leonen lipun alla purjehtiva laiva Jin Teng saapui viime torstaina satamaan Filippiinien Subicissa, jossa sen oli määrä purkaa lasti öljypalmun siemeniä.

Filippiinit on ilmoittanut, että laiva takavarikoidaan ja sen miehistö karkotetaan maasta, kertoo sanomalehti The New York Times. Lehden mukaan laiva on rekisteröity useaan eri maahan, mutta se on listattu Pohjois-Korean omistamaksi.

Etelä-Korea järjestää joka vuosi suuren sotaharjoituksen Yhdysvaltain kanssa. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu jopa 300 000 eteläkorealaista ja 15 000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat