Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australialaistutkimus: Tiedemaailma välttelee ”rumien” eläinten tutkimusta

Kenguruita ja koaloita tutkitaan Australiassa tieteellisesti huomattavasti enemmän kuin ”rumina” pidettyjä jyrsijöitä ja lepakoita, tuore tutkimus kertoo.

Ulkomaat
 
DeAgostini / Getty Images
Tutkimuksen mukaan ”rumiin” eläimiin kuuluvat esimerkiksi lepakot. Kuvassa australianvalevampyyri.
Tutkimuksen mukaan ”rumiin” eläimiin kuuluvat esimerkiksi lepakot. Kuvassa australianvalevampyyri. Kuva: DeAgostini / Getty Images

Kenguruita ja koaloita tutkitaan Australiassa tieteellisesti huomattavasti enemmän kuin ”rumina” pidettyjä jyrsijöitä ja lepakoita, tuore tutkimus kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkimuksessa nisäkkäät on jaettu kolmeen luokkaan. ”Hyviin” kuuluvat muun muassa kengurut, nokkasiilit ja koalat. ”Pahoihin” kuuluvat Australiaan tuodut eläimet kuten jänikset ja kissat. ”Rumiin” puolestaan kuuluvat esimerkiksi lepakot ja jyrsijät.

Tutkimuksen toisen tekijän, biologi Trish Flemingin mukaan ”rumien” ryhmään kuuluvia nisäkkäitä tutkitaan tieteellisesti hyvin vähän, vaikka ne muodostavat 45 prosenttia Australian eläinkunnasta.

Flemingin mukaan tiedemaailman ennakkoasenne saattaa vaikuttaa luonnonsuojelun painopisteisiin. Kun tutkimusta on vähän, pienten jyrsijöiden merkitystä ei välttämättä ymmärretä.

”Australialaiset todennäköisesti yllättävät kuullessaan, kuinka paljon kotoperäisiä lepakoita ja jyrsijöitä meillä on”, Fleming kertoi AFP:lle maanantaina.

”Tiedämme niistä niin vähän. Meillä on tapana olla huomioimatta niitä lainkaan”, hän sanoi.

Hänen mukaansa useimpien nisäkäslajien kohdalla tiede on pystynyt lähinnä vain listaamaan ne.

”Isoin ongelma on, että jollei niiden biologiasta tiedä mitään, saattaa vahingoittaa niiden elinympäristöä.”

Flemingin mukaan sekä kansallisessa että kansainvälisessä luonnonsuojelussa ”rumina” pidetyt eläimet jäävät syrjään, kun niiden tutkimukseen ei jaeta rahaa.

Hänen mukaansa tutkijat saattavat myös jättää tällaisia lajeja tutkimatta, koska pelkäävät, ettei niistä kirjoitettuja tutkimuksia saa julkaistua.

Tutkimus julkaistaan myöhemmin tällä viikolla Mammal Review -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat