Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran tuomitsi miljardöörin kuolemaan korruptiosta

Iran on tuominnut yhden maan rikkaimmista liikemiehistä kuolemaan korruptio-oikeudenkäynnissä, oikeuden tiedottajat kertovat uutistoimistojen mukaan.

Ulkomaat
 

Iran on tuominnut yhden maan rikkaimmista liikemiehistä kuolemaan korruptio-oikeudenkäynnissä, oikeuden tiedottajat kertovat uutistoimistojen mukaan.

Sunnuntaina ilmoitettu tuomio päätti pitkän oikeudenkäynnin, jossa Babak Zanjania syytettiin lähes 2,8 miljardin euron varastamisesta.

Zanjanista tuli kuuluisa Mahmud Ahmadinejadin presidenttikaudella 2005–2013. Hän järjesteli silloin Iranille ulkomaanvaluuttaa öljynmyynnistä, vaikka ydinohjelman vuoksi maan pankit olivat kansainvälisessä saarrossa.

Zanjanin ura ja rikastuminen päättyivät vuoden 2013 joulukuussa, kun hänet pidätettiin.

Nykyinen presidentti Hassan Ruhani oli aloittanut tehtävässään kolme kuukautta aikaisemmin ja luvannut kitkeä korruptiota.

Zanjani, 41, oli näkyvä kohde, sillä hän ei ollut häpeillyt vaurauttaan ja karttanut julkisuutta. Zanjani esiintyi mielellään kuvissa, jossa näkyi yksityiskoneita tai luksusautoja.

Iranin media on arvioinut hänen omaisuutensa arvoksi jopa noin 13 miljardia euroa, uutistoimisto AFP kertoo.

Oikeudenkäynti oli julkinen, mikä on poikkeuksellista tällaisissa tapauksissa.

Zanjani on ilmoittanut olevansa syytön epäilyihin. Hän kertoo ottaneensa toiminnastaan välityspalkkioita, mutta toimineensa Ahmadinejadin hallinnon pyynnöstä ja tuella.

Zanjanin mukaan hän on velkaa öjyministeriölle, koska sanktioiden vuoksi osa rahasta on jumissa.

Hän on sanonut käyttäneensä laajaa yritysverkostoaan useissa maissa ja myynyt miljoonia barreleita iranilaista öljyä. Öljyn hinta oli näinä vuosina huipussaan, joten kyse oli miljardeista euroista.

AFP:n mukaan osa iranilaisista näkeekin Zanjanin sankarina, joka hankki maalle rahaa sanktioiden aikana. EU ja Yhdysvallat olivat asettaneet hänet mustalle listalle.

Merkittävä osa pakotteista poistettiin tämän vuoden alussa osana viime kesänä solmittua ydinsopimusta, mikä on lieventänyt Iranin taloudellista eritystä.

Iranin talousministeri Ali Tayyebnia kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Iranin öljykauppa kasvaa pian kahteen miljoonaan barreliin päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat