Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhriluku jo 50 – Libyasta tulleet jihadistit iskivät Tunisiassa

Kyseessä oli viikon sisään jo toinen verinen yhteenotto aivan Libyan rajan tuntumassa. Maanantain hyökkäys lisäsikin huolta, että väkivalta on leviämässä kaoottisesta Libyasta myös Tunisian puolelle.

Ulkomaat
 
Reuters
Tunisialaisjoukkoja Ras Jedirin raja-asemalla Ben Guerdanessa Tunisian ja Libyan rajalla joulukuussa 2014.
Tunisialaisjoukkoja Ras Jedirin raja-asemalla Ben Guerdanessa Tunisian ja Libyan rajalla joulukuussa 2014. Kuva: Reuters

Ainakin 50 ihmistä on kuollut tunisialaisessa Ben Guerdanin rajakaupungissa, kun islamistitaistelijat hyökkäsivät maanantaina poliisin ja armeijan tukikohtiin.

Kyseessä oli viikon sisään jo toinen verinen yhteenotto aivan Libyan rajan tuntumassa. Maanantain hyökkäys lisäsikin huolta, että väkivalta on leviämässä kaoottisesta Libyasta myös Tunisian puolelle.

Maanantaina kuolleista 33 oli rajan yli tulleita jihadisteja, kymmenen Tunisian turvallisuusjoukkojen edustajaa ja 7 siviilejä, Tunisian sisäministeriö kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan siviiliuhrien joukossa oli ainakin yksi 12-vuotias lapsi.

”Tämä oli ennen kokematon, hyvin organisoitu hyökkäys”, presidentti Beji Caid Essebsi sanoi radiohaastattelussa. ”Mutta etelän asukkaat voivat luottaa siihen, että armeija ja poliisi lopettavat rajaseudun raakalaismaisuuden.”

Hallituskoalitiossa mukana oleva islamistipuolue Ennahda iloitsi myös jihadistien hyökkäyksen pysäyttämisestä.

”Jos armeija ei olisi ollut valmiina, terroristit olisivat saattaneet nostaa lippunsa salkoon Ben Guerdanissa ja saada symbolisen voiton”, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Abd Elhamid Jelassi.

Reutersin mukaan Tunisian viranomaiset sulkivat iskun jälkeen pääsyn Djerban lomasaarelle. Myös kaksi rajanylityspistettä Libyaan suljettiin.

AFP:n mukaan myös valtatie Ben Guerdanesta muualle maahan on katkaistu.

Tunisian raja-alueelle sijoitetut joukot ovat olleet hälytystilassa siitä asti, kun Yhdysvallat pommitti terroristijärjestö Isisin harjoitusleiriä Libyassa runsas kaksi viikkoa sitten.

Leiri sijaitsi lähellä Tunisian rajaa. Iskussa kuolikin kymmeniä tunisialaisia Isisin taistelijoita, ja monien selvinneiden on pelätty pyrkivän takaisin Tunisiaan.

Viime viikon tulitaistelussa kuoli neljä jihadistia, jotka Tunisian sisäministeriön mukaan olivat tulleet Libyasta.

Arabikevääksi kutsuttu kansannousujen sarja alkoi runsas viisi vuotta sitten Tunisiasta.

Maa on myönteisin esimerkki arabikevään saavutuksista, minkä osoituksena niin sanottu Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

Libyan jatkuva kaaos on kuitenkin lisännyt terrori-iskuja myös Tunisiassa. Libyasta on tullut käytännössä romahtanut valtio sen jälkeen, kun kapinalliset kukistivat diktaattori Muammar Gaddafin sotilasliitto Naton tuella 2011. Sekasorrossa Isis on vahvistanut asemaansa erityisesti Libyan rannikolla ja Tunisian rajan tuntumassa.

Viime kesäkuussa 38 ulkomaalaista turistia kuoli, kun terroristit hyökkäsivät Tunisiassa Soussen lomakohteeseen. Viime maaliskuussa 21 ihmistä kuoli jihadistien hyökätessä museoon pääkaupungissa Tunisissa. Viranomaiset epäilevät, että molemmat iskut on suunniteltu Libyassa.

Yhdysvaltain helmikuisen iskun kohteena olikin iskujen epäilty suunnittelija Noureddine Chouchane. Yhdysvaltain mukaan hän sai surmansa iskussa.

YK:n arvion mukaan 5 000 tunisialaista on matkustanut ulkomaille liittyäkseen jihadisteihin. Näistä 18–35-vuotiaista miehistä isoin osa on lähtenyt Libyaan.

Tunisia onkin rakentanut 200 kilometriä pitkän rajaesteen, jolla se yrittää estää ääri-islamistisia asemiehiä saapumasta maahan Libyasta. Este kattaa noin puolet Tunisian ja Libyan välisestä rajasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat