Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin hallituksen valtaamassa lehdessä esiintyy nyt hymyilevä presidentti

Perjantaina suljettu sanomalehti Zaman oli noin 850 000 lukijallaan suurin kriittinen ääni Turkissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin presidentti Recep Tayip Erdoğan avasi sillan yli Bosporinsalmen sunnuntaina. Aiemmin kriittisen Zaman-lehden sunnuntainumerossa kirjoitettiin siltaprojektista sympaattiseen sävyyn, ja jutun kuvissa esiintyi hymyilevä Erdoğan.
Turkin presidentti Recep Tayip Erdoğan avasi sillan yli Bosporinsalmen sunnuntaina. Aiemmin kriittisen Zaman-lehden sunnuntainumerossa kirjoitettiin siltaprojektista sympaattiseen sävyyn, ja jutun kuvissa esiintyi hymyilevä Erdoğan. Kuva: Reuters

Turkin suurimman oppositiolehden Zamanin sivu pysyi suljettuna maanantainakin. Sivustolla oli yhä käynnissä ”huoltotoimenpiteet”.

Hallitus käytännössä valtasi Zamanin toimituksen perjantaina tuomioistuimen luvalla. Poliisi tunkeutui lehden toimitukseen, ja ihmismuurina olleet mielenosoittajat häädettiin toimituksen edestä kyynelkaasulla.

Sunnuntaina lehti julkaisi uutisia hymyilevästä presidentti Recep Tayip Erdoğanista.

Noin 850 000 lukijan Zaman oli suurin kriittinen ääni Turkissa. Se oli nimenomaan Erdoğanin oman puolueen lehti, joka viime aikoina oli esittänyt tiukkaa kritiikkiä.

”Kritiikki, joka tulee sisältäpäin, on vaarallisinta”, sanoo tutkija Toni Alaranta ulkopoliittisesta instituutista.

Zaman oli muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin äänenkannattaja. Gülen oli Erdoğanin vanha liittolainen, kunnes kaksikon välit katkesivat. Nyt Gülen asuu Yhdysvalloissa, ja Turkki on julistanut hänet terroristijohtaksi.

”Gülen oli ainoa, joka auttoi Erdoğania pysymään vallassa välirikkoon asti”, Alaranta sanoo.

Turkki on jo pitkään ollut lehdistönvapauden kannalta synkimpiä maita. Kriittiset lehdet ovat Alarannan mukaan vajonneet pitkälti itsesensuuriin, sillä toimittajia on suljettu pitkiin vankeusrangaistuksiin terrorismi- ja korruptiosyytteiden nojalla.

”Pahoin pelkään, että paine kasvaa entisestään”, Alaranta sanoo.

Turkin yleisradiota vastaava TRT-kanava on jo pitkään ollut käytänössä hallituksen kanava.

EU on parhaillaan neuvottelemassa Turkin kanssa pakolaiskriisin ratkaisemisesta. Ranskan presidentti François Hollande sanoi maanantaina, että neuvottelut eivät tarkoita, että Turkin lehdistövapauden rapautuminen hyväksyttäisiin.

”Turkin kanssa yhteistyön tekeminen ei tarkoita sitä, ettemme voisi olla äärimmäisen tiukkana lehdistönvapaudesta. Ja sitä minä olen”, Hollande sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Poliisi iski Zaman-lehden toimitukseen
Turkin laajalevikkisimmän lehden haltuunotto on kylmä suihku paitsi Turkin sananvapauden puolustajille myös Euroopan unionille. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat