Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin ilma-alus pääsee pian neitsytlennolle – suunniteltiin alun perin USA:n armeijan käyttöön

Ulkomaat
 
hybrid air vehicles
Airlander 10 on maailman suurin ilma-alus.
Airlander 10 on maailman suurin ilma-alus. Kuva: hybrid air vehicles

Maailman suurin lentoalus Airlander 10 lähtee maaliskuussa neitsytlennolleen, kertoo International Business Times.

Koelento tehdään Iso-Britannian Bedfordshiressä. 92 metriä pitkä ja 43,5 metriä leveä ilma-alus on jalkapallokentän kokoinen. Ilma-aluksen valtavaa kokoa selittää sen kehyksetön heliumilla täytetty runko, joka voi kuljettaa kymmenen tonnin kuormia.

Airlander 10 nousee parhaimmillaan yli 6 000 metrin korkeuteen. Koelento tehdään kuitenkin yli 1 200 metrin korkeudessa, ja matkaakin kertyy lähtöpaikalta vain reilut 27 kilometriä.

Airlander 10:een on kohdistettu paljon odotuksia. Matkustajalentokoneena se voisi kuljettaa väljästi 48 henkilöä, jolloin matkustajat pysyisivät liikkumaan vapaasti hyteissään ja ihastelemaan maisemia lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista.

Ilma-aluksen neljä 350 hevosvoiman moottoria voivat vauhdittaa sen 148 kilometriin tunnissa, jolloin esimerkiksi matka Lontoosta Pariisin kestäisi alle 2,5 tuntia. Ailander 10 voi lentää kertaheitolla kaksi viikkoa.

Airlanderin myös luvataan pystyvän nostamaan raskaampia hyötykuormia kuin matkustajalentokoneet. Sillä on pienempi hiilijalanjälki, koska alus tuottaa huomattavasti vähemmän melua ja saasteita.

Ilma-aluksen on suunnitellut brittiläinen Hybrid Air Vehicles (HAV). Ilma-alus suunniteltiin alunperin Yhdysvaltain armeijan käyttöön tukialukseksi Afganistaniin.

Kun Yhdysvaltain puolustusbudjettia leikattiin, projekti palasi Iso-Britanniaan, jossa sijoittajat pelastivat projektin rahoituksen. Esimerkiksi Ison-Britannian hallitus sekä tunnetut, joukkorahoitusta kannattavat julkkikset kuten Iron Maiden -yhtyeen laulaja Bruce Dickinson ja medipersoona Carol Vorderman ovat rahoittaneet hanketta.

Kun Airlander 10 on lopulta valmis, sitä voitaisiin käyttää monin tavoin: esimerkiksi kaupunkien välisiin lentoihin, valvontaan, matkailuun tai armeijan käyttöön. Ilma-alus voi laskeutua ja nousta ilmaan erilaisissa maastoissa ilman kiitorataa, kuten myös toimia kylmissä sekä kuumissa olosuhteissa.

hybrid air vehicles
Airlander 10 hangaarissa.
Airlander 10 hangaarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat