Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian hallitus osallistuu uusiin rauhan­neuvotteluihin – oppositio pohtii vielä mukaan tuloa

Syyrian armeijan ja Venäjän ilmavoimien tulitaukorikkomukset saattavat estää neuvottelujen käynnistymisen, oppositio sanoo.

Ulkomaat
 
MICHAEL DALDER / Reuters
Syyrian oppositioryhmiä edustava Riad Hijab.
Syyrian oppositioryhmiä edustava Riad Hijab. Kuva: MICHAEL DALDER / Reuters

Syyrian hallitus ilmoitti maanantaina saaneensa kutsun Geneven rauhanneuvotteluihin, joiden on määrä alkaa ensi maanantaina 14. maaliskuuta, kertoo uutistoimisto AFP.

Hallitus on jo aiemmin ilmaissut halukkuutensa osallistua neuvotteluihin.

Oppositio ilmoitti kuitenkin samaan aikaan, että se lykkää päätöstä rauhanneuvotteluihin osallistumisesta loppuviikkoon. Syynä ovat jatkuvat tulitaukorikkomukset.

Lähes viisi vuotta jatkuneen sodan osapuolet pääsivät pari viikkoa sitten sopuun tulitauosta. Tulitauko on selvästi vähentänyt väkivaltaisuuksia.

YK on toivonut, että rauhanneuvotteluiden uusi kierros voisi käynnistyä mahdollisimman pian. Neuvottelut katkesivat alkuunsa helmikuun alussa.

Oppositioryhmiä edustava Riad Hijab syytti maanantaina Syyrian armeijaa sekä sen tukijoita Venäjää, Iranin joukkoja ja irakilaisia aseryhmiä tulitauon rikkomisesta.

Hijab sanoi Syyrian hallituksen käyttäneen tynnyripommeja ja myrkyllisiä kaasuaseita opposition joukkoja vastaan. Syyrian armeija on jatkuvasti kiistänyt käyttävänsä tynnyripommeja tai kemiallisia aseita.

”Vain muutama minuutti ennen tätä kokousta Venäjän ilmavoimat ja Syyrian hallinto tekivät verilöylyn Abu Dhuhourissa”, Hijab sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan viitaten Idlibin maakunnan itäosissa sijaitsevaan kylään.

Hijab jatkoi, että oppositiota edustava HNC (High Negatiations Committee) aikoo neuvotella sotilaskomentajien ja muiden johtajien kanssa siitä, osallistuuko oppositio neuvotteluihin vai ei. Päätös tehdään loppuviikosta.

Hijab kertoi lähettäneensä YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille kirjeen, jossa hän valittaa Venäjän päätöksestä julkaista kartta Syyrian aseellisten ryhmien asemista Syyriassa. Hijabin mukaan Venäjän julkaisema kartta on virheellinen, ja jos sitä hyödynnetään ilmaiskujen kohdistamisessa, kyseessä on tulitaukosopimuksen räikeä rikkominen.

Venäjä on sanonut iskevänsä vain niitä aseellisia ryhmiä vastaan, jotka eivät ole mukana tulitaukosopimuksessa. Näihin kuuluu muun muassa terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva Nusran rintama, joka taistelee Syyrian hallitusta vastaan.

Hijabin mukaan Nusran asemapaikkoja sijaitsee lähellä maltillisempien oppositioryhmien asemia, mutta ne eivät ole kytköksissä toisiinsa.

Syyrian oppositio hylkäsi maanantaina myös ehdotukset liittovaltion muodostamisesta Syyriaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi helmikuun lopussa uutistoimisto Ria Novostille, että liittovaltio voisi olla yksi mahdollinen tulevaisuuden Syyrian hallintomuoto.

Myös Syyrian kurdit ovat esittäneet liittovaltiota ratkaisuksi Syyrian ongelmiin. Kurdit ovat muodostaneet jo maan pohjoisosiin autonomisia alueita.

”Syyrian yhtenäisyys on koskematon. Tästä asiasta ei voi neuvotella. Idea liittovaltiosta on alkusoitto Syyrian jakamiselle”, Hijab sanoi AFP:n mukaan.

Hijab kuitenkin korosti, että oppositio on jo hyväksynyt ajatuksen keskitetyn hallinnon hajauttamisesta tulevaisuuden Syyriassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat