Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki on vain osa kriisin ratkaisua

Ulkomaat
 

Euroopan unionin johtajat ja Turkki väänsivät maanantaina kriisikokouksessa sopimusta, jonka odotetaan vähentävän merkittävästi painetta Euroopan pakolaiskriisin hoitamisessa. Kyseessä on kuitenkin vain yksi osa EU:n ponnisteluissa rauhoittaa koko maanosaa ravisteleva kriisi.

Mikäli EU-maat suostuvat Turkin ehdotukseen – ja sopimus toteutetaan – Turkista Kreikkaan matkaavat pakolaiset ja siirtolaiset palautetaan Turkkiin. Vastalahjaksi EU ottaisi syyrialaispakolaisia Turkista ja antaisi Turkille ainakin kolme ja mahdollisesti kuusi miljardia euroa avustusrahaa.

EU lupaisi turkkilaisille viisumivapautta kesäkuussa, kun aiemmin on sovittu lokakuusta. Lisäksi EU nopeuttaisi Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja, mitä luvattiin aiemmassa Turkin ja EU:n huippukokouksessa viime marraskuussa.

Vaikka kyseessä ei ole EU:n päätös vaan yksittäisten eurooppalaismaiden toimet, huippukokouksen ennakoitiin virallistavan Kreikan ja Makedonian rajan sulkemisen. Kyseessä on niin sanotun Länsi-Balkanin reitin tukkiminen, mikä on jo hiljentänyt ihmisvirtaa paljon.

Makedonian rajan sulkeminen kasvattaa painetta Kreikkaan ainakin lyhyellä aikavälillä. EU-komissio ehdotti viime viikolla, että Kreikalle annetaan 700 miljoonaa euroa lisää pakolaiskriisin hoitamiseen.

EU-komissio ilmoitti viime viikolla myös suunnitelmasta, jolla unioni pyrkii palauttamaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen normaalitilaan joulukuuhun mennessä. Suunnitelman osana on aiemmin ehdotettu EU:n uusi raja- ja rannikkovartiosto, jonka komissio haluaa toimivan elokuuhun mennessä.

EU-jäsenmaat yrittävät myös patistella toisiinsa vauhtia, jotta viime vuonna päätetyt pakolaisten sisäiset siirrot saataisiin toimimaan. Tämä on merkittävää etenkin Kreikalle.

Samalla kun EU on yrittänyt saada omia rivejään suoriksi, sotilasliitto Nato on saanut laajemmat valtuudet partioida ja jäljittää ihmissalakuljettajia Egeanmerellä, jonka yli ihmiset Turkista Kreikkaan matkaavat.

Nato ilmoitti sunnuntaina, että sen alukset partioivat jatkossa Turkin ja Kreikan aluevesillä tehden yhteistyötä kahden naapuruksen sekä EU:n rajavirasto Frontexin kanssa.

Pakolaisten uudelleensijoittamisesta Kreikasta ja Italiasta muualle EU:hun päätettiin jo viime vuonna, mutta hanke on epäonnistunut tähän asti. Sovitun 160 000 ihmisen sijaan alle 700:aa on siirretty.

EU on pitänyt lukuisia huippukokouksia pakolaiskriisin aikana. Koska päätökset ovat jääneet tekemättä tai tehtyjä päätöksiä ei ole pantu toimeen, kukin jäsenmaa on toteuttanut omaa pakolaispolitiikkaansa.

Myös monia muita ehdotuksia on tehty. Financial Times -lehden mukaan EU-komissio aikoo ensi viikon pakolaishuippukokouksen alla ehdottaa – yhtenä vaihtoehtona –, että EU-maat keskittäisivät turvapaikkahakemukset unionin yhteiseen turvapaikkavirastoon.

Jos näin tapahtuisi, virasto vastaisi turvapaikkahakemuksista ja jakaisi myönteisen päätöksen saavat turvapaikanhakijat jäsenmaihin kiintiöiden perusteella – riippumatta siitä, mihin maahan ihmiset ensiksi tulevat. Tällainen järjestely vaatisi lehden mukaan EU:n perussopimuksen muuttamista.

Pakolaiskriisin sekava hoito on vaikuttanut myös brittien mielialoihin kesällä pidettävän kansanäänestyksen alla. Tuolloin britit päättävät, jääkö Britannia EU:n jäseneksi vai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat