Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki asetti EU:lle uusia vaatimuksia

Turkki saapui kriisikokoukseen pitkän vaatimuslistan kanssa ja haluaa kolme mioljardia euroa lisää rahaa

Ulkomaat
 
Kaisa Rautaheimo / HS
EU-johtajien on ennakoitu julistavan niin sanotun Länsi-Balkanin reitin sulkemista, eikä pakolaisia enää päästettäisi Kreikasta Makedonian kautta pohjoisempiin Euroopan maihin. Maaliskuun alussa perhe odotti Makedonian puolella pääsyä Kreikkaan.
EU-johtajien on ennakoitu julistavan niin sanotun Länsi-Balkanin reitin sulkemista, eikä pakolaisia enää päästettäisi Kreikasta Makedonian kautta pohjoisempiin Euroopan maihin. Maaliskuun alussa perhe odotti Makedonian puolella pääsyä Kreikkaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Kahdessa kuukaudessa tullut 135 000

 Tähän mennessä vuonna 2016 Eurooppaan on saapunut Välimeren kautta 135 000 ihmistä, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

  Merimatkalla on kuollut vuodenvaihteen jälkeen ainakin 418 ihmistä.

 Kevään tullen pakolaismäärien uskotaan kasvavan. Suurin osa tulijoista on nyt naisia ja lapsia.

Bryssel

Turkin ja Euroopan unionin johtajien neuvottelut pakolaiskriisin ratkaisemiseksi mutkistuivat maanantaina, kun Turkki saapui osapuolten kriisikokoukseen aiempaa laajemman ja pidemmän vaatimuslistan kanssa.

Turkki vaati EU:lta lisää rahaa – kolme miljardia luvatun kolmen miljardin lisäksi – ja esitti vastalahjaksi ehdotuksen, jolla turvapaikanhakijoiden virta Kreikan kautta Eurooppaan voitaisiin tyrehdyttää.

Turkki lupasi ottaa vastaan kaikki Kreikan saarille maasta matkaavat pakolaiset ja siirtolaiset, uutistoimisto Reutersille vuodetussa sopimusluonnoksessa kerrottiin.

Luonnoksen mukaan Turkki ja EU sitoutuisivat ”yksi yhdestä” -sopimukseen, jossa jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin.

”Tämä on erittäin vakavasti otettava ehdotus, jota päämiehet tarkastelevat. Joillakin on kuitenkin huolia siitä, miten heidän kotimaidensa parlamentit näihin ajatuksiin suhtautuvat”, totesi neuvotteluita seuraava virkamies maanantai-iltana.

Turkki esitti myös vaatimuksen, että turkkilaisten viisumivapaus EU-maihin alkaisi viimeistään kesäkuun lopussa. Aiemmin on puhuttu lokakuusta.

Artikkeliin liittyvät

Ennen huippukokousta EU-johtajien ennakoitiin julistavan, että niin sanottu Länsi-Balkanin reitti on suljettu, eikä pakolaisia enää päästettäisi Kreikasta Makedonian kautta pohjoisempiin Euroopan maihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kerrottiin vastustavan moista julistusta, mikä jätti epäselväksi, miten jo tosiasiassa tapahtunut rajan sulkeminen noteerataan.

Saksalle on tuottanut tuskaa ajatus, että talousvaikeuksien kanssa painiva Kreikka joutuisi kantamaan suurimman taakan pakolaiskriisissä. Toisaalta myös Saksassa ollaan toivottu, että pakolaisten ja siirtolaisten kansainvaellus hellittäisi.

Kokoukseen osallistuneen Suomen pääministerin Juha Sipilän mukaan Balkanin reitin sulkeminen on Suomelle mieluinen asia.

”Se on tavoitteena, että päästään järjestykseen tämän reitin osalta. Mutta eiväthän ne juurisyyt sieltä mihinkään poistu, tarvitaan lisää toimia. Mutta se, että saadaan rajalle järjestys, se on ensimmäinen edellytys”, Sipilä totesi saavuttuaan Brysseliin.

Juurisyillä Sipilä tarkoitti Syyrian sotaa, jota suuri osa Turkkiin ja Eurooppaan saapuvista ihmisistä pakenee.

Sipilän mukaan muilla EU-mailla on yhä solidaarisuutta Kreikalle. Hänen mielestään siitä todistaa humanitaarinen apu, jota maalle oltiin lupaamassa.

”Tämä on koko Euroopan ongelma, ei vain yhden maan. Ongelmamme (EU:ssa) on, että joko meillä ei ole suunnitelmaa tai sitten emme toteuta suunnitelmiamme”, totesi puolestaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

Turkilla arvioitiin olevan tuhannen taalan paikka vaatia EU:lta myönnytyksiä, koska EU kokonaisuutena ja moni jäsenmaa erikseen on ajautunut kriisiin pakolais- ja siirtolaistaakan takia.

Alun perin kokouksen oli määrä kestää puolisen päivää, mutta se venyi pitkälle iltaan. Alkuillaksi aiotut päätöstiedotustilaisuudet muuttuivat illallisjärjestelyiksi.

Myös Euroopan mailla oli erimielisyyksiä sen suhteen, miten kriisiä jatkossa hoidetaan, liittyivätpä ratkaisut Turkkiin tai eivät.

Turkki vaati EU-maita myös jouduttamaan Turkin jäsenyysneuvotteluja, mistä sovittiin myös viime marraskuussa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu saapui kokoukseen hyvin myönteisin odotuksin.

”Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on valmis myös olemaan EU:n jäsen. Toivon, että tämän päivän huippukokous – joka ei käsittele vain maahanmuuttoa – on menestystarina ja käännekohta Turkille EU:hun liittymisen prosessissa”, Davutoğlu sanoi saapuessaan kokoukseen.

Ratkaisujen aika EU:ssa tuntuu olevan nyt, sillä myös ensi viikolla järjestetään pakolaiskriisiin keskittyvä huippukokous. Monien aiempien kokousten päätökset ja julistukset ovat jääneet vaille käytännön sisältöä.

Myös viime marraskuussa pidetyn EU:n ja Turkin huippukokouksen lupausten katsotaan jääneen toteutumatta.

Sipilä sanoi pitävänsä ”huolestuttavana kehityskulkuna” sitä, että kriisin ratkaisussa keskiöön noussut Turkki päätti viime viikolla ottaa haltuunsa maan laajalevikkisimmän sanomalehden Zamanin.

Turkki on vuosien ajan kulkenut autoritaarisempaan suuntaan ja viime aikoina se on kiihdyttänyt sotaansa kurdeja vastaan. EU-johtajat ovat toruneet Turkkia, mutta varovaisin sanankääntein, koska sopua pakolaiskriisissä ei ole haluttu vaarantaa.

Yves Herman / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davatoglu poseerasi yhdessä EU-maiden johtajien kanssa.
Turkin pääministeri Ahmet Davatoglu poseerasi yhdessä EU-maiden johtajien kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat