Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset naiset väittävät, ettei heillä ole feminismiä – se on puppua

Älykkö­feministien ajattelu ei oikein tavoita kansan syviä rivejä Venäjällä, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.
Ilja Naimušin / Reuters
Naistenpäivän kukkamyyntiin valmistauduttiin tulppaanitilalla Krasnojarskissa Siperiassa.
Naistenpäivän kukkamyyntiin valmistauduttiin tulppaanitilalla Krasnojarskissa Siperiassa. Kuva: Ilja Naimušin / Reuters

Venäjällä ja useissa muissa entisen Neuvostoliiton alueen valtioissa naistenpäivä on virallinen vapaapäivä. Kevätkarnevaali, jossa kuohuviinin, suklaan ja kukkien myynti on huikeaa.

Naistenpäivän juuret ovat sosialistisen liikkeen historiassa viime vuosisadan alussa. Ajatus naisten oikeuksista ja sukupuolien tasa-arvosta oli vallankumouksellisessa liikkeessä voimakas. Naistenpäivä vakiintui maaliskuun 8. päiväksi vuonna 1917 Pietarin tekstiiliteollisuuden lakon vuoksi.

Nykyisin alkuperäisestä feminismistä ei juuri jälkiä näy. Pohjoismaissa venäläiseen naistenpäivän viettoon suhtaudutaan lähinnä ironisesti: koko karnevaalihan on luutuneiden sukupuoliroolien juhlaa, alistamista ylistämisellä. Venäläiset naiset itse kommentoivat herkästi, että ”niin, meillähän ei ole feminismiä”.

Se on puppua. Venäläisellä feminismillä on pitkät ja kunniakkaat perinteet vallankumouksellisesta kirjailija-diplomaatti Aleksandra Kollontaista (1872–1952) lähtien. Kollontain suuhun asetetun tunnetun mietelmän mukaan ”rakastelun ei pitäisi olla naiselle sen kummallisempaa kuin vesilasin juominen janoonsa”.

Nykyisistä naisaktivisteista ensimmäisenä tulee mieleen Pussy Riot -ryhmän keulakuva Nadežda Tolokonnikova (s. 1989). ”Olen feministi ja valtiovallan vastustaja, mutta vihaa minussa ei ole”, kuuluu Tolokonnikovan oma määritelmä.

Mutta totta on, ettei älykköfeministien ajattelu oikein tavoita kansan syviä rivejä. Puhe sukupuolesta yhteiskunnallisesti määrittyneenä käsitteenä saa tavallisen Tanjan pyörittelemään silmiään.

Feminismin lisäksi naistenpäivästä puuttuu toinen ulottuvuus, nimittäin äitiys. Erillistä äitienpäivää Venäjällä ei vietetä, vaan naistenpäivän pitäisi ajaa senkin asiaa, vaikkei siltä näytä.

Tähänkin on haettava selitystä historiasta. Äitienpäivä keksittiin Yhdysvalloissa samoihin aikoihin naistenpäivän kanssa, muttei sosialistipuolueessa vaan metodistikirkossa.

Bolševikkivallankumouksellisille perhe edusti taantumuksellista ja tuhottavaa instituutiota. Perhearvot nousivat Venäjällä uudelleen kunniaan vasta 1930-luvun jälkipuoliskolla, kun diktaattori Josif Stalin ryhtyi valmistelemaan kansaa sotaan ja tarvitsi massojen mobilisointiin perinteisiä arvoja. Sodan jälkeen jatkettiin samalla linjalla ja monilapsisten perheiden äideille ryhdyttiin myöntämään sankariäidin arvonimiä.

Perinne palautettiin heikosta syntyvyydestä huolestuneelle Venäjälle vuonna 2008. Nykyisin yli seitsenlapsisten perheiden vanhemmille voidaan myöntää vanhemmuuden kunniamerkkejä. Ne jaetaan kesäkuussa, liki kolme kuukautta naistenpäivän jälkeen.

Outi Pyh‰ranta
Moskovassa vuoden 2015 naistenpäivää juhlittiin riehakkaasti limusiinissa
Moskovassa vuoden 2015 naistenpäivää juhlittiin riehakkaasti limusiinissa
HS:n Venäjän kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi moskovalaisen naisseurueen yhdistettyä naisten- ja syntymäpäivän juhlintaa maaliskuussa 2015. Naistenpäivä on Venäjällä yleinen vapaapäivä, joka innostaa ihmisiä juhlintaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat