Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ei kainostele USA-suhdettaan

Ulkomaat
 
Markus Jokela
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Kuva: Markus Jokela

Ruotsin ja Suomen puolustusministereiden kohdatessa Helsingissä tiistaina, ovat molemmat maat myös mukana laajassa Cold Response sotaharjoituksessa Norjassa. Maiden puolustuspolitiikan vivahde-erot näkyvät ja kuuluvat molemmissa paikoissa.

Ministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist osallistuvat tiistaina kello 13.00 alkavaan ja HSTV:n suorana lähettämään keskustelutilaisuuteen Sanomien Museossa. Suomen ja Ruotsin joukot ovat olleet mukana 16 000 sotilaan harjoituksissa Trondheimin alueella viime viikosta lähtien.

Sotaharjoituksessa on mukana noin 2 000 ruotsalaista sotilasta, kun suomalaisia on 430. Ruotsalaiset ovat myös mukana harjoituksen komentorakenteissa paljon tiiviimmin kuin suomalaiset.

Ero Ruotsin ja Suomen osallistujamäärissä on vakiintunut ilmiö. Aiemmin se johtui siitä, että Ruotsin puolustusuudistus teki kansainvälisistä operaatioista puolustusvoimien päätehtävän, samalla kun Suomen pääpaino oli edelleen oman alueen puolustaminen.

Nyt Ruotsikin painottaa taas aluepuolustusta, mutta etenee myös puolustusyhteistyössään Yhdysvaltain kanssa pitemmin harppauksin kuin Suomi, vaikka Suomi ehti esimerkiksi solmia sotaharjoitusten järjestämistä helpottavan isäntämaasopimuksen Naton kanssa huomattavasti ennen Ruotsia.

Suomessa syntyi poliittista kitkaa Yhdysvaltain mekanisoidun jalkaväen ja hävittäjien vierailuista toukokuussa. Samalla Ruotsissa keskustellaan jo valmiuksista ottaa vastaan Yhdysvaltain sotilasapua kriisitilanteessa.

Yhdysvallat haluaa harjoitella muun muassa patriot- ilmatorjuntajärjestelmien tuomista Ruotsiin sekä ilmateitse että meritse, kertoi Yhdysvaltain Euroopassa olevien joukkojen komentaja kenraali Ben Hodges Ruotsin TV4:n uutisille viikonvaihteessa.

Kyseessä ei ole hanke sijoittaa Ruotsiin pysyvästi Yhdysvaltain Euroopassa olevaa sotakalustoa, mutta kuitenkin hyvin vahva merkki Yhdysvaltain valmiudesta puolustaa Natoon kuulumatonta Ruotsia.

Eritahtisuus puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa liittyy yhtä paljon tyyliin kuin sisältöön. Itse asiassa Suomikin on yhteistyössä paljon pitemmällä, kuin harjoituksesta syntyneestä kohusta saattoi päätellä.

Hultqvistilla on vahva asema Ruotsin hallituksessa. Hän puhuu voimakkaasti sekä Suomen että Yhdysvaltain kanssa tehdyn puolustusyhteistyön puolesta.

Ulkoministeri ja Hultqvistin sosiaalidemokraattinen puoluetoveri Margot Wallström on suosittu omiensa keskuudessa, mutta kiistelty maailmalla. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat hänelle vaikea kokonaisuus, ja puolustusyhteistyö on hänelle aiemmin ollut toissijainen asia.

Suomessa tilanne on hieman toisin päin.

Suhteita Yhdysvaltoihin ajaa hallituksessa ehkä voimakkaimmin ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Hänen puoluetoverinsa Jussi Niinistö on aiemmin keskittynyt kansalliseen puolustukseen ja suhtautunut kansainväliseen yhteistyöhön varauksin.

Vahvimmat yhteistyön ajajat, eli Hultqvist ja Soini, eivät siis yleensä kohtaa. Kahdenkeskisissä ministeritapaamisissa jommallakummalla maalla on paikalla varautuneempi edustajansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat