Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin selvitys: Trollhättanin koulusurmaaja suunnitteli teon tarkasti

Ruotsin poliisi on saanut valmiiksi tutkintansa Trollhättanissa viime lokakuussa tapahtuneiden koulusurmien taustoista. Teon motiivi oli rasistinen.

Ulkomaat
 
MAGNUS SUNDBERG
Nainen sytytti kynttilän Kronanin koulun edessä koulusurmien jälkeisenä päivänä.
Nainen sytytti kynttilän Kronanin koulun edessä koulusurmien jälkeisenä päivänä. Kuva: MAGNUS SUNDBERG

Tukholma Ruotsin poliisi on saanut valmiiksi Trollhättanin viimesyksyisiä koulusurmia koskevan tutkintansa.

Selvitys kertoo muun muassa, että tekijä, 21-vuotias Anton Lundin Pettersson, suunnitteli teon tarkasti. Hän ei ollut teon aikaan huumeiden, lääkkeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Tekojen taustalla ei ollut muita kuin Lundin Pettersson. Hänen motiivinsa oli rasistinen. Hän valitsi uhrinsa ihonvärin perusteella, kuten kerrottiin jo aiemmin teon jälkeen.

”Kyseessä on selvä viharikosmotiivi”, sanoi poliisin viestinnästä vastaava Christer Fuxborg tiedotustilaisuudessa, jonka useat viestimet lähettivät suorana Trollhättanista.

Lundin Pettersson tappoi viime lokakuussa miekalla kolme ihmistä Kronanin koululla Kronogårdenin maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä. Poliisi ampui hänet tekopaikalla.

Poliisin mukaan Lundin Pettersson suunnitteli tekoa noin kaksi viikkoa. Hän valitsi Kronanin koulun etsimällä tietoja verkosta. Hän valitsi lisäksi ennalta tummat vaatteensa ja musiikin, jota hän kuunteli etukäteen sekä pyysi vapaata harjoittelupaikaltaan. Lisäksi hän kirjoitti jäähyväiskirjeen.

Poliisin mukaan Lundin Petterssonin jälkeensä jättämästä kirjeestä käy ilmi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut palata kotiin iskun jälkeen. Hän suunnitteli itsemurhaa poliisin avustuksella. Tekijällä oli poliisin mukaan autossaan eräänlainen maalitaulu, jonka hän suunnitteli kiinnittävänsä rintaansa. Jostain syystä hän ei kuitenkaan tehnyt näin.

Poliisin laatiman selvityksen mukaan Lundin Petterssonilla ei ollut selviä merkkejä psyykkisestä sairaudesta. Sen sijaan oli merkkejä siitä, että hän olisi ollut masentunut ja että hänellä olisi ollut jonkin aikaa ajatuksia itsemurhasta.

”Hän oli hyvin yksinäinen ihminen. Hän pysytteli perhepiirissä, eikä hänellä ollut muita ystäviä. Perhe koki, että hän on hyvin syrjäänvetäytyvä”, sanoi Sten-Rune Timmersjö, Fyrbodalin poliisista TT:lle.

Kirjeessään Lundin Pettersson viittaa maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin, joiden torjumiseksi hän päätti poliisin mukaan itse toimia.

Hän ei ollut kuitenkaan poliittisesti aktiivinen eikä hänellä ollut selviä yhteyksiä äärijärjestöihin. Sen sijaan hän oli lukenut verkossa materiaalia ja katsellut kuvia ja videoita, jotka ilmaisivat rasistisia- ja islamofobisia ajatuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat