Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukijoukot huolissaan Venäjälle siepatun ukrainalaislentäjän terveydestä – Nadija Savtšenko jo neljä päivää ilman vettä

Keskiviikkona pidettävän päätösoikeudenkäynnin jälkeen syytettyä uhkaa 23 vuoden vankeus Venäjällä.

Ulkomaat
 
GLEB GARANITŠ / Reuters
Mielenosoittajat vaativat Nadija Savtšenkon vapauttamista Venäjän Kiovan-suurlähetystön edessä sunnuntaina.
Mielenosoittajat vaativat Nadija Savtšenkon vapauttamista Venäjän Kiovan-suurlähetystön edessä sunnuntaina. Kuva: GLEB GARANITŠ / Reuters

Sankarilentäjäja poliitikko

 Nadija Savtšenko osallistui 2000-2005 ainoana naisena Ukrainan sotilasoperaatioon Irakissa.

 Valmistui 2009 Harkovan lentosotakoulusta Su-24-rynnäkkökoneen tähystäjäksi. Kouluttautui myöhemmin Mi-24-helikopterin lentäjäksi.

 Liittyi 2014 tuolloin muodostettuun Aidar-vapaaehtoispataljoonaan, joutui vangiksi Itä-Ukrainassa kesäkuussa 2014.

 Valittiin Ukrainan parlamenttiin poissaolevana lokakuun 2014 vaaleissa.

Moskova

Itä-Ukrainassa kesällä 2014 siepattu ja Venäjälle kuljetettu ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko, 34, oli tiistaina jo neljättä päivää syömä- ja juomalakossa odottaessaan keskiviikoksi määrättyä oikeudenkäynnin päätösistuntoa.

Savtšenkon oikeutta käydään Donetskin pikkukaupungissa Rostovin alueella Venäjällä, Ukrainan rajan tuntumassa.

Savtšenko ryhtyi niin sanottuun ”kuivaan syömälakkoon” perjantaina sen jälkeen, kun tuomari siirsi päätösistunnon tälle viikolle ja esti syytettyä lukemasta loppupuheenvuoroaan. Syyttäjät vaativat Savtšenkolle 23 vuoden vankeustuomiota murhista ja laittomasta rajanylityksestä. Ukrainan mukaan hän on sotavanki, ja sekä EU että Yhdysvallat ovat vedonneet hänen vapauttamisensa puolesta.

Aikuinen ja terve ihminen voi selvitä hengissä hyvissä olosuhteissa ilman vettä yli viikon. Savtšenkon sisko ja asianajajat yrittivät tiettävästi aluksi suostutella tätä nauttimaan nestettä, mutta turhaan.

Ukrainan konsuliviraston edustajat vierailivat maanantaina vankilassa Savtšenkon luona. Heidän mukaansa vangin kunto on heikkenemässä, mutta hän on tajuissaan ja reagoi normaalisti. Venäjän paikallisviranomaiset puolestaan kertoivat, että 69-kiloinen syytetty ”polttaa tupakkaa, jatkaa syömälakkoaan ja voi mainiosti”.

Niin sanotun Luhanskin kansantasavallan joukot vangitsivat Ukrainan Aidar-vapaaehtoispataljoonaan kuuluneen Savtšenkon Luhanskissa Itä-Ukrainassa kesäkuun 17. päivänä 2014. Venäjän tutkintakomitea vahvisti heinäkuussa, että Savtšenko oli pidätettynä Voronežissa Venäjällä.

Venäjä syytti pidätettyä Venäjän valtiontelevision toimittajan Igor Korneljukin ja äänimies Anton Vološinin kuolemasta. Kaksikko kuoli rakettikeskityksessä Luhanskissa Savtšenkon pidätyspäivänä.

Syyttäjien mukaan Savtšenko oli antanut raketinheittimille journalistien koordinaatit. Sieppauksen venäläiset kiistivät, ja väittivät syytetyn ylittäneen valtionrajan itse tuhotyötarkoituksissa. Puolustus on todistanut muun muassa Savtšenkon matkapuhelinsignaalin avulla, että tämä oli separatistien vankina ennen journalistien kuolemaa.

Ukrainan ilmavoimien ensimmäinen naislentäjä ja Irakin sodan veteraani Savtšenko oli julkkis kotimaassaan jo ennen vangitsemistaan. Hänet valittiin poissaolevana Ukrainan parlamenttiin lokakuun 2014 vaaleissa Julija Tymošenkon Batkivštšina-puolueen listoilta.

Puolustusasianajat kommentoivat perjantain oikeudenkäynnin jälkeen, että tulossa on joka tapauksessa langettava tuomio, ja ainut toivo on syytetyn siirtäminen ukrainalaiseen vankilaan tuomion jälkeen.

Keskiviikkona tosin saatetaan julistaa vain tuomio syyllisyydestä, , itse rangaistuksenluku saattaa siirtyä jopa päivien päähän. Jos Savtšenko jatkaa ilman nestettä koko ajan, hänen henkensä on vaarassa.

Savtšenkon pitämättä jäänyt loppupuheenvuoro julkaistiin viikonvaihteessa hänen Facebook-sivullaan.

”En tunnusta syyllisyyttä, en tuomiota, en venäläistä oikeusistuinta”, Savtšenko kirjoittaa. ”Jos langettava tuomio tulee, en valita. Haluan, että koko sivistynyt, demokraattinen maailma tajuaa, että Venäjä on kolmannen maailman maa, jolla on totalitaarinen hallinto ja hullu diktaattori.”

Savtšenko kirjoittaa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon diplomaattisten taitojen olevan ainoa oljenkorsi, jolla hänet voidaan vielä pelastaa.

”Tai siis toivon, että hänen diplomaatin kykynsä riittävät sopimaan Venäjällä tämän yhden idiootin kanssa”, Savtšenko jatkaa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin viitaten. ”Tämä on Kremlin marionettien farssi, johon on täysin turha haaskata elinaikaansa. Minut palautetaan joka tapauksessa Ukrainaan, elävänä tai kuolleena.”

Sergei Pivovarov / Reuters
Nadija Savtšenko puhui asianajajansa kanssa oikeudenkäynnissä Donetskissa viime torstaina.
Nadija Savtšenko puhui asianajajansa kanssa oikeudenkäynnissä Donetskissa viime torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat