Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Puhelusta ulkomaille ankarat seuraukset Pohjois-Koreassa

Kansalaiset ovat kehittäneet useita jippoja, joilla rangaistuksilta voi välttyä.

Ulkomaat
 
Jacky Chen / Reuters
Pohjoiskorealaismies näppäili kännykkäänsä lähellä Kiinan rajaa Sinuijussa vuonna 2013. Pohjoiskorealaisilla kännyköillä ei voi soittaa ulkomaille.
Pohjoiskorealaismies näppäili kännykkäänsä lähellä Kiinan rajaa Sinuijussa vuonna 2013. Pohjoiskorealaisilla kännyköillä ei voi soittaa ulkomaille. Kuva: Jacky Chen / Reuters

Kiinnijääminen puhelusta ulkomaille voi tietää Pohjois-Koreassa vuosien vankeusrangaistusta maan pahamaineisilla vankileireillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keskiviikkona julkaistu raportti. Selvitystä varten Amnesty haastatteli muun muassa Pohjois-Koreasta paenneita loikkareita.

Amnestyn mukaan Pohjois-Korea on kiristänyt erilaisten viestintäteknologioiden valvontaa entisestään sen jälkeen, kun nuori diktaattori Kim Jong-un nousi valtaan 2011.

”Kim Jong-un perustelee sortoa tarpeella pysäyttää ’kapitalismin virus’, mutta absoluuttinen kontrolli tähtää tosiasiassa maan järkyttävän ihmisoikeustilanteen peittelyyn ja ympäröivän maailman todellisuuden pimittämiseen pohjoiskorealaisilta. Mikään ei oikeuta vangitsemaan ihmisiä, jotka toteuttavat perustavanlaatuista tarvettaan olla yhteydessä perheeseensä ja ystäviinsä”, toteaa Suomen Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio järjestön tiedotteessa.

Pohjois-Korea yrittää saada kiinni ulkomaille soittavia kansalaisia teknisten valvontalaitteiden lisäksi muun muassa korttelikomiteoiden avulla. Kyttäysjärjestelmässä tarkkaillaan erityisesti niitä, joiden sukulaiset ovat paenneet maan sortoa ulkomaille. Pohjois-Korea yrittää myös häiritä kiinalaista matkapuhelinverkkoa, jotta maiden rajalta ei pääsisi soittamaan kiinalaisilla puhelimilla.

Pohjois-Koreassa on oma, egyptiläisen Orascomin rakentama suljettu matkapuhelinverkko, jonka kautta ei voi kuitenkaan soittaa ulkomaille. Pohjoiskorealaisilla ei ole myöskään pääsyä vapaaseen internetiin. Sisäisen puhelinverkon on arvioitu kattavan 94 prosenttia maan pinta-alasta ja sillä on noin kolme miljoonaa käyttäjää 24-miljoonaisesta kansasta.

Vain ulkomaalaiset voivat ostaa kalliin sim-kortin, jolla voi soittaa ulkomaille. Sillä ei tosin pysty soittamaan Pohjois-Korean puhelinverkossa oleviin puhelimiin. Pelkkä sim-kortti maksoi viime vuonna 80 dollaria ja esimerkiksi tiedonsiirrosta veloitettiin sata dollaria gigatavua kohden, kertoo Amnesty.

Monet pohjoiskorealaisista pitävät kuitenkin yhteyttä esimerkiksi Etelä-Koreaan loikanneisiin sukulaisiinsa laittomilla, Kiinasta tuoduilla matkapuhelimilla ja niiden kiinalaisilla sim-korteilla.

Niillä voi soittaa Kiinan ja Pohjois-Korean rajalta, vaikka kiinnijääminen saattaa tietää ankaraa rangaistusta. Pohjois-Korean lain mukaan yhteydenpidosta ”hallituksenvastaisille” tahoille voidaan tuomita kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Puhelu voidaan tulkita maanpetokseksi, varsinkin jos se on soitettu arkkiviholliseen Etelä-Koreaan.

Kiinnijäämisestä voi usein kuitenkin pelastautua turvallisuusviranomaisten lahjomisella, kertovat Amnestyn haastattelemat pohjoiskorealaiset.

”Pahassa tapauksessa kiinnijäämisestä lähetetään pitkäksi aikaa poliittisten vankien leirille. Jos hyvin käy, voi seurauksena olla vuosi tai kaksi uudelleenkoulutusleirillä. Useimmat kuitenkin pääsevät rangaistuksista lahjomisella”, kertoo Pohjois-Koreasta loikannut So-kyung Amnestyn haastattelussa.

Amnesty tietää myös väitteistä, joiden mukaan yhteydenpidosta ulkomaille tai esimerkiksi eteläkorealaisten elokuvien katsomisesta on annettu kuolemantuomio. Tietoja on kuitenkin vaikea vahvistaa.

”On kuitenkin selvää, että Pohjois-Korean viranomaiset yrittävät aktiivisesti levittää viestiä, jonka mukaan ulkomaisten videoiden hallussapidosta voi seurata teloitus”, Amnesty toteaa.

Pohjoiskorealaiset ovat keksineet useita jippoja, joiden avulla kommunikoinnista ulkomaailman kanssa seuraavia rangaistuksia voi välttää. Esimerkiksi kiinalaisilla matkapuhelimilla tehtävät puhelut on pidettävä lyhyinä, jotta viranomaiset eivät voi paikallistaa niitä. Puhelujen aikana on myös vältettävä oikeiden nimien kertomista.

Eteläkorealaisten ja kiinalaisten elokuvien katsomisessa tulee myös suojautua monin eri tavoin.

Kotitaloudessa kannattaa esimerkiksi olla kaksi dvd-soitinta, joista toisessa on on pohjoiskorealainen elokuva ja toisessa esimerkiksi eteläkorealainen. Kun viranomaiset tekevät kotiratsioita, heillä on tapana katkaista ensin talosta sähköt, jotta luvattomat dvd:t jäisivät laitteeseen.

Toisen soittimen avulla voidaan ulkomaalaista elokuvaa pyörittänyt laite piilottaa. Suosittuja Pohjois-Koreassa ovat myös ulkomaisia ohjelmia ja elokuvia sisältävät muistitikut, joiden piilottaminen ja kopioiminen on helpompaa.

”Kun turvallisuusviranomaiset tulivat, piilotimme eteläkorealaista draamaa näyttäneen dvd-soittimen. Viranomaiset luulivat meidän katselleen pohjoiskorealaista ohjelmaa ja lähtivät saman tien”, kertoo yksi Amnestyn haastattelemista pohjoiskorealaisista loikkareista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat