Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä teki Suomeen pyrkivistä afgaaniperheistä varoittavan esimerkin – HS tapasi sijoitetut lapset Murmanskissa

Ainakin kymmenen afganistanilaista lasta sijoitettiin lastensuojelulaitoksiin Murmanskissa. Heidän Suomeen halunneet vanhempansa odottavat tuomiota laittomasta rajanylityksestä.

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Afganistanilaistytöt pelasivat Twisteriä Murmanskissa lastensuojelulaitoksessa lauantaina. Suomeen aikoneet vanhemmat odottavat tutkintavankeudessa tuomiota, koska he olivat ylittäneet Venäjän ja Kazakstanin rajan laittomasti.
Afganistanilaistytöt pelasivat Twisteriä Murmanskissa lastensuojelulaitoksessa lauantaina. Suomeen aikoneet vanhemmat odottavat tutkintavankeudessa tuomiota, koska he olivat ylittäneet Venäjän ja Kazakstanin rajan laittomasti. Kuva: Nikolai Gontar
Fakta

Turvapaikanhakijoiden tulo loppui Putinin käskystä

  Venäjän rajaviranomaiset alkoivat viime vuonna päästää Pohjois-Norjaan ja Suomen Lappiin ulkomaalaisia, joilla ei ollut Schengen-viisumia.

  Norjaan ehti tulla noin 5 500 turvapaikanhakijaa ennen kuin se kiristi maahanmuuttopolitiikkaansa.

  Tämän jälkeen tulijat suuntasivat Suomeen. Lapin itärajalle tuli viime ja tänä vuonna yli 1 700 turvapaikanhakijaa.

  Helmikuun lopussa presidentti Vladimir Putin käski turvallisuuspalvelu FSB:tä kiristämään pakolaisvirtojen kontrollia.

  Kolme päivää myöhemmin turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen loppui. Heitä ei päästetty läpi Venäjän rajasta ja heidät pakotettiin pois maan luoteiskolkasta.

Murmansk

Murmanskilaisessa lastensuojelulaitoksessa afganistanilaiset tytöt pelaavat kovalla tohinalla Twisteriä. Kaksi heistä puhuu venäjää ja tulkkaa pelin ohjeita toisille. Ennen kuin he saapuivat Venäjän luoteiskolkkiin helmikuussa, he asuivat muutaman vuoden Kazakstanissa.

Lapset eivät ole kuulleet äideistään ja isistään kahteen viikkoon. Vanhemmat istuvat tutkintavankeudessa.

Suomesta turvapaikkaa toivoneiden virrasta saattaa Venäjän puolella olla pian jäljellä enää lukuisia pidätettyjä ihmisiä.

Maaliskuussa Suomeen ei ole enää tullut turvapaikanhakijoita itärajan yli, mikä on ollut koko ajan Suomen päämäärä neuvotteluissa Venäjän kanssa.

Viimeiset Suomeen halunneet lähtivät Kantalahdesta viikonloppuna muualle Venäjälle. Kantalahti sijaitsee Murmanskin alueella noin 200 kilometrin päässä Sallan rajanylityspaikalta.

HS:n haastattelemien Suomeen pyrkineiden mukaan viranomaiset pakottivat heidät lähtemään pohjoisesta. Ainakin kymmenen heistä pidätettiin maanantaina Pietarissa heti juna-asemalla. Uutissivusto Fontanka.ru:n mukaan heidät voidaan karkottaa, koska heidän viisuminsa ovat umpeutuneet.

Ensimmäinen merkki Venäjän kiristyneistä otteista tuli, kun Kantalahdessa pidätettiin 16 afganistanilaista helmikuussa. Heidän mukanaan olivat myös nämä Twisteriä pelaavat tytöt.

Murmanskin syyttäjänviraston mukaan tarkoituksena oli tukkia mahdollinen uusi reitti Suomeen haluaville, sillä ryhmä oli kiertänyt Venäjän rajanylityspisteet tullessaan Kazakstanin aavikoiden kautta.

Varoittava esimerkki sai paljon julkisuutta Luoteis-Venäjällä ja Suomessa.

Mutta mitä tapahtui lapsille?

Kymmenen tai yksitoista lasta – viranomaisten tiedot vaihtelevat – sijoitettiin eri lastensuojelulaitoksiin Murmanskiin ja Olenogorskiin. Pienin lapsi joutui erilleen sisaruksistaan, koska häntä voidaan hoitaa vain 1–3-vuotiaille tarkoitetussa paikassa.

Murmanskissa yhdeksän lasta pääsi perhekeskukseen, jossa oleskelee väliaikaista suojelua tarvitsevia lapsia.

Se lienee parasta, mitä Murmanskin lastensuojelulla on tarjota. Sisätilat on remontoitu. Suoraan rinteeltä läheiselle järvelle kulkevat hiihtoladut, ja lapsille on monoja ja suksia. Päällisin puolin olosuhteet ovat kunnossa.

Vanhempiaan lapset eivät kuitenkaan voi tavata. Heitä syytetään laittomasta rajanylityksestä ja muista rikkeistä, joista voidaan tuomita jopa kuusi vuotta vankeutta.

”Yritämme järjestää lapsille mahdollisuuden puhua puhelimessa vanhempiensa kanssa”, sanoo perhekeskuksen johtaja Tatjana Kulkova.

Kulkova toimii välittäjän lasten kanssa keskustellessa. Heiltä ei saa kysyä vanhemmista tai matkasta rajalle. Psykologi keskusteli järkyttyneiden lasten kanssa näiden saavuttua. He saivat pitää älypuhelimensa, mutta pitkää matkaa silmällä pitäen pakatut vaatelaukut pantiin varastoon.

”Aluksi oli vaikea tottua ruokaan. Täällä syödään paljon kalaa, jonka haju on voimakas. Me taas paistamme ja marinoimme kalan niin, ettei hajua tunnu”, kertoo yksi tytöistä.

Sianlihaa ei Venäjällä Kulkovan mukaan tarjota lastensuojelulaitoksissa.

Kolme afganistanilaista poikaa pelaa jalkapalloa lumessa. Vanhin heistä on 16-vuotias.

”En tiedä Suomesta yhtään mitään”, hän sanoo.

Ensi alkuun Murmanskin tutkintakomitea halusi hänet rikosvastuuseen laittomasta rajanylityksestä. Murmanskin alueen lapsivaltuutettu Boris Kogan onnistui vakuuttamaan viranomaiset siitä, että pojan ei ole syytä vastata vanhempiensa teoista.

”Lapsilla on ruokaa, vaatteita ja he voivat leikkiä. Mutta tilanne on silti hälyttävä”, Kogan sanoo.

”He kaikki matkustivat toivoen, että pääsevät Suomeen. Nyt kaksi maata ei pysty päättämään, mitä tehdä. Meidän budjettiimme ei ole laskettu tällaisia kuluja. Hyvä että ylipäänsä löysimme heille sijoituspaikan”, hän jatkaa.

Mikäli vanhemmat saavat ehdottoman vankeusrangaistuksen, lapset joutuvat lastenkotiin. Yksi vaihtoehto on, että sukulaiset tulevat hakemaan heidät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat