Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oliko EU:n ja Turkin sopimus läpimurto vai moraaliton pohjanoteeraus?

Turkin ja EU:n pakolaissuunnitelma on suuri hyppy tuntemattomaan, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / REUTERS
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (vas.) kätteli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Donald Tuskia tiistaina tiedotustilaisuuden jälkeen Brysselissä.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu (vas.) kätteli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Donald Tuskia tiistaina tiedotustilaisuuden jälkeen Brysselissä. Kuva: YVES HERMAN / REUTERS
Tästä on kyse

Turkilla ja EU:lla on alustava sopimus

 Turkki ja EU-maat pääsivät varhain tiistaina alustavaan sopimukseen pakolaiskriisin hoidosta.

 Jos sopimus toteutuu ensi viikon EU-huippukokouksessa, Turkki saa lisää rahaa, turkkilaisille annetaan viisumivapaus kesäkuussa ja maan EU-jäsenyysneuvotteluja nopeutetaan.

 Turkki lupaa ottaa kaikki Kreikkaan matkaavat ihmiset maaperälleen. Jokaista Turkkiin siirrettävää syyrialaista kohti yksi syyrialainen lähetetään EU-maihin.

Bryssel

Oliko se läpimurto? Vai oliko ilmassa moraalittoman petoksen makua? Tällaisia kyseltiin tiistaina, kun eri tahoilla yritettiin tulkita, mitä EU-maiden johtajat ja Turkki olivat edellisyönä Brysselissä sopineet.

Turkin kanssa järjestetyssä kriisikokouksessa sovittiin alustavasti yllättävästä järjestelystä, jolla yritetään saada Euroopan pakolaiskriisi aisoihin. Kokouksen suurin huomio kohdistui Turkin esittämään ”yksi yhdestä” -sopimukseen.

Turkki lupaa jatkossa ottaa vastaan kaikki Kreikkaan matkaavat laittomat siirtolaiset, kunhan EU antaa sille lisää rahaa ja muita porkkanoita, kuten kesällä voimaan tulevan viisumivapauden turkkilaisille.

Jos sopimus todella syntyy ensi viikon huippukokouksessa, jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti yksi syyrialainen sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin. Ahmed palautetaan kreikkalaissaarelta Turkkiin, Shayma pääsee lennolla Eurooppaan.

Kyseessä ei kuitenkaan ole läpimurto eikä ongelmaton sopimus, arvostelivat ihmisoikeusjärjestöt. Amnesty Internationalin lausunnon mukaan kyseessä on ”uusin pohjanoteeraus” EU:n ja Turkin suhteissa, ”moraalisten ja oikeudellisten valuvikojen” malli.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi ihmisten joukkopalautusten olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja kansainvälisen oikeuden vastaisia. Ihmisten oikeus saada täysimittainen ja reilu turvapaikkakäsittely vaarantuu, järjestöt varoittavat.

Artikkeliin liittyvät

Kun EU-diplomaateilta tiedusteli, mitä sopimus oikein tarkoittaisi, he vastasivat usein: ”En tiedä, se on epäselvää, pitää tutkia.” EU-pomot vakuuttavat silti, että sopimus viilataan kunnolla ensi viikkoon mennessä ja silloin on otettu huomioon kaikki juridiset ongelmakohdat.

EU:n käsityksen mukaan Turkki voidaan luokitella turvalliseksi kolmanneksi maaksi, jonne laittomat siirtolaiset ja pakolaiset voidaan palauttaa Kreikasta. Sieltä syyrialaisia sitten siirrettäisiin Eurooppaan, ja siten röyhkeiltä salakuljettajilta tuhottaisiin vaaralliset bisnekset.

Sopimus herättää kysymyksen, mitä tapahtuu irakilaisille, afganistanilaisille ja monille muille, jotka ovat turvapaikan tarpeessa.

Onko heidän tiensä Eurooppaan nyt täysin poikki – elleivät he keksi uusia reittejä, kuten varmasti monet yrittävät? Esimerkiksi irakilaisista vain kolmisen prosenttia saa Turkista turvapaikan, UNHCR kertoo.

Amnesty Internationalin mukaan Turkin kyky käsitellä turvapaikkahakemuksia ja hoitaa pakolaisongelmaansa on surkea eikä Turkkia voi turvallisena maana.

Jos juridiikka ei tuota ongelmia, käytännön järjestelyistä voi silti tulla painajainen.

Pakolaiset ja siirtolaiset ovat usein paitsi epätoivoisia myös hyvin päättäväisiä ihmisiä, joita kiinnostaa vain määränpää. Odotettavissa on uutiskuvia tappelunnujakoista, kyynelkaasusta ja kumiluodeista – sekä lapsia kaiken sen keskellä.

Miten Turkki ja EU saisivat siirrettyä jopa satojatuhansia ihmisiä Kreikasta Turkkiin, kun salakuljettajien bisnekset ovat voineet kukoistaa ja kasvaa kuukausien ajan?

Ja millainen on tahto ottaa Turkissa olevia syyrialaisia Eurooppaan, kun EU-maat eivät ole onnistuneet sopimaan edes jäsenmaiden kesken siirrettävistä turvapaikanhakijoista? Nyt puhutaan mahdollisesti sadoistatuhansista ihmisistä.

”Se, mikä ei tapahtunut Kreikassa – tapahtuuko se Turkissa? Minulla on epäilyni”, totesi UNHCR:n Euroopan-johtaja Vincent Cochetel.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat