Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki vie ja EU vikisee

Kuvitellaanpa hetki, mitä Turkin todellisuus tarkoittaisi Suomessa, kirjoittaa HS:n Petteri Tuohinen Turkin todellisuuden ja EU:n arvojen ristiriidasta.

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Kuvitellaan hetki turkkilaista todellisuutta Suomeen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) talutusnuorassa oleva tuomioistuin päättää, että Helsingin Sanomien päätoimittajat erotetaan ja hallitukselle uskolliset viranomaiset ottavat lehden haltuunsa. Lehti ei enää arvostele maan johtajia, ja seuraavan päivän pääuutinen kertoo laajasti maanviljelijä Möttösestä, joka kehuu upouutta navettaansa Sipilän politiikan aikaansaamaksi.

Jo pitkään tätä ennen Sipilä ja presidentti Sauli Niinistö ovat tehtailleet kansalaisia, intellektuelleja ja toimittajia vastaan syytteitä, aiheena johtokaksikon arvostelu. Syytteitä on helppo nostaa, koska laki kieltää maan johtajien arvostelemisen.

Tämä on tilanne yhä itsevaltaisemman presidentin Recep Tayyip Erdoğanin johtamassa Turkissa. Viranomaiset ovat vallanneet maan suurimman lehden Zamanin, ja sananvapauden ahdinko on pahentunut entisestään Erdoğanin hallinnon vuoksi.

Turkin käyttäytyminen on räikeässä ristiriidassa Euroopan unionin perusarvojen, kuten vapauden ja demokratian, kanssa. Silti EU ja Turkki käyvät edelleen – ainakin muodollisesti – neuvotteluja maan liittymisestä EU:hun.

Jäsenyys ei tosin koskaan toteudu. Esimerkiksi Saksan olisi mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa turkkilaisilla olisi EU:ssa yhä paljon tai jopa enemmän äänivaltaa kuin saksalaisilla.

Turkin epädemokraattisesta kehityksestä huolimatta EU tyytyy heristelemään sormea, vaikka Erdoğan kahmii valtaa itselleen vuosi vuodelta enemmän. Peliasetelma on Turkille edullinen. Koreografiassa Turkki vie ja EU vikisee.

Turkilla on paremmat kortit, koska se pystyy säätelemään Eurooppaan tulevien pakolaisvirtojen suuruutta. Valta on merkittävä, koska pakolaiskriisi on tullut Euroopalle kalliiksi ja muuttanut poliittisia asetelmia EU-maissa.

Neuvotteluasema näkyi hyvin Brysselin huippukokouksessa. Turkki pystyi sanelemaan, mitä kaikkea kivaa se unionilta haluaa.

Toivelistalla oli muun muassa kolme miljardia euroa lisärahaa siirtolaiskriisin hoitamiseen, turkkilaisten viisumivapaus kesään mennessä ja jäsenyysneuvotteluiden nopeuttaminen. Vastapalveluksena Turkki lupasi ottaa Kreikkaan maasta tulleet pakolaiset, jos heidät sijoitetaan myöhemmin EU:n jäsenmaihin. Alustavaa sopimusta pidettiin EU:ssa ”läpimurtona”.

Vaikenemalla Turkin ihmisoikeusloukkauksista ja myötäilemällä Erdoğania Euroopan unioni murentaa omaa, demokratiaan valettua arvopohjaansa. Ilman sitä EU:sta ei jää paljonkaan jäljelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat