Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistanilaisista turvapaikan­hakijoista tuli varoittava esimerkki

Ainakin kymmenen afganistanilaista lasta sijoitettiin Venäjällä lastensuojelulaitoksiin. HS tapasi lapset Murmanskissa.

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Afganistanilaistytöt pelasivat Twisteriä Murmanskissa lastensuojelulaitoksessa lauantaina. Suomeen aikoneet vanhemmat odottavat tutkintavankeudessa tuomiota, koska he olivat ylittäneet Venäjän ja Kazakstanin rajan laittomasti.
Afganistanilaistytöt pelasivat Twisteriä Murmanskissa lastensuojelulaitoksessa lauantaina. Suomeen aikoneet vanhemmat odottavat tutkintavankeudessa tuomiota, koska he olivat ylittäneet Venäjän ja Kazakstanin rajan laittomasti. Kuva: Nikolai Gontar
Fakta

Putin pysäytti turvapaikanhakijoiden tulon

  Venäjän rajaviranomaiset alkoivat viime vuonna päästää Pohjois-Norjaan ja Suomen Lappiin ulkomaalaisia, joilla ei ollut Schengen-viisumia.

  Norjaan ehti tulla noin 5 500 turvapaikanhakijaa ennen kuin valtio kiristi maahanmuuttopolitiikkaansa.

  Tämän jälkeen tulijat suuntasivat Suomeen. Lapin itärajalle tuli viime ja tänä vuonna yli 1 700 turvapaikanhakijaa.

  Helmikuun lopussa presidentti Vladimir Putin kiristi pakolaisvirtojen kontrollia. Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen loppui, ja heidät pakotettiin pois maan luoteiskolkasta.

Murmansk

Afganistanilaiset tytöt pelaavat kovalla tohinalla Twisteriä murmanskilaisessa lastensuojelulaitoksessa. Kaksi heistä puhuu venäjää ja tulkkaa toisille peliohjeita.

Ennen kuin lapset saapuivat Venäjän luoteiskolkkiin helmikuussa, he asuivat muutaman vuoden Kazakstanissa. Lapset eivät ole kuulleet äideistään ja isistään kahteen viikkoon. Vanhemmat istuvat tutkintavankeudessa.

Suomesta turvapaikkaa toivoneiden virrasta saattaa pian olla jäljellä Venäjän puolella enää lukuisia pidätettyjä ihmisiä.

Maaliskuussa Suomeen ei ole enää tullut turvapaikanhakijoita itärajan yli, mikä on ollut koko ajan Suomen päämäärä neuvotteluissa Venäjän kanssa.

Viimeiset Suomeen halunneet lähtivät Kantalahdesta viikonloppuna muualle Venäjälle. Kantalahti on Murmanskin alueella noin 200 kilometrin päässä Sallan rajanylityspaikalta.

HS:n haastattelemien Suomeen pyrkineiden mukaan viranomaiset pakottivat heidät lähtemään pohjoisesta. Ainakin kymmenen heistä pidätettiin maanantaina Pietarissa heti juna-asemalla.

Ensimmäinen merkki Venäjän kiristyneistä otteista tuli, kun Kantalahdessa pidätettiin helmikuussa kuusitoista afganistanilaista. Heidän mukanaan olivat myös nämä Twisteriä pelaavat tytöt.

Murmanskin syyttäjänviraston mukaan tarkoituksena oli tukkia mahdollinen uusi reitti Suomeen haluaville, sillä ryhmä oli kiertänyt Venäjän rajanylityspisteet tullessaan Kazakstanin aavikoiden kautta. Varoittava esimerkki sai paljon julkisuutta Luoteis-Venäjällä ja Suomessa.

Mutta mitä lapsille tapahtui?

Kymmenen tai yksitoista lasta – viranomaisten tiedot vaihtelevat – sijoitettiin eri lastensuojelulaitoksiin Murmanskiin ja Olenogorskiin. Pienin lapsi joutui erilleen sisaruksistaan, koska häntä voidaan hoitaa vain 1–3-vuotiaille tarkoitetussa paikassa.

Murmanskissa yhdeksän lasta pääsi perhekeskukseen, jossa oleskelee väliaikaista suojelua tarvitsevia lapsia.

Se lienee parasta, mitä Murmanskin lastensuojelulla on tarjota. Sisätilat on remontoitu. Suoraan rinteeltä läheiselle järvelle kulkevat hiihtoladut, ja lapsille on monoja ja suksia. Olosuhteet ovat päällisin puolin kunnossa.

Vanhempiaan lapset eivät kuitenkaan voi tavata. Vanhempia syytetään laittomasta rajanylityksestä ja muista rikkeistä, joista voidaan tuomita jopa kuusi vuotta vankeutta.

”Yritämme järjestää lapsille mahdollisuuden puhua puhelimessa vanhempiensa kanssa”, sanoo perhekeskuksen johtaja Tatjana Kulkova.

Nikolai Gontar
Neljä afganistanilaista tyttöä nukkuu samassa huoneessa.
Neljä afganistanilaista tyttöä nukkuu samassa huoneessa.

Kulkova toimii välittäjänä lasten kanssa keskusteltaessa. Heiltä ei saa kysyä vanhemmista eikä matkasta rajalle.

Psykologi keskusteli järkyttyneiden lasten kanssa heidän saavuttuaan. He saivat pitää älypuhelimensa, mutta pitkän matkan varalle pakatut vaatelaukut pantiin varastoon.

”Aluksi oli vaikea tottua ruokaan. Täällä syödään paljon kalaa, jonka haju on voimakas. Me taas paistamme ja marinoimme kalan niin, ettei haju tunnu”, kertoo yksi tytöistä.

Kulkovan mukaan sianlihaa ei tarjota Venäjän lastensuojelulaitoksissa.

Kolme afganistanilaista poikaa pelaa jalkapalloa lumessa. Vanhin heistä on 16-vuotias.

”En tiedä Suomesta yhtään mitään”, hän sanoo.

Ensi alkuun Murmanskin tutkintakomitea halusi hänet rikosvastuuseen laittomasta rajanylityksestä. Murmanskin alueen lapsivaltuutettu Boris Kogan onnistui vakuuttamaan viranomaiset siitä, että pojan ei ole syytä vastata vanhempiensa teoista.

”Lapsilla on ruokaa ja vaatteita, ja he voivat leikkiä. Mutta tilanne on silti hälyttävä”, Kogan sanoo.

”He kaikki matkustivat toivoen, että pääsevät Suomeen. Nyt kaksi maata ei pysty päättämään, mitä tehdä. Meidän budjettiimme ei ole laskettu tällaisia kuluja. Hyvä että ylipäänsä löysimme heille sijoituspaikan.”

Jos vanhemmat saavat ehdottoman vankeusrangaistuksen, lapset joutuvat lastenkotiin.

Yksi vaihtoehto on, että sukulaiset tulevat hakemaan heidät.

Oikaisu 10.3. kello 17.20: Jutussa väitettiin ensi virheellisesti, että uutissivusto Fontanka.ru:n mukaan lastensuojelulaitokseen sijoitettuja afgaanilapsia uhkaisi karkotus Venäjältä. Todellisuudessa uutissivuston mukaan Venäjältä voidaan karkottaa Pietarissa pidätettyjä Suomeen halunneita ulkomaalaisia.

Nikolai Gontar
Lastensuojelulaitoksen johtajan Tatjana Kulkovan ja afganistanilaisen tytön mukaan venäläisessä ruoassa on ollut totuttelemista.
Lastensuojelulaitoksen johtajan Tatjana Kulkovan ja afganistanilaisen tytön mukaan venäläisessä ruoassa on ollut totuttelemista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat