Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaan­puheluilla on Pohjois-Koreassa ankarat seuraukset

Pohjoiskorealaiset ovat kehittäneet useita keinoja, joilla rangaistuksilta voi välttyä.

Ulkomaat
 
Jacky Chen / Reuters
Pohjoiskorealaismies näppäili kännykkäänsä lähellä Kiinan rajaa Sinuijussa vuonna 2013. Pohjoiskorealaisilla kännyköillä ei voi soittaa ulkomaille.
Pohjoiskorealaismies näppäili kännykkäänsä lähellä Kiinan rajaa Sinuijussa vuonna 2013. Pohjoiskorealaisilla kännyköillä ei voi soittaa ulkomaille. Kuva: Jacky Chen / Reuters
Fakta

Maailman suljetuin valtio

 Pohjois-Koreaa on pidetty maailman suljetuimpana valtiona, jossa kansalaisilta pimitetään tietoa ulkopuolisesta maailmasta.

 Vaikka kansalaisia estetään matkustamasta ulkomaille, Pohjois-Koreasta on loikannut noin 27 000 maan kansalaista yksin Etelä-Koreaan.

 Pohjoiskorealaisilla ei ole pääsyä vapaaseen internetiin. Ulkomaisten tiedotusvälineiden seuraaminen on rangaistavaa. Kaikki Pohjois-Korean tiedotusvälineet ovat tiukasti maan johdon hallinnassa.

Kiinni jääminen puhelusta ulkomaille voi tietää PohjoisKoreassa vuosien vankeusrangaistusta maan pahamaineisilla vankileireillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keskiviikkona julkaistu raportti. Selvitystä varten Amnesty haastatteli muun muassa Pohjois-Koreasta paenneita loikkareita.

Amnestyn mukaan Pohjois-Korea on kiristänyt erilaisten viestintätekniikoiden valvontaa entisestään sen jälkeen, kun nuori diktaattori Kim Jong-un nousi valtaan vuonna 2011.

”Kim Jong-un perustelee sortoa tarpeella pysäyttää ’kapitalismin virus’, mutta absoluuttinen kontrolli tähtää tosiasiassa maan järkyttävän ihmisoikeustilanteen peittelyyn ja ympäröivän maailman todellisuuden pimittämiseen pohjoiskorealaisilta”, toteaa Suomen Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio tiedotteessa.

Pohjois-Korea yrittää saada kiinni ulkomaille soittavia kansalaisia teknisten valvontalaitteiden lisäksi muun muassa korttelikomiteoiden avulla.

Kyttäysjärjestelmässä tarkkaillaan erityisesti niitä, joiden sukulaiset ovat paenneet maan sortoa ulkomaille. Pohjois-Korea yrittää myös häiritä kiinalaista matkapuhelinverkkoa, jotta maiden rajalta ei pääsisi soittamaan kiinalaisilla puhelimilla.

Pohjois-Koreassa on oma, egyptiläisen Orascomin rakentama suljettu matkapuhelinverkko. Sen on arvioitu kattavan 94 prosenttia maan pinta-alasta, ja sillä on noin kolme miljoonaa käyttäjää 24-miljoonaisesta kansasta. Pohjoiskorealaisilla ei ole myöskään pääsyä vapaaseen internetiin.

Monet pohjoiskorealaisista pitävät kuitenkin yhteyttä esimerkiksi Etelä-Koreaan loikanneisiin sukulaisiinsa laittomilla, Kiinasta tuoduilla matkapuhelimilla ja kiinalaisilla sim-korteilla.

Niillä voi soittaa Kiinan ja Pohjois-Korean rajalta, vaikka kiinni jääminen saattaa tietää ankaraa rangaistusta. Pohjois-Korean lain mukaan yhteydenpidosta ”hallituksenvastaisille” tahoille voidaan tuomita kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Kiinni jäämisestä voi usein kuitenkin pelastautua turvallisuusviranomaisten lahjomisella, kertovat Amnestyn haastattelemat pohjoiskorealaiset.

”Pahassa tapauksessa kiinni jäämisestä lähetetään pitkäksi aikaa poliittisten vankien leirille. Jos hyvin käy, voi seurauksena olla vuosi tai kaksi uudelleenkoulutusleirillä. Useimmat kuitenkin pääsevät rangaistuksista lahjomisella”, kertoo pohjoisesta loikannut So-kyung Amnestyn haastattelussa.

Amnesty tietää myös väitteistä, joiden mukaan yhteydenpidosta ulkomaille tai esimerkiksi eteläkorealaisten elokuvien katsomisesta on annettu kuolemantuomio. Tietoja on kuitenkin vaikea vahvistaa.

Pohjoiskorealaiset ovat keksineet useita keinoja, joiden avulla kommunikoinnista ulkomaailman kanssa seuraavia rangaistuksia voi välttää. Esimerkiksi kiinalaisilla matkapuhelimilla tehtävät puhelut on pidettävä lyhyinä, jotta viranomaiset eivät voi paikantaa niitä. Puhelujen aikana on myös vältettävä oikeiden nimien kertomista.

Myös eteläkorealaisten ja kiinalaisten elokuvien katsomisessa voi suojautua.

Kotona kannattaa esimerkiksi olla kaksi dvd-soitinta, joista toisessa on pohjoiskorealainen elokuva ja toisessa esimerkiksi eteläkorealainen. Kun viranomaiset tekevät kotiratsioita, heillä on tapana katkaista ensin talosta sähköt, jotta luvattomat dvd:t jäisivät laitteeseen.

Toisen soittimen avulla voidaan piilottaa ulkomaista elokuvaa pyörittänyt laite. Suosittuja Pohjois-Koreassa ovat myös ulkomaisia ohjelmia ja elokuvia sisältävät muistitikut, joiden piilottaminen ja kopioiminen on helpompaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat