Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukijoukot ovat huolissaan siepatun ukrainalais­lentäjän terveydestä

Keskiviikkona pidettävän päätösoikeudenkäynnin jälkeen syytettyä uhkaa 23 vuoden vankeus Venäjällä.

Ulkomaat
 
MAKSIM ZMEJEV / Reuters
Ukrainalainen lentäjä Nadija Savtšenko sellissä oikeudenistunnon aikana helmikuussa 2015. Hänen pitelemässään lapussa lukee: ”Synnyin ukrainalaisena ja kuolen ukrainalaisena.”
Ukrainalainen lentäjä Nadija Savtšenko sellissä oikeudenistunnon aikana helmikuussa 2015. Hänen pitelemässään lapussa lukee: ”Synnyin ukrainalaisena ja kuolen ukrainalaisena.” Kuva: MAKSIM ZMEJEV / Reuters

Sankarilentäjä ja poliitikko

 Nadija Savtšenko osallistui 2000–2005 ainoana naisena Ukrainan sotilasoperaatioon Irakissa.

 Valmistui 2009 Harkovan lentosotakoulusta Su-24-rynnäkkökoneen tähystäjäksi. Kouluttautui myöhemmin Mi-24-helikopterin lentäjäksi.

 Liittyi 2014 tuolloin muodostettuun Aidar-vapaaehtoispataljoonaan. Joutui vangiksi Itä-Ukrainassa kesäkuussa 2014.

 Valittiin Ukrainan parlamenttiin poissa olevana lokakuun 2014 vaaleissa.

Moskova

Itä-Ukrainassa kesällä 2014 siepattu ja Venäjälle tuotu ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko, 34, oli tiistaina neljättä päivää syömä- ja juomalakossa odottaessaan keskiviikkoista oikeudenkäynnin päätösistuntoa.

Syyttäjät vaativat Savtšenkolle 23 vuoden vankeustuomiota murhista ja laittomasta rajanylityksestä. Ukrainan mukaan hän on sotavanki, ja sekä EU että Yhdysvallat ovat vedonneet hänen vapauttamisensa puolesta.

Oikeutta käydään Donetskin pikkukaupungissa Rostovin alueella Venäjällä, Ukrainan rajan tuntumassa.

Savtšenko ryhtyi ”kuivaan syömälakkoon” perjantaina sen jälkeen kun tuomari siirsi päätösistunnon täksi viikoksi ja esti syytettyä lukemasta loppupuheenvuoroaan.

Maanantaina Ukrainan konsuliviraston edustajat vierailivat vankilassa Savtšenkon luona. Heidän mukaansa vangin kunto on heikkenemässä mutta hän on tajuissaan ja reagoi normaalisti.

Venäjän paikallisviranomaiset taas kertoivat, että 69-kiloinen syytetty ”polttaa tupakkaa, jatkaa syömälakkoaan ja voi mainiosti”.

Niin sanotun Luhanskin kansantasavallan joukot vangitsivat Ukrainan Aidar-vapaaehtoispataljoonaan kuuluneen Savtšenkon Luhanskissa Itä-Ukrainassa kesäkuun 17. päivänä 2014. Venäjän tutkintakomitea vahvisti heinäkuussa, että Savtšenko oli pidätettynä Voronežissa Venäjällä.

Venäjä syytti pidätettyä Venäjän valtiontelevision toimittajan Igor Korneljukin ja äänimies Anton Vološinin kuolemasta. Kaksikko kuoli rakettikeskityksessä Luhanskissa Savtšenkon pidätyspäivänä.

Syyttäjien mukaan Savtšenko oli antanut raketinheittimille journalistien koordinaatit. Venäläiset kiistivät sieppauksen ja väittivät syytetyn ylittäneen valtionrajan itse tuhotyötarkoituksissa. Puolustus on todistanut muun muassa Savtšenkon matkapuhelinsignaalin avulla, että tämä oli separatistien vankina ennen journalistien kuolemaa.

Ukrainan ilmavoimien ensimmäinen naislentäjä ja Irakin sodan veteraani Savtšenko oli julkkis kotimaassaan jo ennen vangitsemistaan. Hänet valittiin poissa olevana Ukrainan parlamenttiin lokakuun 2014 vaaleissa Julija Tymošenkon Batkivštšina-puolueen listoilta.

Puolustusasianajat kommentoivat perjantain oikeudenkäynnin jälkeen, että tulossa on joka tapauksessa langettava tuomio ja ainut toivo on syytetyn siirto ukrainalaiseen vankilaan tuomion jälkeen.

Keskiviikkona tosin saatetaan julistaa vain tuomio syyllisyydestä. Itse rangaistuksen lukeminen saattaa siirtyä jopa päivien päähän. Jos Savtšenko jatkaa ilman nestettä koko ajan, hänen henkensä on vaarassa.

Savtšenkon pitämättä jäänyt loppupuheenvuoro julkaistiin viikonvaihteessa hänen Facebook-sivullaan.

”En tunnusta syyllisyyttä, en tuomiota, en venäläistä oikeusistuinta. Jos langettava tuomio tulee, en valita. Haluan, että koko sivistynyt, demokraattinen maailma tajuaa, että Venäjä on kolmannen maailman maa, jolla on totalitaarinen hallinto ja hullu diktaattori.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat