Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sandersille yllätysvoitto Michiganin esivaaleissa – Clintonin etumatka kuitenkin kasvoi

Häviö voi kertoa Clintonin heikkoudesta vapaakaupan suhteen.

Ulkomaat
 
CARLO ALLEGRI / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva senaattori Bernie Sanders puhumassa kannattajilleen tiistaina Miamissa Floridan osavaltiossa.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva senaattori Bernie Sanders puhumassa kannattajilleen tiistaina Miamissa Floridan osavaltiossa. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Senaattori Bernie Sanders otti yllätysvoiton entisestä ulkoministeristä Hillary Clintonista Michiganin esivaaleissa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Clinton johti mielipidemittauksia esivaalien alla, mutta lopulta Sanders sai Michiganissa 49,9 prosenttia äänistä ja Clinton 48,2 prosenttia.

Voitto on Sandersille merkittävä, sillä ilman sitä hänen kampanjansa demokraattien presidenttiehdokkuudesta olisi alkanut käydä toivottomaksi. Clinton voitti Sandersin tiistaina ylivoimaisesti Mississipissä. Hän johtaa Sandersia selvästi valitsijamiesten määrässä, ja ero vain kasvoi tiistai-illan jälkeen.

Sanders toivookin nyt, että voitto Michiganissa puhaltaa hänen kampanjaansa uutta puhtia, joka kiristäisi kilpaa myös muualla.

”Meidän poliittinen vallankumouksemme voi hyvin, ja vahvimmat kannatusalueemme ovat vasta tulossa”, Sanders sanoi viitaten länsirannikkoon, jossa hänellä on paljon tukea.

Clintonille tappio oli katkera, koska hän oli pannut paljon aikaa ja energiaa Michiganiin, joka on perinteistä demokraattialuetta. Häviö Michiganissa kertoo myös Clintonin mahdollisesta heikkoudesta keskilännessä varsinaisissa vaaleissa.

Michiganissa on paljon valkoisia teollisuustyöntekijöitä, joiden työt ovat kadonneet halvemman tuotannon maihin. Elleivät he luota Clintoniin edes esivaaleissa, heihin saattaa vedota varsinaisissa vaaleissa republikaani Donald Trumpin vapaakaupan vastainen viesti, jos Trumpista tulee republikaanien ehdokas.

Sekä Sanders vasemmalla että Trump oikealla ovat kriittisempiä vapaakaupan suhteen kuin Clinton, joka kannatti alun perin Tyynenmeren vapaakauppasopimusta ja alkoi vastustaa sitä vasta vaalikampanjan aikana.

Sanders keskittyikin Michiganissa puhumaan vapaakaupan kiroista ja yhdisti Clintonin Wall Streetin eliittiin, ja hän löysi sanomalleen vastaanottavaisen yleisön.

Republikaanien puolella tiistai oli jälleen kerran Trumpin juhlaa. Hän voitti republikaanien esivaalit selvästi sekä Michiganissa että Mississipissä. Texasilaissenaattori Ted Cruz tosin voitti Idahossa, mutta Trump voitti Hawaijilla.

Trumpin voittopuhe muistutti välillä mainoskatkoa, sillä hän kehui yritystensä menestystä ja luetteli lavalla nimeensä liittyviä brändejä: Trump-vesi, Trump-yliopisto, Trump-vodka.

”Meillä on Trumpin pihvejä. Jos haluat yhden, joudut maksamaan 50 dollaria”, Trump mainosti.

Trumpin voitto perustui jälleen kerran vanhimpiin äänestäjiin ja miehiin, jotka suosivat häntä ylivoimaisesti.

Michiganissa toiseksi tuli Ohion kuvernööri John Kasich ja kolmanneksi Cruz. Mississipissä heidän järjestyksensä Trumpin perässä oli toisinpäin.

Huonoin ilta oli puolue-eliitin suosikille, maltillisemmalle floridalaissenaattori Marco Rubiolle, joka jäi hännänhuipuksi ja kauas kärkikolmikon äänimääristä. Ellei Rubio pärjää ensi tiistaina kotonaan Floridassa, hänen kampanjansa on käytännössä ohi.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat