Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace: Säteily yhä vaarallisen voimakasta Tšernobylissä

Säteilyn määrä viljassa on lisääntynyt.

Ulkomaat
 
Gleb Garanich / Reuters
Ukrainalaisviranomaiset mittasivat säteilylukemia Tšernobylissä toukokuussa 2015.
Ukrainalaisviranomaiset mittasivat säteilylukemia Tšernobylissä toukokuussa 2015. Kuva: Gleb Garanich / Reuters

Vielä 30 vuotta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Ukrainassa ihmiset joutuvat tekemisiin vaarallisen korkean säteilytason kanssa, selviää ympäristöjärjestö Greenpeacen tekemistä mittauksista.

”Kyse on siitä, mitä he syövät ja juovat, sekä puusta, jota ihmiset käyttävät lämmitykseen ja rakentamiseen”, uutistoimisto Reutersin ennakkoon näkemässä raportissa todetaan.

Ydintuhon jälkihoitoa on vaikeuttanut se, että Ukraina kärsii kroonisesta rahapulasta. Sota Itä-Ukrainassa on kurjistanut Ukrainan ahdinkoa entisestään.

”Saastuminen ja sen vaikutukset ihmisten terveyteen kestävät vielä vuosikymmeniä. Tuhannet lapset joutuvat edelleenkin, 30 vuotta turman jälkeen juomaan radioaktiivisesti saastunutta maitoa”, järjestö toteaa.

Greenpeacen mittausten mukaan esimerkiksi isotooppien cesium-137 sekä strontium-90 määrät ovat vähentyneet, mutta niitä on edelleen esimerkiksi metsissä. Viljassa säteilytaso on puolestaan lisääntynyt alueella, jossa asuu viisi miljoonaa ihmistä.

Cesium-137 on sama isotooppi, jota havaittiin yllättäen tällä viikolla myös Helsingin ilmasta. Tutkimuksissa selvisi, että cesium oli lähtöisin Säteilyturvakeskuksen omista tiloista.

Tšernobylin alueen lääkärit ovat Reutersin mukaan pitkään raportoineet tiettyjen syöpien nopeasta lisääntymisestä. Erityisen ongelmallinen tilanne on köyhimmille, joilla ei ole varaa ostaa saastumattomia elintarvikkeita.

”Maidossamme ja leivässämme on säteilyä, kuten kaikkialla täällä. Totta kai se huolestuttaa minua, mutta mitä minä voin asialle tehdä”, totesi kahden lapsen yksinhuoltajaäiti Greenpeacelle.

Tšernobylin reaktorionnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta 1986. Räjähdys on maailman pahin ydinvoimaonnettomuus.

Radioaktiivisia aineita levisi Ukrainan ja Valko-Venäjän lisäksi Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat