Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slovenia ja Kroatia tukkivat rajansa kauttakulkijoilta

Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Siirtolaiset odottivat helmikuussa pääsyä Sloveniasta Itävaltaan.
Siirtolaiset odottivat helmikuussa pääsyä Sloveniasta Itävaltaan. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

Slovenia ja Kroatia kertoivat sulkeneensa keskiviikosta lähtien rajansa turvapaikanhakijoilta, jotka ovat kauttakulkumatkalla muualle Euroopan unioniin. Myös EU:hun kuulumattomat Serbia ja Makedonia seurasivat myöhemmin esimerkkiä, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Puolilta öin voimaantulleen uuden linjauksen mukaan Sloveniaan pääsevät vain ne ”ulkomaalaiset, jotka täyttävät maahan pääsyn edellytykset”. Tällaisia ovat esimerkiksi ne, jotka hakevat turvapaikkaa Sloveniasta. Kroatia päästää puolestaan maahan vain ne, joilla on tarvittava viisumi.

”Euroopassa on päätetty uudesta vaiheesta siirtolaiskriisin ratkaisemiksi. Euroopan raja kulkee Makedonian ja Kreikan välillä, ja me kunnioitamme tehtyjä päätöksiä”, Kroatian sisäministeri Vlaho Orepić totesi AFP:n mukaan.

Turkki ja EU:n jäsenmaat sopivat aiemmin tällä viikolla kokouksessaan alustavasti järjestelystä, jolla yritetään saada Euroopan pakolaiskriisi aisoihin. Kokouksen suurin huomio kohdistui Turkin esittämään ”yksi yhdestä” -sopimukseen.

Turkki lupasi jatkossa ottaa vastaan kaikki Kreikkaan matkaavat laittomat siirtolaiset, kunhan EU antaa sille lisää rahaa ja muita porkkanoita, kuten kesällä voimaan tulevan viisumivapauden turkkilaisille.

Ihmisten vapaata liikkumista on rajoitettu tuntuvasti pakolaisvirtojen pysäyttämiseksi. Esimerkiksi Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa arviolta 36 000 turvapaikanhakijaa, jotka eivät pääse jatkamaan matkaansa.

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ovat arvostelleet EU:n ja Turkin neuvottelemaa pakolaissopimusta lainvastaiseksi ja moraalittomaksi.

Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Euroopan entistä tiukempi rajapolitiikka on sulkenut pakolaisten reitin kohti pohjoisempia Euroopan maita. Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa yli 10 000 ihmistä. Pulaa on ruuasta, pesutiloista ja kunnollisista teltoista. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat