Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainalaislentäjä Savtšenkon tuomiota siirrettiin lähes kahdella viikolla

Syömälakkoon ryhtynyt Nadija Savtšenko ilmoitti, ettei aio valittaa mahdollisesta tuomiostaan. Hän pitää oikeudenkäyntiä poliittisena näytelmänä.

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Ihmiset osoittivat maanantaina Kiovassa mieltään ja vaativat Nadija Savtšenkon vapauttamista.
Ihmiset osoittivat maanantaina Kiovassa mieltään ja vaativat Nadija Savtšenkon vapauttamista. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Fakta

Lentäjä ja poliitikko

 Ukrainan ilmavoimien ensimmäinen naislentäjä ja Irakin sodan veteraani Nadija Savtšenko oli julkkis kotimaassaan jo ennen vangitsemistaan.

 Hänet valittiin poissaolevana Ukrainan parlamenttiin lokakuun 2014 vaaleissa.

Itä-Ukrainassa vuoden 2014 kesällä siepattu ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenko, 34, joutuu odottamaan tuomiotaan vielä lähes kaksi viikkoa. Oikeuden päätöstä odotettiin keskiviikkona, mutta tuomari ilmoitti yllättäen jatkoajasta.

Oikeutta käydään Donetskin pikkukaupungissa Rostovin alueella Venäjällä, Ukrainan rajan tuntumassa. Tuomarin mukaan tuomionluku alkaa maaliskuun 21. päivänä ja kestää kaksi päivää.

Syyttäjät vaativat Savtšenkolle 23 vuoden vankeustuomiota murhista ja laittomasta rajanylityksestä. Ukrainan mukaan hän on sotavanki, ja sekä EU että Yhdysvallat ovat vedonneet hänen vapauttamisensa puolesta.

Savtšenko ryhtyi perjantaina niin sanottuun ”kuivaan syömälakkoon” eli hän on kieltäytynyt sekä ruuasta että juomasta. Aikuinen ja terve ihminen voi selvitä hengissä hyvissä olosuhteissa ilman vettä yli viikon.

Keskiviikkona oikeudessa kuultiin Savtšenkon oma loppupuheenvuoro, joka jäi viime perjantain istunnossa pitämättä tuomarin keskeytettyä istunnon. Lausunnossaan Savtšenko ilmoitti, ettei hän aio valittaa poliittisena näytelmänä pitämästään tuomiosta, olipa se mikä tahansa.

Niin sanotun Luhanskin kansantasavallan joukot vangitsivat Ukrainan Aidar-vapaaehtoispataljoonaan kuuluneen Savtšenkon Luhanskissa Itä-Ukrainassa kesäkuun 17. päivänä 2014.

Hänet kuljetettiin Venäjälle ilmeisesti vuoden 2014 heinäkuussa.

Venäjä syyttää pidätettyä Venäjän valtiontelevision kirjeenvaihtajan Igor Korneljukin ja äänimies Anton Vološinin kuolemasta. Kaksikko kuoli rakettikeskityksessä Savtšenkon pidätyspäivänä.

Syyttäjien mukaan Savtšenko oli antanut raketinheittimille journalistien koordinaatit. Sieppauksen venäläiset kiistivät, ja väittivät syytetyn ylittäneen valtionrajan itse tuhotyötarkoituksissa.

Puolustus on todistanut muun muassa Savtšenkon matkapuhelinsignaalin avulla, että tämä oli separatistien vankina ennen journalistien kuolemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat