Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron ulkomaantiedustelu: Venäjä on lisännyt sotilasvoimaa Baltian rajoilla ja on valmis iskemään myös Suomeen

Ulkomaat
 
Ints Kalnins / Reuters
Virolaiset sotilaat osallistuivat NATO:n sotaharjoitukseen Tapassa sijaitsevalla harjoitusalueella Virossa.
Virolaiset sotilaat osallistuivat NATO:n sotaharjoitukseen Tapassa sijaitsevalla harjoitusalueella Virossa. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Venäjä on nyt ja lähitulevaisuudessa ainoa sotilaallinen uhka Itämeren alueen turvallisuudelle. Näin suoraan kirjoittaa Viron ulkomaantiedustelusta vastaava Teabeamet, Tietovirasto, ensimmäisessä julkisessa raportissaan, joka julkaistiin keskiviikkona Tallinnassa.

”Venäjä näkee Viron kiusallisena, oudon menestyksellisenä valtiona, mutta samalla Naton heikkona lenkkinä”, sanoi viraston johtaja Mikk Marran tiedotustilaisuudessa.

Raportti pitää Venäjän hyökkäystä Baltiaan epätodennäköisenä, mutta toteaa samassa virkkeessä, ettei vaihtoehtoa voi sulkea pois.

Raportissa on viesti myös Suomelle ja Ruotsille:

”Konfliktitilanteessa on otettava huomioon, että Venäjä käsittää Itämeren alueen kokonaisuutena, eikä Moskova sotatilanteessa piittaa yhdenkään valtion puolueettomuudesta.”

Nato voi käyttää Suomen ja Ruotsin infrastruktuuria, minkä vuoksi Venäjä on valmis iskemään kohteisiin myös niiden alueella, raportti perustelee.

”Venäjä katsoo Baltian maita osana länttä, jolloin mahdollinen yhteenotto olisi lännen kanssa”, Marran perusteli tiedotustilaisuudessa HS:lle.

Marran ei kommentoinut kysymyksiä, pitääkö Viro riskinä turvallisuudelleen Suomen ja Ruotsin pysymistä Naton ulkopuolella tai päinvastoin mahdollisen liittymisen aiheuttamia jännitteitä.

Sotilaallinen uhka Virolle muodostuu raportin arvion mukaan kahden olosuhteen vaikutuksesta:

Venäjä tekee virhearvioinnin, joka johtuu väärästä uhkakuvasta Baltiasta lännen strategisena alueena. Venäjä näkee Baltian Naton tukialueena, jonka kautta sotilasliitto voi Yhdysvaltojen johdolla uhata Venäjää.

Lisäksi kaukaisemmilla lännen ja Venäjän välisillä konflikteilla Turkin rajalla voi olla yllättäviä heijastusvaikutuksia Baltiaan, Marran sanoi.

Vaikka Venäjän sotilaallisen suunnittelun painopiste on Kaliningradissa, arktisella alueella ja vuodesta 2014 Ukrainassa, se on vahvistanut sotilasvoimaansa pienin erin myös Viron ja Latvian lähellä.

Oleellisemmat muutokset ovat helikopteriprikaatin muodostaminen Latvian rajan taakse Ostroviin Pihkovan alueelle, ja taktisten Iskander-ohjusten sijoitus Lugaan Viron rajan taakse.

Oikaisu 9.3. kello 16.15: Venäjän sotilaaallisen suunnittelun yksi painopiste on arktisella alueella, eikä Antarktisella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat