Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amazonian heimot ahtaalla

Ulkomaat
 
Lunae Parracho / Reuters
Eristäytynyt intiaaniheimo kuvattiin Brasiliassa lentokoneesta kaksi vuotta sitten.
Eristäytynyt intiaaniheimo kuvattiin Brasiliassa lentokoneesta kaksi vuotta sitten. Kuva: Lunae Parracho / Reuters

Vajaat kaksi vuotta sitten Brasilian viidakossa kuvattiin video, jonka sanottiin ensi kertaa näyttävän, kuinka Amazonian erityksissä elänyt intiaaniheimo otti yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan.

Videolla intiaaneilla tosin oli muun muassa viidakkoveitsiä ja kivääri.

Video herätti kuitenkin valtavaa mielenkiintoa. Nyt ”sivistyksen” pariin tulleesta heimosta on valmistunut brittiläisen Channel 4 -kanavan dokumentti. Videoklippiä ”ensikohtaamisesta” on katsottu Youtube-videosivustolla jo yli 3,5 miljoonaa kertaa.

Myöhemmin selvisi, että heimo oli paennut joukkomurhaa, jossa useat heimon jäsenistä oli tapettu. Syyllisiksi epäiltiin huumekauppiaita tai laittomia puunhakkaajia.

Kyse ei ole suinkaan ainoasta kerrasta, kun aiemmin viidakon kätköissä eläneet heimot ovat tulleet ulos piilopaikoistaan.

Heimot ovat joutuneet pakenemaan omilta alueiltaan esimerkiksi metsähakkuita, rakennushankkeita sekä öljyn ja muiden luonnonvarojen etsijöitä.

”Jokin on muuttunut. He ovat olleet ihmisiä, jotka ovat nähneet vaivaa piiloutuakseen ja välttääkseen yhteyksiä ulkopuoliseen maailmaan. Nyt he ovat kuitenkin tulossa ulos”, totesi antropologi Glenn Shepard National Geographic -lehdessä.

Heimojen suojelusta vastaava brasilialainen Funai-järjestö arvioi, että Brasiliassa on edelleen 77 eristyksissä elävää intiaaniheimoa.

Yhteyksien lisääntyminen lisää myös tautivaaraa, sillä heimoilla ei ole vastustuskykyä tavallisille taudeille kuten influenssalle. Tavallisetkin taudit voivat olla intiaaneille tappavia.

Jopa eristyneitä heimoja etsivät televisioryhmät voivat uhata intiaaneja. Esimerkiksi vuonna 2008 televisioryhmä tartutti intiaaneihin tauteja, ja kaksikymmentä heimon jäsentä kuoli, kertoo New York Times.

Survival International -järjestön mukaan ei ole tavatonta, että puolet heimon jäsenistä kuolee tauteihin vuoden kuluessa ensimmäisestä yhteydestä ulkomaailmaan.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö heimot jättää rauhaan ja antaa heidän jatkaa eristynyttä elämää viidakossa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen professori Kim Hill on katsonut, että heimoihin tulisi ottaa yhteyttä hallitusti intiaanien suojelemiseksi.

”Heidän maitaan käytetään jo nyt hyväksi hälyttävällä vauhdilla, mikä johtaa väistämättä onnettomiin yhteyksiin. Niiden seuraukset ovat katastrofaalisia”, Hill arvioi brittilehti Independentissä.

40 vuotta alkuperäisheimojen kanssa työskennellyt José Carlos Meirelles puolestaan totesi, ettei kanssakäymistä voida välttää.

”Jos eristäytynyt heimo haluaa ottaa yhteyttä, mitä me voimme tehdä? Sitoa heidät, laittaa lentokoneeseen ja pudottaa takaisin viidakkoon? Jos he haluavat ottaa yhteyttä, meidän on toivotettava heidät tervetulleeksi parhaalla mahdollisella tavalla ja huolehdittava heidän terveydestään ja elinympäristöstään. Heille on annettava aikaa sulattaa maailmamme järjettömyyteen”, Meirelles sanoi National Geographicille.

Vaikka alkuperäisheimojen tilanne on vakava, ei huumoriltakaan vältytty tuoreessa dokumentissa. Brittilehti Guardianin mukaan dokumentissa esimerkiksi kerrotaan, kuinka intiaanit kommentoivat heidät kohdanneita tutkijoita.

”Kylläpä he laulavat paskasti”, yksi intiaaneista sanoi.

”Kuuntele niitä, eiväthän he osaa laulaa!” totesi toinen.

”Joo, ihan sontaa.”

Esa Syväkuru
Helsingin Sanomien toimittaja Petteri Tuohinen testasi intiaanien käyttämän metsästysaseen.
Helsingin Sanomien toimittaja Petteri Tuohinen testasi intiaanien käyttämän metsästysaseen.
HS testasi intiaanien metsästysaseen
HS testasi intiaanien metsästysaseen
Monissa maissa ase on luokiteltu laittomaksi, Suomessakaan sillä ei saa metsästää. HS testasi kiväärin esi-isän tarkkuuden. Toimittaja: Petteri Tuohinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat