Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin kalifaatin kouluissa lapset totutetaan väkivaltaan – opetusohjelmassa sharia-lakia ja aseellista taistelua

Terroristijärjestö Isis kouluttaa järjestelmällisesti lapsia taistelijoiksi, vakoojiksi ja itsemurhapommittajiksi, kertoo keskiviikkona Britanniassa julkaistu raportti.

Ulkomaat
 
Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella videolla viisivuotias pikkupoika vaatii "vääräuskoisten surmaamista"
Isisin uudella teloitusvideolla esiintyy viisivuotias pikkupoika. Lontoossa asuva brittimies kertoo tunnistaneensa pojan omaksi lapsenlapsekseen. Videolla jihadistijärjestö myös teloittaa viisi ”vakoojaa” ja uhkaa hyökätä ”jonakin päivänä” Britanniaan.

Terroristijärjestö Isis kouluttaa järjestelmällisesti lapsia taistelijoiksi, vakoojiksi ja itsemurhapommittajiksi, kertoo keskiviikkona Britanniassa virallisesti julkaistu raportti.

Sen on laatinut ääriajattelun ja islamistisen terrorismin vastainen ajatuspaja Quilliam.

Raportin mukaan Isis pitää lapsia parempina ja vaarallisempina taistelijoina, koska nämä on totutettu sen ääriajatteluun hyvin nuorina. Lapsia pidetään myös muita ”puhtaampina”, koska maalliset tai vääränlaiset islamilaiset arvot eivät ole ehtineet korruptoida heitä.

Eniten lapsia käytetään väkivallantekoihin Irakissa ja Syyriassa, joissa Isisin lisäksi myös muut aseistautuneet ryhmät värväävät lapsia ja nuoria.

Isis hankkii lapsisotilaita muun muassa sieppaamalla ja painostamalla näitä liittymään järjestöön pelon avulla. Osa Euroopasta lähteneistä ja Isisin riveihin liittyneistä on vienyt mukanaan lapsensa.

Lasten aivopesu ryhmän ideologiaan alkaa raportin mukaan kouluissa. Sitä syvennetään 10–15 -vuotiaille tarkoitetuilla harjoitusleireillä, joilla lapset perehdytetään sharia-lakiin ja jihadiin sekä altistetaan väkivaltaisuuksille.

Lapset totutetaan väkivaltaan nuoresta asti panemalla heidät katsomaan julkisia teloituksia ja Isisin videoita. Heille annetaan myös leikkiaseita.

Toisin kuin monissa aiemmissa konflikteissa, koululla on raportin mukaan Isisin alueella keskeinen rooli.

Koulunkäynti on pakollista ja kotiopetus kielletty. Opetussuunnitelmaan kuuluu muun muassa Koraanin opettelemista ulkoa. Sen sijaan historia, musiikki, kuvataide ja filosofia on poistettu opetusohjelmasta. Monilla alueilla lapsille ei opeteta muuta kuin uskontoa. Lapset opetetaan vakoilemaan ja ilmiantamaan perheenjäseniään sekä ystäviään.

Kouluviikko kestää sunnuntaista torstaihin, ja tytöille ja pojille on eri luokat. Sääntöjä valvotaan tarkasti. Isisin on raportoitu tappaneen opettajia, jotka eivät ole noudattaneet sen opetusohjelmaa.

Tytöt puetaan huntuihin ja opetetaan laittamaan ruokaa, siivoamaan ja huolehtimaan aviomiehistä. Tyttöjä myös raiskataan ja myydään Isis-taistelijoille.

Koska Isisin tavoitteena on luoda oma valtio, se ei halua pelkästään kouluttaa lapsista tehokkaita taistelijoita. Se pyrkii aivopesemään koko perheen kuuliaiseksi järjestelmälle.

Lasten käyttäminen sodassa ei sinänsä ole uutta.

Raportin mukaan Isisin asenne koulutukseen heijastaa natsi-Saksan nuorisojärjestön Hitler-Jugendin toimintaa.

Viime vuosikymmeninä lapsisotilaita on käytetty etenkin Afrikassa, esimerkiksi Liberiassa, Angolassa, Ruandassa ja hiljattain yhä enemmän myös Somaliassa. Nigeriassa toimiva terroristijärjestö Boko Harem pakottaa lapsia itsemurhapommittajiksi.

Saddam Husseinin aikana Irakissa värvättiin ja koulutettiin 10–15 -vuotiaita poikia muun muassa puolisotilaallisen järjestön Ashbal Saddam -nuorisosiiven palvelukseen.

Saddam Husseinin perintö näkyy nykyään Isisin toiminnassa ja hallintorakenteissa.

Kun Yhdysvallat hyökäsi Irakiin, hallitseva Baath-puolue murskattiin ja sen virkamiehet sekä upseeristo syrjäytettiin. Monet heistä liittyivät Isisin riveihin.

Raportin mukaan Saddam Husseinin valtakauden vaikutus näkyy myös tavoissa, joilla Isis värvää ja kouluttaa lapsisotilaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat