Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaisia olisivat Donald Trumpin ensimmäiset sata päivää presidenttinä ?

Donald Trumpin politiikka on sekoitus vasemmistolaista talouspolitiikkaa ja oikeistolaista nationalismia. Mitä hän voisi saada aikaan presidenttinä?

Ulkomaat
 
JIM YOUNG / Reuters
Donald Trumpin politiikkaa on vaikea arvioida, koska hän puhuu ristiin. Viime päivinä Trump on pyrkinyt asemoimaan itseään keskustaan antamalla entistä maltillisempia lausuntoja.
Donald Trumpin politiikkaa on vaikea arvioida, koska hän puhuu ristiin. Viime päivinä Trump on pyrkinyt asemoimaan itseään keskustaan antamalla entistä maltillisempia lausuntoja. Kuva: JIM YOUNG / Reuters
Fakta

Vaalit ovat marraskuussa

 Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään 8. marraskuuta.

 Nyt on käynnissä kisa siitä, ketkä ovat demokraattien ja republikaanien ehdokkaat.

 Kisaa käydään kevään mittaan osavaltioiden esivaaleissa ja vaalikokouksissa. Äänestysten perusteella ehdokkaille jaetaan valitsijamiehiä, jotka päättävät ehdokkaat heinäkuun puoluekokouksissa.

Washington

”Donald Trumpin talous- ja sosiaalipolitiikka on vasemmistolaista. Hänen syntyperää korostava nationalisminsa on oikeistolaista. Hän on siis tyypillinen eurooppalainen radikaali oikeistopopulisti, ja se on nyt voittoresepti kaikkialla.”

Näin kuvailee poliittiseen historiaan erikoistunut Minnesotan yliopiston vieraileva professori Juhana Aunesluoma republikaanien johtavaa presidenttikandidaattia.

Millaista presidentti Trumpin politiikka olisi? Mitä hän voisi saada aikaan ensimmäisten sadan päivän aikana vallassa?

HS pyysi Aunesluomaa arvioimaan, miten Trump saisi aloitteitaan läpi. Varmaa vastausta on mahdoton antaa, sillä Trump on puhunut monesti ristiin.

Talous- ja sosiaalipolitiikka

Trumpin talouspolitiikka on protektionistista. Hän sanoo, että vapaakauppasopimukset ovat vieneet Yhdysvalloista työpaikkoja halpatuotannon maihin. Trump lupaa tuoda ne takaisin. Siinä, miten tämä tapahtuisi, hän on ollut epämääräinen.

Trumpin mielestä Yhdysvallat on neuvotellut huonosti Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan ja Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n. Hän lupaa tuoda pöytään ”parhaat neuvottelijat” tekemään sopimuksista paremmat. Trump myös määräisi tuontitavaroille suuremmat tullit.

Trump ajaa tuloveron alennuksia mutta on luvannut poistaa yritysten ja rikkaimpien verovähennyksiä. Hän lupaa suojella eläkeläisten sosiaalitukia ja toistelee, ettei köyhiä saa jättää kadulle kuolemaan.

Trump poikkeaa uskonnollisista republikaaneista siinä, että välillä hän on puolustanut abortteja ja syöpäseulontoja tekevää Planned Parenthood -järjestöä.

Aunesluoma: Nykyisten sopimusten muuttaminen Trumpin toivomilla neuvotteluilla olisi äärimmäisen vaikeaa. Jos Yhdysvallat ryhtyisi yksipuolisiin toimenpiteisiin, tämä voisi johtaa kauppasotaan esimerkiksi Kiinan kanssa. Yhdysvallat ei voi sanella oman tuontinsa ehdoja niin, ettei se vaikuttaisi maan omien vientihyödykkeiden menekkiin.

Ulkopolitiikka

”Hän heilahtaa eristäytymisestä sotilaalliseen hurjasteluun saman lauseen sisällä”, kirjoittivat republikaanien ulkopoliittiset asiantuntijat avoimessa kirjeessään, jossa he tuomitsivat Trumpin.

Trumpin ulkopolitiikka perustuu siihen, että Yhdysvaltain etu menee liittolaisten edelle. Hänestä Ukrainan kriisi on Euroopan, ei Yhdysvaltain ongelma. Euroopan ongelmat ”eivät ole amerikkalaishenkien arvoisia”, Trump kirjoitti vuonna 2000.

Tämä romuttaisi toisen maailmansodan jälkeen vallinneen länsimaiden yhteistyön.

Syyrian kriisiin Trumpilla on opportunistinen lähestymistapa. Syyriassa hän antaisi diktaattori Bashar al-Assadin ja Isisin tehdä selvää toisistaan, jotta amerikkalaisten ei tarvitsisi sekaantua. Loppusiivouksen hän jättäisi Venäjälle.

Eniten huopaamista on tapahtunut Trumpin mielipiteissä kidutuksesta. Hän vannoi tuovansa terrorismista epäiltyjen kidutuksen takaisin ”entistä pahempana”. Kun Yhdysvaltain sotilasjohto arvosteli Trumpia, hän lupasi, ettei pakota sotilaita rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia. Sen sijaan Trump haluaa muuttaa lakeja, jotta kidutus olisi laillista.

Trump toistelee, että vahvaa presidenttiä kunnioitettaisiin maailmalla eri tavalla kuin Barack Obamaa. Trump ihailee Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, koska ”ainakin hän osaa johtaa maataan”.

Aunesluoma: Presidentti johtaa Yhdysvalloissa ulkopolitiikkaa laajoin valtaoikeuksin. Trump voisi lyhyessäkin ajassa tehdä merkittäviä muutoksia suhteessa sekä liittolaisiin että vastustajiin. Radikaali suunnanmuutos aiheuttaisi kuitenkin suurta arvostelua kotimaassa ja muualla. Myös lakimuutosten läpimeno kidutuksen sallimiseksi voisi osoittautua mahdottomaksi.

Siirtolaispolitiikka

Trumpin lausunnot muslimien porttikiellosta ja muurista Meksikon rajalle ovat pöyristyttäneet myös republikaaneja.

Viime viikolla levisi kuitenkin huhu, jonka mukaan Trump olisi sanonut The New York Times -lehden pääkirjoitustoimituksen taustakeskustelussa, että 11 miljoonan luvattoman siirtolaisen heittäminen ulos Yhdysvalloista on vain neuvottelujen lähtökohta. Trump on kieltänyt julkaisemasta tallennetta keskusteluista.

Trumpin linja ulkomaisista työntekijöistä on yhtä lailla epäselvä. Aluksi hänen kantansa oli, että vierastyöläisten viisumeja on rajoitettava, jotta amerikkalaisille riittäisi töitä. Myöhemmin kävi ilmi, että hänen omat yrityksensä ovat palkanneet ulkomaisia kausityöntekijöitä.

Viime viikolla Trump sanoi, että Yhdysvallat tarvitsee myös korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia. Silti hän toisti, että vierastyöläisten viisumeista on päästävä eroon.

Aunesluoma: Lienee selvää, että Trump pyrkisi kiristämään maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa. Nykyiset valtaoikeudet riittävät siihen monilta osin. Ilmapiiri on kriittinen maahanmuuttajia kohtaan, joten hän voisi saada tukea myös laajemmille uudistuksille. Paperittomien siirtolaisten asemaan ei ainakaan ole tulossa helpotusta.

Vallan rajoitteet

Se, miten paljon presidentti Trump saisi aloitteistaan läpi, riippuu kongressista ja tuomioistuimista. Republikaanit säilyttävät syksyllä todennäköisesti enemmistönsä edustajainhuoneessa mutteivät välttämättä senaatissa. Sekä senaatti ja korkein oikeus että republikaanien sisäinen oppositio voisivat olla Trumpin päätösten jarruna.

Ehkä tärkeintä on se, jääkö korkeimman oikeuden täydentäminen seuraavan presidentin tehtäväksi. Uuden tuomarin valinta vaikuttaa suoraan moniin presidentin päätöksiin.

Aunesluoma uskoo, että Trumpin politiikkaa kokeillaan vielä käytännössä.

”Trumpin politiikka leikkaa Clintonin tukea vasemmalta laidalta, aivan kuten populistit Euroopassa ovat onnistuneet viemään ääniä sosiaalidemokraateilta. Trump voittaa marraskuussa varmasti.”

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 10.3.2016.

Jonathan Ernst / Reuters
Barack Obama ja Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n edustajat pitivät marraskuussa kokouksen Manilassa Filippiineillä.
Barack Obama ja Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n edustajat pitivät marraskuussa kokouksen Manilassa Filippiineillä.
Lucy Nicholson / Reuters
Trumpin siirtolaisnäkemyksiä vastustavat mielenosoittajat kerääntyivät hotelli Luxen eteen heinäkuussa Brentwoodissa Kaliforniassa.
Trumpin siirtolaisnäkemyksiä vastustavat mielenosoittajat kerääntyivät hotelli Luxen eteen heinäkuussa Brentwoodissa Kaliforniassa.
Khalil Ashawi / Reuters
Paikalliset kartoittavat tuhoja ilmaiskun jäljiltä tammikuussa Maaret al-Numanin kylässä kapinallisten hallitsemalla alueella Syyriassa.
Paikalliset kartoittavat tuhoja ilmaiskun jäljiltä tammikuussa Maaret al-Numanin kylässä kapinallisten hallitsemalla alueella Syyriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat