Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bernie Sanders sai yllätysvoiton Michiganin esivaaleissa

Häviö voi kertoa Hillary Clintonin heikkoudesta vapaakaupan käsittelyssä.

Ulkomaat
 
CARLO ALLEGRI / Reuters
Bernie Sanders puhui kannattajilleen tiistaina Miamissa.
Bernie Sanders puhui kannattajilleen tiistaina Miamissa. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Washington

Senaattori Bernie Sanders otti Michiganin esivaaleissa yllätysvoiton entisestä ulkoministeristä Hillary Clintonista varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Clinton johti mielipidemittauksia esivaalien alla, mutta lopulta Sanders sai Michiganissa 49,9 prosenttia ja Clinton 48,2 prosenttia äänistä.

Voitto on Sandersille merkittävä, sillä ilman sitä hänen kampanjansa demokraattien presidenttiehdokkuudesta olisi alkanut käydä toivottomaksi. Nyt Sanders saa lisäaikaa, ja kisa siirtyy hänelle suosiollisempiin osavaltioihin.

Kampanjan perusasetelmaa Michigan ei vielä muuttunut. Clinton johtaa Sandersia selvästi valitsijamiesten määrässä, ja kaula vain kasvoi tiistaina. Tämä johtui siitä, että Clinton voitti Sandersin Mississippissä ylivoimaisesti prosentein 82,6–16,5.

Häviö demokraattien sydänmailla Michiganissa on kuitenkin Clintonille varoitus, sillä se kertoo hänen mahdollisesta heikkoudestaan varsinaisissa vaaleissa.

Michiganissa on paljon valkoisia teollisuustyöntekijöitä, joiden työt ovat kadonneet halvemman tuotannon maihin. Elleivät he luota Clintoniin esivaaleissa, heihin saattaa vedota varsinaisissa vaaleissa republikaani Donald Trumpin vapaakaupanvastainen viesti, jos Trumpista tulee republikaanien ehdokas.

Sekä Sanders vasemmalla että Trump oikealla suhtautuvat vapaakauppaan kriittisemmin kuin Clinton, joka kannatti alun perin Tyynenmeren vapaakauppasopimusta ja alkoi vastustaa sitä vasta vaalikampanjansa aikana.

Republikaanien puolella tiistai oli jälleen kerran Trumpin juhlaa. Hän voitti republikaanien esivaalit selvästi Michiganissa, Mississippissä ja Havaijilla. Texasilaissenaattori Ted Cruz voitti Idahossa.

Trumpin voittopuhe muistutti välillä mainosvirtaa, sillä hän kehui yritystensä menestystä ja luetteli lavalla nimeensä liittyviä brändejä: Trump-vesi, Trump-yliopisto, Trump-vodka.

”Meillä on Trumpin pihvejä. Jos haluat yhden, joudut maksamaan 50 dollaria”, Trump mainosti.

Trumpin voitto perustui jälleen kerran vanhimpiin äänestäjiin ja miehiin, jotka suosivat häntä ylivoimaisesti.

Michiganissa ja Mississippissä toiseksi tuli texasilaissenaattori Cruz, joka on yhä selvemmin Trumpin ainoa uskottava haastaja. Kolmanneksi tuli Ohion kuvernööri John Kasich.

Ilta oli huonoin puolue-eliitin suosikille, maltillisemmalle floridalaissenaattori Marco Rubiolle. Ellei Rubio pärjää ensi tiistaina kotonaan Floridassa, hänen kampanjansa on käytännössä ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat